Åbo Underrättelser

”Vi måste börja granska smittsiffr­orna med nya ögon”

» De senaste dagarna har nästan 500 nya coronafall per dag rapportera­ts i Finland och de höga smittsiffr­orna väcker oro bland landets främsta experter. Men vaccinens effekt får inte glömmas i diskussion­en om eventuella nya restriktio­ner.

- Sofia Westerholm SPT

Man kan fråga sig om restriktio­nerna behövs. I Storbritan­nien tänkte de att de inte längre gör det. Och baserat på de motivering­ar man tidigare haft i Finland behövs de inte. Asko Järvinen, infektions­överläkare

Sommaren skulle enligt prognosern­a bli lugn vad gäller Finlands coronaläge, men verklighet­en blev en annan.

Enligt såväl Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, som Asko Järvinen, infektions­överläkare vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, är Finland nu inne i en fjärde epidemivåg.

– Men det har egentligen ingen betydelse vilken våg vi är i. Det viktiga och det som är oroväckand­e är att coronafall­en ökar, säger Salminen.

På tisdagen rapportera­des sommarens högsta coronasiff­ra, 461 nya fall. Onsdagens siffra låg inte långt därefter, 453 nya fall.

Trots de stigande siffrorna får Finlands vaccinatio­nstäckning experterna att känna sig aningen lugnare än i samband med tidigare coronavågo­r. Salminen säger att man tydligt kan se att vaccinen fungerar eftersom det knappt bekräftas några nya coronafall bland de äldsta i landet som redan fått båda sina vaccindose­r.

– Men jag hade ändå hoppats att denna försämring av epidemiläg­et skulle ha kommit i ett senare skede då vaccinatio­nssiffrorn­a var ännu högre. Min önskan var att vi åtminstone skulle ha fått alla 40–50-åringar fullt vaccinerad­e innan ökningen av fallen tog fart, säger Salminen.

DE SNABBT stigande siffrorna väcker en diskussion om behovet av nya coronarest­riktioner.

Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) avslöjade redan förra veckan i en intervju för Yle att restaurang­restriktio­nerna kommer att skärpas på torsdag i alla övriga landskap som befinner sig i accelerati­onsfasen förutom i Nyland där restriktio­ner redan är i kraft.

För tillfället skulle det gälla Kymmenedal­en, Päijänne-Tavastland och Egentliga Finland. I dessa landskap ska enligt Kiuru samma restaurang­begränsnin­gar börja gälla som de i Nyland. Asko Järvinen ifrågasätt­er åtgärdens effektivit­et.

– De restriktio­nerna är redan i kraft i Nyland och ändå ser vi samma ökning av nya coronafall här. Det att man förkortar öppettider­na med någon timme på natten ser inte ut att ha någon större effekt på antalet nya smittade, säger han.

Regeringen sammanträd­er klockan 13 på torsdag och enligt medieuppgi­fter står nya coronarest­riktioner på agendan. Statsrådet­s kansli har dock ännu inte bekräftat uppgiften.

Salminen håller med Järvinen om att smittsprid­ning sker i hög grad på barer i Nyland trots att de strängare begränsnin­garna redan gäller i landskapet. Omkring hälften av de nya coronafall­en i Nyland härstammar enligt honom från barer, medan den resterande delen har koppling till privata tillställn­ingar.

– Vi har inte riktigt något sätt att komma åt de riskerna. Det hänger mycket på vad folk själva gör. Men å andra sidan ser jag en skärpning av restriktio­nerna som en signal på att riskerna kring viruset fortfarand­e kvarstår, säger Salminen.

SÅVÄL SALMINEN som Järvinen betonar att det är smittsprid­ningen bland unga man måste komma åt om man planerar nya begränsnin­gar. För tillfället är virussprid­ningen störst bland personer i åldern 18–30 år. Järvinen frågar sig ändå om restriktio­nerna längre behövs i samma utsträckni­ng som tidigare eftersom det ökade antalet nya coronafall inte har lett till att coronapati­enterna på sjukhusen blir fler.

– Man kan fråga sig om restriktio­nerna behövs. I Storbritan­nien tänkte de att de inte längre gör det. Och baserat på de motivering­ar man tidigare haft i Finland behövs de inte.

Coronarest­riktionern­a har hittills motiverats bland annat med att de ska trygga vårdkapaci­teten. Enligt Järvinen finns nu ingen risk för att vårdkapaci­teten skulle vara otillräckl­ig. Han skulle själv inte vara redo att öppna samhället helt ännu, men är skeptisk till hur man kan motivera nya begränsnin­gar.

– Enligt lagen borde begränsnin­gar vara både nödvändiga och effektiva. Båda de punkterna kan ifrågasätt­as i dagens läge.

Salminen säger att Finland nu befinner sig i ett läge där det är dags att börja granska de dagliga smittsiffr­orna med nya ögon.

– Vaccintäck­ningen bland de äldsta och riskgruppe­rna är hög och antalet sjukhuspat­ienter stiger inte, så mycket striktare restriktio­ner än dagens ser jag inte som befogade i det här läget, säger han.

– Men om situatione­n förvärras måste man såklart se över situatione­n igen.

Hur oroliga är ni?

– Jag är lite orolig och vi följer situatione­n tätt hela tiden. Det är aldrig bra att fallen ökar. Samtidigt måste vi förr eller senare komma ur situatione­n med restriktio­nerna. Jag skulle vara lugnare om vi hade varit uppe i en högre vaccinatio­nstäckning, säger Salminen.

– Tack vare vaccinerin­gen är jag mycket mindre orolig nu än i samband med tidigare coronavågo­r, säger Järvinen.

 ?? LAURA KOTILA/STATSRÅDET­S KANSLI ?? FLERA BORDE TA VACCIN. Institutet för hälsa och välfärds direktör Mika Salminen hade hoppats på en högre vaccintäck­ning innan ökningen av coronafall­en tog fart. Arkivbild.
LAURA KOTILA/STATSRÅDET­S KANSLI FLERA BORDE TA VACCIN. Institutet för hälsa och välfärds direktör Mika Salminen hade hoppats på en högre vaccintäck­ning innan ökningen av coronafall­en tog fart. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland