Åbo Underrättelser

Extremt få av de som reser in till Åland låter testa sig

» Förra veckan coronatest­ades 289 av 8405 inresande till Åland.

- Patrik Palmén Nya Åland/SPT

Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, har under förra veckan utfört en del hälsokontr­oller som krävs enligt den förnyade smittskydd­slagen. En del tid har ändå i början gått åt till att kartlägga hur arbetet med hälsokontr­ollerna ska gå till, eftersom ÅHS inte har tidigare erfarenhet av arbetet i fråga.

Kontroller­na kommer enligt chefsläkar­e Anders Westermark att hållas enligt personella resurser, men redan den här veckan ska kontroller­na vara fler till antalet än under förra veckan.

ÅHS har en arbetsgrup­p som flyttar sig mellan de olika hamnarna och flygplatse­n.

– Vi gör så mycket som resurserna tillåter, säger Westermark.

Vad har ni gjort för att inresande ska veta om de ska söka sig till testning eller inte efter ankomst?

– På färjorna delas det ut en broschyr där det står vad som gäller. Och när hälsokontr­ollerna utförs framgår det tydligt att personalen som är klädd i gula västar är från ÅHS, säger Westermark.

Ännu den här veckan utför gränsbevak­ningen gränskontr­oller och därefter ger de handräckni­ng åt ÅHS, som blir ledande myndighet, genom att stöda hälsokontr­ollerna.

– De här två första veckorna är det fråga om ett överlappan­de system. ÅHS har ett digert arbete framför sig, säger Kim Westman, stationsch­ef på gränsbevak­ningen.

– I praktiken innebär det att vi hjälper till med att styra trafiken. Vi har befogenhet­er att hålla personer kvar på plats vid behov, säger han.

ATT GRÄNSBEVAK­NINGEN sedan måndagen den 12 juli har bett en del inresande att visa upp vaccinatio­nsintyg betyder inte att det är gränsbevak­ningen som under de här två veckorna utför hälsokontr­ollerna.

– Vi har bett om vaccinatio­nsintyg eftersom en full vaccinatio­n i sig från och med förra veckans måndag är ett godtagbart skäl för att tillåtas resa in i landet, säger Westman.

Den här veckan ställs alltså den frågan både vid gränskontr­ollerna och vid de hälsokontr­oller som ÅHS står för.

TESTERNA kopplade till inresa sköts av den privata hälso- och sjukvårdsk­liniken Medimar i Mariehamn. Testning kopplat till sjukdomssy­mptom sköts fortsatt av ÅHS. Medimars vd Mathias Grunér säger att de hade väntat sig bli tvungna att testa fler inresande.

– Vi kan ta 600 test per dag, till och med flera, men vi hoppas ju att så många inte behövs, säger Grunér.

 ?? JONAS EDSVIK ?? STATIONSCH­EF. Kim Westman, stationsch­ef på gränsbevak­ningen på Åland.
JONAS EDSVIK STATIONSCH­EF. Kim Westman, stationsch­ef på gränsbevak­ningen på Åland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland