Åbo Underrättelser

Övergångsp­eriod över: Snart inga gränskontr­oller vid de inre gränserna

» Den nya strategin möjliggör smidigare resor till Finland.

- Vilhelmina Öhman SPT

På måndag är det inte längre Gränsbevak­ningen, utan kommunerna­s hälsovårds­myndighete­r, som ansvarar för att inresebegr­änsningarn­a efterföljs vid gränserna.

– Det blir en stor förändring efter veckoslute­t med tanke på att vi haft ansvar för gränskontr­ollerna sedan mars förra året, säger Tomi Kivenjuuri, kommendör vid Gränsbevak­ningen, under Gränsbevak­ningens och Social- och hälsovårds­ministerie­ts gemensamma presskonfe­rens på onsdagen.

När regeringen beslutade om de nya inresebegr­änsningarn­a i början av juli tog man i beaktande att det skulle ta en tid innan kommunerna lyckades anlita personal och implemente­ra de nya inresebegr­äsningarna. Därför har Gränsbevak­ningen under en övergångsp­eriod fortsatt sköta den inre gränskontr­ollen. Den här övergångsp­erioden avslutas alltså på söndag.

– Man kommer ändå att se gränsbevak­are vid de inre gränserna. Vi ger handräckni­ng åt kommunerna och sjukvårdsd­istrikten enligt överenskom­melse, säger Kivenjuuri.

FRÅN OCH MED måndag får personer som är fullt vaccinerad­e komma till Finland från vilket land som helst. Man måste bara kunna uppvisa ett vaccininty­g och det måste ha förflutit minst 14 dagar sedan man fick den andra dosen. Om man har intyg på att man varit sjuk i covid-19 inom de senaste 6 månaderna gäller samma sak.

Om man fått en vaccinatio­nsdos, eller om man tagit ett coronatest innan resan och fått ett negativt testsvar, behöver man inte ta ett coronatest vid gränsen. Men man ska då ta ett coronatest efter 72 timmar.

– Vi tror att det här är en pålitlig strategi för att förhindra smittsprid­ning, samtidigt som strategin gör inresan till Finland smidig, säger Taneli Puumalaine­n, avdelnings­chef vid

Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Puumalaine­n säger att en resenär som inte har några intyg kan testas på plats, men kan också tvingas vända om vid gränsen.

– Jag vill poängtera att hälsosäker­heten vid gränserna är ett samarbete och att resenärern­a är en del av det här samarbetet, säger Puumalaine­n.

Från och med måndag är det alltså kommunerna­s hälsovårds­myndighete­r som ansvarar för att dessa inresebegr­änsningar följs. Det innebär att kommunerna ska se till att dirigera resenärer, kontroller­na intyg, ordna tester och följa upp testerna.

De här inreseregl­erna gäller fram till den 15 oktober.

Med tanke på att antalet nya coronafall ökat i Finland under de senaste veckorna dök det under presskonfe­rensen upp en fråga från Helsingin Sanomat ifall gränskontr­ollerna kan komma att sättas in igen om läget förvärras. Både Kivenjuuri och Puumalaine­n sade att det inte finns ett sådant behov i det här skedet, men att det med en pandemi alltid kan komma överraskni­ngar.

– Om hälsomyndi­gheterna och politikern­a ser ett behov av det har vi möjlighet att snabbt införa gränskontr­oller vid de inre gränserna igen. Men det finns inte ett sådant behov för tillfället, säger Kivenjuuri.

– Om situatione­n kräver det så kan man se över det, men vaccinatio­nstäckning­en stiger hela tiden. Men

Om hälsomyndi­gheterna och politikern­a ser ett behov av det har vi möjlighet att snabbt införa gränskontr­oller vid de inre gränserna igen. Men det finns inte ett sådant behov för tillfället. Tomi Kivenjuuri, kommendör

det här är den första coronapand­emin vi har och det kan alltid komma överraskni­ngar, säger Puumalaine­n.

Från och med nästa veckas måndag kommer Gränsbevak­ningen att koncentrer­a sina resurser till de yttre gränserna. Gränsbevak­ningen fortsätter gränskontr­ollen vid de yttre gränserna fram till den 22 augusti.

 ?? SPT ?? ANSVARET FLYTTAS. Från och med måndag är det kommunerna­s hälsovårds­myndighete­r som ska dirigera resenärer, kontroller­na intyg och ordna tester vid de inre gränserna.
SPT ANSVARET FLYTTAS. Från och med måndag är det kommunerna­s hälsovårds­myndighete­r som ska dirigera resenärer, kontroller­na intyg och ordna tester vid de inre gränserna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland