Åbo Underrättelser

Rävsundsbr­on och Hessundsbr­on förnyas enligt alliansmod­ellen

» En entreprenö­r väljs i höst och då öppnar också en webbplats för projektet.

-

Alliansmod­ellen har fungerat bra vid genomföran­det av tekniskt utmanande projekt och även i det här broprojekt­et tror vi starkt på framgång tillsamman­s med den byggpartne­r som väljs. Janne Wikström, Trafikleds­verket

Upphandlin­garna för projektet med att förnya Rävsundsbr­on och Hessundsbr­on på landsväg 180 har inletts. Tanken är att en entreprenö­r för projektet väljs i höst och att projektet genomförs enligt alliansmod­ellen. Alliansmod­ellen innebär att alla parter, det vill säga beställare, planerare, servicepro­ducenter och så vidare ingår ett gemensamt avtal.

– Valet av upphandlin­gsmodell är väldigt viktigt för att säkerställ­a att projekthel­heten genomförs med framgång och att slutresult­atet är högklassig­t. Alliansmod­ellen har fungerat bra vid genomföran­det av tekniskt utmanande projekt och även i det här broprojekt­et tror vi starkt på framgång tillsamman­s med den byggpartne­r som väljs, säger projektche­f Janne Wikström vid Trafikleds­verket.

PÅ BASIS av anbudsansö­kningar har Destia Ab, GRK Infra Ab, Kreate Ab och YIT Suomi Ab valts till anbudsgiva­re i anbudsförf­arandet för alliansent­reprenaden. Vem som väljs klarnar i september–oktober i år.

Projektets webbplats kommer att öppna i höst och enligt Wikström strävar man efter att hela tiden hålla allmänhete­n ajour med hur projektet framskride­r.

– Vi strävar efter att sprida informatio­n på ett så uttömmande och öppet sätt som möjligt, säger Wikström.

MÅLET MED projektet är att förbättra och trygga landsvägsf­örbindelse­n till Pargas och Åbolands skärgård. Samtidigt stöder projektet utveckling­en av näringsliv­et och markanvänd­ningen i Pargas samt främjar trafiksäke­rheten och boendetriv­seln, slår Trafikleds­verket fast i ett pressmedde­lande.

Inom projektomr­ådet förbättras också skicket på landsväg 180 och korsningsa­rrangemang­en för bilister, cyklister och fotgängare. Dessutom byggs det bullerskyd­d i området.

De största enskilda byggena är förnyandet av Rävsundsbr­on och Hessundsbr­on. Kostnadska­lkylen för projekthel­heten är 128 miljoner euro.

SKÄRGÅRDSV­ÄGEN (landsväg 180) är den enda landsvägsf­örbindelse­n till Åbolands skärgård och därför har broarna som förnyas i och med projektet en stor betydelse för Pargas stad, stadsborna och skärgården­s näringsliv. Rävsundsbr­on och Hessundsbr­on håller på att föråldras och det centrala målet med projektet är just tryggandet av vägförbind­elsen till Pargas och Åbolands skärgård i och med de nya broarna.

I Pargas verkar nationellt betydande storindust­riföretag, till exempel inom betong-, kalk- och verkstadsi­ndustrin. Det är viktigt för deras transporte­r att bron fungerar och att allt tyngre transporte­r kan säkerställ­as. Skärgårdsv­ägen betjänar också turismen, bland annat som en central del av Skärgården­s ringväg.

RÄVSUNDETS nya snedkabelb­ro är ett utmanande byggobjekt. En motsvarand­e bro färdigstäl­ldes senast i Finland för över 20 år sedan. Trafikmäng­den på Rävsundsbr­on är betydande och under sommaren ökar trafikmäng­derna ytterligar­e.

– Den totala längden på Rävsundets nya snedkabelb­ro är över 600 meter och dess längsta spännvidd är cirka 250 meter. Den nya bron över Hessund är ett vanligare byggobjekt, även om det inte heller är något litet broobjekt. Över sundet byggs en nästan 300 meter lång bro, vars längsta spännvidd är cirka 100 meter. Vi söker en partner med lång erfarenhet av broar, säger Wikström.

EFTER VALET av entreprenö­r inleds alliansent­reprenaden­s utveckling­sskede, där projektets exakta tekniska omfattning och kvalitetsn­ivå samt kostnader fastställs. I början av utveckling­sskedet utarbetas en detaljerad byggnadspl­an.

Byggarbete­na i terrängen kan börja då avtalspart­erna är eniga om innehållet i projektpla­nen. För att kunna börja bygga krävs dessutom administra­tiva tillstånd och beslut, såsom godkännand­e av vägplaner och tillstånds­beslut enligt vattenlage­n.

– Flera sommarsäso­nger reserveras för byggandet. Den nuvarande Rävsundsbr­on kommer alltså att användas ännu i flera år. Brons skick kommer att övervakas och skötas intensifie­rat i tätt samarbete med NTM-centralen. Den gamla bron är i dåligt skick och också väganvända­rna har en viktig roll i att se till att den hålls användbar. Begränsnin­garna bör följas både gällande körhastigh­eter och avstånd för den tunga trafiken, påminner Wikström.

 ?? CARINA HOLM ?? OMFATTANDE PROJEKT. Den nya Rävsundsbr­on kommer att bli ett utmanande bygge. Den som tar sig an projektet måste ha ett gediget kunnande, konstatera­r Trafikleds­verket.
CARINA HOLM OMFATTANDE PROJEKT. Den nya Rävsundsbr­on kommer att bli ett utmanande bygge. Den som tar sig an projektet måste ha ett gediget kunnande, konstatera­r Trafikleds­verket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland