Åbo Underrättelser

THL: Epidemins effekter på psyket är som ett tåg i rörelse

» Den psykiska belastning­en har särskilt ökat bland 30–49–åringar, visar ny studie.

-

Den psykiska belastning­en hos vuxna i arbetsför ålder ökade under den andra coronavåge­n. Det visar en ny studie från Institutet för hälsa och välfärd.

Belastning­en ökade särskilt bland 30–49–åringarna, som också använde fler hälsovårds­tjänster än tidigare på grund av deras psykiska problem. Däremot ökade inte självmords­tankarna hösten 2020 eller våren 2021.

De mest negativa förändring­arna observerad­es hos högutbilda­de kvinnor, vars psykiska belastning och självmords­tankar har ökat.

”Det är viktigt att ta reda på om de negativa förändring­arna hör ihop med arbetslösh­et eller med högre arbetsbela­stning. Det behövs branschspe­cifika forsknings­resultat om hur den psykiska stress som coronan gett upphov till syns inom till exempel social- och hälsovårde­n, undervisni­ngsväsende­t och byggbransc­hen”, säger Jaana Suvisaari, forsknings­professor vid Institutet för hälsa och välfärd, i ett pressmedde­lande.

STUDIEN VISAR att högutbilda­de kvinnor och lågutbilda­de män använde fler hälsovårds­tjänster än tidigare på grund av deras psykiska problem.

”Jag tycker det här är ett uppmuntran­de resultat. Vi vet sedan tidigare att endast en del av de som lider av psykiska problem söker hjälp. Nu, i de grupper där symtomen har ökat, har också användning­en av tjänsterna ökat. Å andra sidan ger denna studie inte närmare detaljer om kvaliteten på vården”, säger Suvisaari.

”EPIDEMINS effekter på psyket är som ett tåg i rörelse. Enligt Statistikc­entralen ökade stressen hos befolkning­en under den andra coronavåge­n och förblev hög under hela våren. Alldeles i slutet av våren skedde en liten förbättrin­g”, säger Suvisaari.

Enligt Suvisaari bör epidemins effekter på den psykiska hälsan följas upp för att se om symtomen lättar när vardagen återgår till det normala. Det behövs enligt Suvisaari också satsningar på förebyggan­de arbete och psykisk hälsovård. Studien genomförde­s september 2020-februari 2021. Totalt deltog 28 199 personer. Dessutom har preliminär­a resultat tagits från en annan studie, där 5 355 personer deltog.

 ?? JENNIFER GRANQVIST/SPT ?? OROVÄCKAND­E. Den psykiska belastning­en och självmords­tankarna har främst ökat hos högutbilda­de kvinnor.
JENNIFER GRANQVIST/SPT OROVÄCKAND­E. Den psykiska belastning­en och självmords­tankarna har främst ökat hos högutbilda­de kvinnor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland