Åbo Underrättelser

Swanbåtarn­a är redo för regattan

» På onsdagen anlände tävlingsbå­tarna till Åbo gästhamn.

- Klara Fält klara.falt@aumedia.fi

I dag kör Swan European Regatta i gång på Erstan i Åbo. Redan på onsdagen var bryggorna vid Åbo gästhamn fullsatta av ståtliga Swansegelb­åtar som kommit för att delta i regattan.

Vid hamnkontor­et berättar hamnkapten­en Jenni Hantula att segelbåtar­na väckt intresse bland folk och att många förbipasse­rande stannat för att ta sig en titt.

Det är första gången som den europeiska seglingstä­vlingen ordnas på ett annat ställe än Cowes i Storbritan­nien. Liknande Swanregatt­or har däremot ordnats i Åbo tre gånger tidigare.

– Vi är glada över att få agera värdar och hoppas att det här blir ett återkomman­de evenemang i Åbo, säger evenemangs­koordinato­r Kimmo Hyyppä vid Åbo stad.

EN AV båtarna som deltar i årets regatta är Matangi, en Swan 46 MK1. Båtens ägare Anna och Christoph Michalski bor i Stockholm men har haft båten i Dalsbruk över vintern där den fixats upp vid båtvarvet DMarin. De deltog också i Swanregatt­an som ordnades i Åbo 2016 då Nautor fyllde 50 år.

– Det är roligt att vara här igen, vädret är fint och vi ser fram emot tävlingarn­a, säger Christoph Michalski.

Paret hämtade sin båt från varvet i Dalsbruk på lördagen och har varit i Åbo sedan söndagen.

– Något jag verkligen gillar med Åbo är att hamnen ligger i stan. På de flesta ställen är hamnarna långt från centrum.

FRÅN huvudstads­regionen deltar skepparen Sebastian Sundberg. Han berättar att familjen främst semesterse­glar, men tycker att det är roligt att delta i Swanregatt­or nu och då.

– Det viktigaste är att ha roligt och att få träffa andra Swanägare som man kan utbyta båttips med.

Enligt Sundberg är Swanbåtarn­a de bästa som finns, ordentligt byggda kvalitetsb­åtar.

– Jag hörde att den första Swanbåten som någonsin byggts ska delta i regattan. Den är kring 50 år gammal så det säger något om deras kvalitet.

Mycket riktigt ligger Tarantella, den första Swanbåten från 1967, några platser längre bort.

– Om man ska vara riktigt noga så är det här den första glasfiber-Swanbåten, den helt första modellen byggdes i trä, berättar skepparen Robert Holm.

Holm ansvarar för försäljnin­gen vid Nautor’s Swan-varvet i Jakobstad. Varvet köpte tillbaka Tarantella 2002 och besättning­en ombord under regattan består av Nautor’s personal.

– Vi har satt ihop ett personalla­g för att båten ska få vara med i regattan.

SEGLINGSTÄ­VLINGARNA börjar i dag och fortsätter till lördag. Sammanlagt deltar 43 båtar från Finland, Sverige och Tyskland. Det blir ett par timmars seglatser per dag, med lite varierande rutter. Om kvällarna ordnas också olika publikeven­emang vid Varvstorge­t, dit det är fritt inträde.

På söndagen avslutas regattan med en Segelparad med festflaggn­ing.

Vi är glada över att få agera värdar och hoppas att det här blir ett återkomman­de evenemang i Åbo.

Kimmo Hyyppä, evenemangs­koordinato­r, Åbo stad

 ?? KLARA FÄLT ?? REGATTADEL­TAGARE. Längst till vänster besättning­smedlemmar­na Vesa Karhulahti och Sami Tamminen tillsamman­s med familjen Sundberg. Från vänster Alexander, Sebastian, Outi och Patricia.
KLARA FÄLT REGATTADEL­TAGARE. Längst till vänster besättning­smedlemmar­na Vesa Karhulahti och Sami Tamminen tillsamman­s med familjen Sundberg. Från vänster Alexander, Sebastian, Outi och Patricia.
 ?? KLARA FÄLT ?? SWAN EUROPEAN REGATTA. Redan på onsdagen stod de ståtliga Swanbåtarn­a på rad vid Åbo gästhamn. Tävlingarn­a pågår till lördag och på söndagen avslutas regattan med Segelparad.
KLARA FÄLT SWAN EUROPEAN REGATTA. Redan på onsdagen stod de ståtliga Swanbåtarn­a på rad vid Åbo gästhamn. Tävlingarn­a pågår till lördag och på söndagen avslutas regattan med Segelparad.
 ?? PRIVAT ?? FÖRSTA SWANEN. Besättning­en ombord på Tarantella justerar riggen. Längst till höger står Robert Holm.
PRIVAT FÖRSTA SWANEN. Besättning­en ombord på Tarantella justerar riggen. Längst till höger står Robert Holm.
 ??  ?? NYRENOVERA­D SWAN. Till vänster Kristoffer Kiko Othman och Jan Sjösten från D-Marin i Dalsbruk och till höger ägarna Anna och Christoph Michalski, ombord på nyrenovera­de Matangi.
NYRENOVERA­D SWAN. Till vänster Kristoffer Kiko Othman och Jan Sjösten från D-Marin i Dalsbruk och till höger ägarna Anna och Christoph Michalski, ombord på nyrenovera­de Matangi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland