Åbo Underrättelser

”Tour de Finland” förlöpte i dur

» Team Rynkeby – God Morgon Turkus cykelfärd från Åbo till Levi slutfördes under helgen.

- Jesper Lindblom jesper.lindblom@aumedia.fi

Den drygt 1 500 kilometer långa färden cyklades i varmt sommarväde­r. Förutom att en cyklist under färdens gång fick föras via sjukhuset för att plåstras om, förlöpte allt i dur.

– Det känns underbart och jag har redan sökt om en plats till nästa års cykeltur till Paris, säger Pargascykl­isten Clarice Bäcklund.

UNDER DE 10 dagarna i ”Tour de Finland” cyklades det i medeltal närmare 200 kilometer per dag och under 10 timmar av dygnet befann sig cyklistern­a på sadlarna. Bäcklund anser det egna valet att ligga längre bak i cykelleden gjorde resan behagligar­e, då hon inte i samma utsträckni­ng behövde tampas med bland annat motvind som de första cyklistern­a i ledet.

– Jag är också lite förvånad, då jag inte alls haft ont i benen efter cyklandet. Det skulle jag aldrig ha trott att jag hade sagt då vi startade från Åbo, säger Bäcklund.

RESAN FICK enligt Bäcklund mer synlighet i år, då cykelfärde­n gick igenom Finland. Vid vägkanten fanns på flera håll vänner, media och supportrar som hejade cyklistern­a framåt. Under de tio dagarna fick Bäcklund och resten av cyklistern­a också se Finland från sin allra finaste sida. Skärgården, mellersta Finland med sina insjöar och i slutet också fjällandsk­apen gjorde ett starkt intryck på Bäcklund.

– De sneda vägbankarn­a och cyklandet på sandvallar vid insjöarna i mellersta Finland kommer först till minnes, men egentligen gick hela resan i väldigt vackert landskap och det var fint att se hur landskapet steg för steg ändrades då vi kom norrut, säger Bäcklund.

Idén med hela resan var att samla in medel till cancersjuk­a barn. Alla insamlade medel gick från Åboteamets del oavkortat till barncancer­fonden Aamu säätiö och Sylva ry som stöder cancersjuk­a barn, unga och deras närstående.

 ?? PRIVAT ?? I LAPPLAND. En gruppbild vid den före detta skidåkaren Eero Mäntyranta­s staty i Pello.
PRIVAT I LAPPLAND. En gruppbild vid den före detta skidåkaren Eero Mäntyranta­s staty i Pello.
 ??  ?? GLAD. Clarice Bäcklund njöt av resan från första tramptaget och har redan anmält sig till nästa års cykelfärd.
GLAD. Clarice Bäcklund njöt av resan från första tramptaget och har redan anmält sig till nästa års cykelfärd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland