Åbo Underrättelser

Cyklister får en hel egen gata

» Cykelbanan från Pikis till Åbo blir 500 meter längre.

-

Cykelvägen från

Åbo till Pikis blir lite längre då Åbo får sin första äkta cykelgata.

Köpman Hammars gata i Hammarback­a blir Åbos första cykelgata. I praktiken innebär det att gatan får en fyra meter bred rödfärgad asfaltsträ­cka ämnad enbart för cyklar. Då gatan blir cykelgata innebär det att alla tvärgator får väjningspl­ikt.

Det blir förbjudet att parkera på Köpman Hammars gata, med undantag för de parkerings­platser som ska placeras invid korsningen till Björkgatan.

Cykelgatan får ingen trottoar för fotgängare, dels för att det skulle förutsätta att närliggand­e träd fälls och gamla staket och murar kunde skadas i arbetet, dels för att mängden fotgängare vid gatan är liten.

I samma veva passar man även på att utföra några andra byggprojek­t i området: nya träd ska planteras och vattenledn­ingar saneras. I området planteras 77 nya lövträd, samtidigt som några sjuka träd avlägsnas. I samband med saneringen av vattenledn­ingar bygger Turun Vesihuolto ett dagvattena­vlopp, som ersätter gatans blandvatte­navlopp.

OMVANDLING­EN av gatan är en del av bygget av ”kvalitetsk­orridoren”, det vill säga cykelvägen som sträcker sig från Åbo till Pikis. I december blev sträckan mellan Skarppakul­lavägen

och Furugatan klar, och Köpman Hammars gata är en ytterligar­e förlängnin­g av kvalitetsk­orridoren. Kvalitetsk­orridoren är ett samarbetsp­rojekt mellan Åbo stad, S:t Karins stad och NTM-centralen i Egentliga Finland.

Sammanlagt kostar byggprojek­tet 791 600 euro. Traficom har beviljat ett understöd på 490 800 euro. Hopräknat med kostnaden för saneringen av vattenledn­ingarna och Grangränd samt trädplante­ringen i området uppgår totalkostn­aderna till cirka 2 miljoner euro.

 ?? MAPCREATOR/ÅU ?? FÖR CYKLAR. Köpman Hammars gata ska bli en cykelgata som kopplas till ”kvalitetsk­orridoren”, som leder ända till Pikis.
MAPCREATOR/ÅU FÖR CYKLAR. Köpman Hammars gata ska bli en cykelgata som kopplas till ”kvalitetsk­orridoren”, som leder ända till Pikis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland