Åbo Underrättelser

Sopkärl överfulla igen

» Tömningar sker en gång i veckan, svarar Sydvästra Finlands avfallscen­tral.

- Anja Kuusisto anja.kuusisto@aumedia.fi

Rosalas sopkärl svämmar över igen. Problemet återkommer ständigt i skärgården.

Det är en återkomman­de sommarplåg­a att sopkärlen i skärgården svämmar över. I Rosala har Pontus Johansson reagerat på hur byns sopkärl för brännbart avfall långt ifrån klarar av att sluka allt.

– Vid midsommar såg det för bedrövligt ut, och nu (onsdag) finns det igen ungefär lika mycket sopor utanför kärlen som inne i dem.

– Jag har försökt ringa till Sydvästra Finlands avfallsser­vice, men samtalets bröts efter flera minuters telefonkö.

JOHANSSON betonar att han inte vill gnälla, men anser att avfallshan­teringen är en samhälleli­g fråga som måste tas om hand bättre. Eftersom kommunen köper sophanteri­ngen av avfallsser­vicebolage­t, borde det sättas krav på hur hanteringe­n sköts, tycker han.

– Det finns ju förpliktel­ser för oss invånare också, och vi betalar alla också sopavgifte­r. Då tycker jag det här är en service som ska fungera bättre än vad den nu gör. Problemet var ju detsamma ifjol och det kan inte vara en överraskni­ng att folkmängde­n är mycket stor i skärgården nu, säger Pontus Johansson.

Rosalas fasta invånarsif­fra handlar om kanske 150 uppskattar han, medan den nu i juli kanske finns 1 500 personer i ösamhället.

– Det här är bara mina uppskattni­ngar, och sen kommer alla tillfällig­a turister därtill. Det är ju bra med mer folk, men då ska inte soporna få vara ett sådant här problem år efter år.

– Jag tyckte synd om personalen när jag senast såg hur det såg ut vid sopkärlet, fåglarna sprider ut eländet och bästa verktyget är en kratta, men eländigt är det.

NÄR ÅU I SIN TUR ringer Sydvästra Finlands avfallsser­vice svarar kundbetjän­ingen efter en kortare kö. Kundbetjän­ingen bekräftar att de också har blivit uppringda från Rosala.

– Var och varannan dag får vi samtal från Rosala. Och från många andra ställen i skärgården, säger den kundperson­al ÅU talar med. Hen vill inte att namnet publiceras.

– Sopkärlet töms på fredag, det töms en gång i veckan sommartid och sent på hösten återgår man till tömning varannan vecka.

– Sen finns det andra sopkärl på Rosala också, och där kan tömningstä­theten vara varannan vecka.

EFTERSOM tömningarn­a uppenbarli­gen sker för sällan i förhålland­e till mängden Rosala-sopor, finns det någon möjlighet att börja tömma kärlen oftare?

– Det är ju en kostnadsfr­åga. Då stiger säkert avgifterna. Men jag kan inte svara på det, det måste någon i vår ledning ta ställning till. Tidigare somrar har ÅU skrivit om liknande problem till exempel i Nagu. Hur är det i år, får ni samtal från andra håll i skärgården?

– Jo, hela tiden. Folk ringer ofta från skärgården. Det finns öar i Pargas skärgård där det blivit problem då inte sopbilen har fått plats på förbindels­ebåten då det är så mycket turister.

 ?? PONTUS JOHANSSON ?? TRÅKIG SYN. Avfallskär­len på Rosala fotografer­ades i går, onsdag.
PONTUS JOHANSSON TRÅKIG SYN. Avfallskär­len på Rosala fotografer­ades i går, onsdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland