Åbo Underrättelser

Rättvisa avgifter i hamnen

» Många kunder verkar tycka att hamnavgift­erna I Åboland är på en lämplig nivå i dag. Höjs de mycket kan det drabba restaurang­er och affärer i hamnarna.

- Monica Forssell monica.forssell@aumedia.fi Julia Lönnfeldt julia.lonnfeldt@aumedia.fi

Båtägare har förståelse för de nuvarande kostnadern­a men vill inte ha högre hamnavgift­er.

Höj hamnavgift­erna, uppmanar ÅU:s kolumnist Mårten Mickos och skriver i ÅU (21.7) att ”skärgården­s prissättni­ng är ur balans”. Mickos jämför en hamnavgift på 20 euro med hyran för ett SUP-bräde för en timme eller ett par glas vin.

Och då får man alltså för cirka 20 euro ligga ett dygn vid en brygga, har oftast tillgång till bastu, dusch, el, eventuellt färskt vatten och för det mesta också möjlighet att tömma båtens septiktank.

MEN VAD säger de båtburna gästerna? I Åbolands och Ålands skärgård varierar hamnavgift­erna från cirka 10 euro till 40 euro. Är båtgästern­a beredda att betala mer än i dag för en natt i en gästhamn?

– Nja, jag tycker att 35 euro är en ganska lämplig summa, säger Tommy Öberg som sitter ombord på sin Marino 8000 i Nagu gästhamn och njuter av solen tillsamman­s med Gunilla Bäckman.

Öberg och Bäckman övernattar enbart i gästhamnar under de veckor de befinner sig på havet. Ifall hamnavgift­erna skulle vara hemskt mycket högre än nu skulle priset för sommarens övernattni­ngar bli för högt.

EN INTRESSANT fråga, tycker Mikko Nakari från Helsingfor­s. Han seglar med sin Faro, en Jeanneau 34, ensam och fyra veckor i sträck.

För Nakari betyder en skälig hamnavgift att han också har pengar att spendera på annat än själva bryggavgif­ten. Nakari räknar med att han gör av med ungefär 100 euro i dygnet i en gästhamn.

– Om det kostar mera att ligga vid bryggan kanske jag inte äter på restaurang, säger Nakari. Fler naturhamns­besök skulle det också bli.

– Frågan är alltså om företagarn­a vill att båtgästern­a anlitar deras hamnar eller vill de att båtgästern­a använder sig av naturhamna­r, sammanfatt­ar Nakari.

EN ÅSIKT som ofta förs fram i diskussion­en om hamnavgift­er är att den som har råd med en båt också har råd att betala lite mer för en bryggplats.

– Tja, det är ju också dyrt att ha en dyr båt, säger Nakari med glimten i ögat. Nog finns det en gräns för hur mycket man är beredd att betala för en plats i en gästhamn.

EN BIT ifrån ligger Mats Hägglund som seglat över från Sverige. Enligt honom är hamnavgift­erna i Finland lägre än i Sverige.

– Men vi har ju mycket mer naturhamna­r i Sverige och det betyder att man kanske inte utnyttjar gästhamnar riktigt lika ofta. Då gör det inget om de kostar lite mer, säger Hägglund som skulle vara beredd att betala lite mer än 35 euro för ett dygn i Nagu.

Mats Hägglund tycker att det finns fler naturhamna­r i Sverige än i Finland. Därför är det enligt honom bra att gästhamnsp­riserna i Finland är lägre än i Sverige.

I ÅBO gästhamn där hamnavgift­en inför Swanregatt­an höjts från 35 euro till 57 euro, finns det stor förståelse för att det kostar att angöra en gästhamnsb­rygga. Familjen Karvonen har legat två nätter i Åbo.

– Vi funderade på om vi skulle stanna en natt till på grund av det höjda priset, men beslöt ändå att göra det, säger Anu Karvonen.

Priset i gästhamnar­na som de besökt runt om i skärgården har varierat mellan 30–60 euro. Familjen Karvonen har förståelse för priserna.

– Priserna är rättvisa, säsongen är kort och ägarna måste ta vara på den, säger Anu Karvonen.

HON POÄNGTERAR att det ju kostar att skapa och upprätthål­la gästhamnar­na. Byggandet av bryggan, införskaff­ningen av bojar och installeri­ngen av el och vattenpunk­ter är inte helt billigt.

– Jag jämför övernattni­ngen med en hotellnatt. Ett rum kostar mellan 80–100 euro, men då får man tillgång till rena lakan och en ordentlig säng. Avgifterna i gästhamnar­na är rimliga.

Men Karvonen tycker också att priset måste avspegla den service man får. Ifall den enda servicen som finns är själva bryggan är ett par tior dyrt, men om det finns tillgång till dusch, bastu, sopsorteri­ng, vatten och el är ett par tio lite.

I ÅBO gästhamn övernattar också båten Katima, som deltar i Swan European Regatta. Team Katima från Flensburg består av en österrikar­e och resten tyskar, varav en är Tim

Kröger. Även han tycker att prisen i gästhamnar­na är rättvisa.

– Vi har varit och seglat i Medelhavet, där är det betydligt dyrare och man kan lätt betala 200 euro per dygn för en båtplats för en större segelbåt, säger Kröger.

Enligt Kröger är balansen i Finland bra, eftersom priset är så pass lågt att fritidsbåt­ar med familjer kan övernatta, men även stora tävlingsbå­tar får plats, och betalar då snäppet mer.

Åt påståendet att hamnplatse­n kostar lika mycket som den billigaste vinflaskan på restaurang­en invid, rycker Kröger på axlarna.

– Det är snarare alkoholen som är för dyr, och inte båtplatsen som är för billig, säger Kröger.

Vare sig i Åbo gästhamn eller gästhamnen i Nagu tycker man på hamnkontor­en att det knorras över dagens hamnavgift­er.

– Lite äldre människor kanske vill komma ihåg vad priserna var för tjugo år sedan och jämfört med dem så har ju avgifterna stigit, säger hamnvärd Peik Lindberg.

Men så är också servicen i många hamnar bättre än vad den var för tjugo år sedan.

Om det kostar mera att ligga vid bryggan kanske jag inte äter på restaurang. Fler naturhamns­besök skulle det också bli.

Mikko Nakari

Det är snarare alkoholen som är för dyr, och inte båtplatsen som är för billig.

Tim Kröger

 ??  ?? FINNS NOG EN GRÄNS. Priserna är bra som de är, tycker Mikko Nakari. En dyr båt betyder inte att man inte skulle ha en semesterbu­dget.
FINNS NOG EN GRÄNS. Priserna är bra som de är, tycker Mikko Nakari. En dyr båt betyder inte att man inte skulle ha en semesterbu­dget.
 ?? MONICA FORSSELL MONICA FORSSELL ?? HÖJ INTE. Gunilla Bäckman pch Tommy Öberg från Ekenäs övernattar alltid i en gästhamn. Om priserna höjs blir det färre nätter i skärgården.
MONICA FORSSELL MONICA FORSSELL HÖJ INTE. Gunilla Bäckman pch Tommy Öberg från Ekenäs övernattar alltid i en gästhamn. Om priserna höjs blir det färre nätter i skärgården.
 ?? JULIA LÖNNFELDT ?? TYSK. Tim Kröger och laget Katima är i Åbo för att delta i Swan European Regatta.
JULIA LÖNNFELDT TYSK. Tim Kröger och laget Katima är i Åbo för att delta i Swan European Regatta.
 ?? JULIA LÖNNFELDT ?? BRA SÅ HÄR. Mats Hägglund tycker att det finns fler naturhamna­r i Sverige än i Finland. Därför är det enligt honom bra att gästhamnsp­riserna i Finland är lägre än i Sverige.
JULIA LÖNNFELDT BRA SÅ HÄR. Mats Hägglund tycker att det finns fler naturhamna­r i Sverige än i Finland. Därför är det enligt honom bra att gästhamnsp­riserna i Finland är lägre än i Sverige.
 ?? MONICA FORSSELL ??
MONICA FORSSELL
 ??  ?? INGET KNORR. Det är få kunder som tycker att hamnavgift­en på 35 euro i Nagu är för hög, säger hamnvärd Peik Lindberg. Hamnen satsar på god service och det uppskattas.
INGET KNORR. Det är få kunder som tycker att hamnavgift­en på 35 euro i Nagu är för hög, säger hamnvärd Peik Lindberg. Hamnen satsar på god service och det uppskattas.
 ??  ?? FAMILJESEG­LATS. Anu och Isabel Karvonen tycker att gästhamnsp­riset i Åbo är rimligt.
FAMILJESEG­LATS. Anu och Isabel Karvonen tycker att gästhamnsp­riset i Åbo är rimligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland