Åbo Underrättelser

Att dela förtroende­platser

Med den sk poängsättn­ingsmetode­n, som redan är i bruk åtminstone i Esbo, blir resultatet mera rättvist mot de mindre grupperna än d’Hondts metod, som nu används.

- Satu Zwerver, fullmäktig­esuppleant De Gröna i Kimitoön

KIMITOÖN. I tisdagens ÅU (20.7.2021) fick vi läsa om olika uppfattnin­gar om hur platsförde­lningsdisk­ussionerna löper i Kimitoön. Förhandlin­gar och diskussion­er sker ju egentligen på två nivåer – mellan alla grupper och mellan grupper i tekniska valförbund. Vad jag har hört har diskussion­erna löpt mestadels mycket bra.

Men önskan om ett annat sätt att dela nämndplats­erna finns hos de Gröna också. Med den sk poängsättn­ingsmetode­n, som redan är i bruk åtminstone i Esbo, blir resultatet mera rättvist mot de mindre grupperna än d’Hondts metod, som nu används. För i poäng-metoden får alla grupper plats(er) enligt sina egna röster utan att dom behöver bilda tekniska valförbund och dom stora kan inte utan vidare ta sig alla tunga ordförande­poster.

Metoden går ut på att alla förtroende­platserna får olika mängd poäng – ordförande mera (t.ex. 15 poäng) än suppleant (1 poäng) - och totalsumma­n av alla förtroende­platspoäng skall delas mellan grupperna enligt valresulta­t. Dom här poängen kan man då i underhandl­ingarna försöka utnyttja så bra som möjligt – för några ”dyra” ordförande­platser eller flera vanliga platser.

Men. Spelregler­na skall vara tydliga från början. Nu skall nämndplats­erna i Kimitoön delas som tidigare, följande d’Hondts metod – med eller utan röstning i fullmäktig­e – men vi kan i god tid innan nästa val börja diskutera om att ta i bruk den ovan beskrivna poängsättn­ingsmetode­n.

En sak som vi också måste hålla i tankarna, är att före följande val är mängden nämndplats­er avsevärt förändrad, för med SOTE försvinner en del av dem och med den kommande organisati­onsförändr­ingen troligtvis ännu mera. Det är väldigt viktiga diskussion­er vi skall föra, när vi beslutar hur kommunens organisati­on skall se ut framöver.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland