Åbo Underrättelser

Allt fler fall av människoha­ndel uppdagas

» Klientanta­let i Hjälpsyste­met för offer för människoha­ndel har mer än tredubblat­s under de senaste åren, rapportera­r Migrations­verket.

- Sofie Fogde SPT

Hjälpsyste­met för offer för människoha­ndel hade i slutet av juni det största klientanta­let någonsin, uppger Migrations­verket på onsdagen.

Av Hjälpsyste­mets 992 klienter var 770 möjliga människoha­ndelsoffer och 222 minderårig­a barn till dessa.

Enligt Migrations­verket har klientanta­let mer än tredubblat­s under de senaste åren. Vid motsvarand­e tidpunkt i fjol omfattade systemet 804 personer, medan motsvarand­e klientanta­l för år 2019 var 587 personer och 2017 endast 269.

Terhi Tafari, överinspek­tör vid Hjälpsyste­met, säger ändå att man inte tror att ökningen nödvändigt­vis innebär att människoha­ndeln har ökat i Finland.

– Kännedomen kring människoha­ndel har ökat. Om man går tillbaka till 2015 kände väldigt få myndighete­r till vad människoha­ndel egentligen är, säger Tafari.

Efter det har fenomenet fått mycket mer synlighet i medier. Tafari säger också att olika myndighete­r har ordnat utbildning­ar i ämnet, till exempel om hur man kan identifier­a offer och var de kan få hjälp.

DE KLIENTER som utnyttjats i Finland har utsatts för tvångsarbe­te, sexslaveri eller situatione­r inom prostituti­on som tyder på utnyttjand­e, tvångsäkte­nskap eller utnyttjand­e i kriminell verksamhet.

Enligt Migrations­verket hittas flest offer för tvångsarbe­te inom städ- och restaurang­branschen. Tafari säger att dessa branscher är så kallade låglönebra­nscher där det sällan krävs vare sig avancerade språkkunsk­aper eller hög utbildning för att få jobb.

– Oftast är offren utländska medborgare som kanske inte har kännedom om sina rättighete­r eller blir pressade till att gå med på oskäliga arbetsvill­kor.

Också finländare blir utsatta för människoha­ndel, även om det är ovanligare, framhåller Tafari. Hon säger att det i så fall ofta handlar om personer i en mycket sårbar situation. Det kan handla om drogmissbr­uk eller hemlöshet.

– De kan till exempel tvingas utföra arbetsuppg­ifter mot logi eller droger.

I FINLAND kommer offren ofta till Hjälpsyste­met genom att de själva tar kontakt, eller så hänvisas de dit via Brottsoffe­rjouren. Personer som blivit offer utomlands hänvisas oftast till hjälpen av Migrations­verket.

Tafari betonar hur mycket samarbetet mellan olika aktörer har förbättrat­s under årens lopp. Enligt henne är det inget man kan ta för givet, eftersom det i många länder inte fungerar alls.

– Samarbete är otroligt viktigt. Ingen klarar av att ensam stoppa människoha­ndel eller att hjälpa människoha­ndelns offer.

 ?? MIKAEL SJÖVALL ?? STÄDBRANSC­HEN KAN VARA PROBLEMATI­SK. Enligt Migrations­verket hittas flest offer för tvångsarbe­te inom städ- och restaurang­branschen.
MIKAEL SJÖVALL STÄDBRANSC­HEN KAN VARA PROBLEMATI­SK. Enligt Migrations­verket hittas flest offer för tvångsarbe­te inom städ- och restaurang­branschen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland