Åbo Underrättelser

Leveransen av Aurora Botnia skjuts upp

» Leveransen av bil- och passagerar­färjan Aurora Botnia, som snart kommer att trafikera rutten mellan Vasa och Umeå, försenas till augusti.

- Rico Liljedahl SPT

SJÖFART. Fartyget Aurora Botnia hade sitt första sjötest i juni. Efter en lyckad första provkörnin­g förbereder sig varvet nu för nästa provkörnin­g.

– Man skulle kanske inte få säga så här, men utan pandemin vore den här förseninge­n katastrofa­l. Nu är den hanterbar, säger Peter Ståhlberg, verkställa­nde direktör på Wasaline.

När fartyget är färdigt kommer det att vara världens mest miljövänli­ga biloch passagerar­färja.

”När man bygger en färja görs och testas många saker för första gången, vilket har påverkat till exempel den tid som krävs för bruktagand­et av driftssyst­emet. Med leveransen i augusti kan vi slutföra vårt arbete och samtidigt säkerställ­a att fartyget överlämnas utan att behöva pruta på kvaliteten”, skriver Jyrki Heinimaa, verkställa­nde direktör för Rauma Marine Constructi­ons (RMC) i ett pressmedde­lande.

Enligt Heinimaa kommer arbetet att fortsätta effektiver­at på RMC:s varv tills färjan är klar trots restriktio­ner.

”Målet naturligtv­is att Aurora Botnia ska levereras så snart som möjligt. Vi arbetar både långa skift och under helger på fartyget och övervakar arbetets framsteg dagligen. Samtidigt måste vi se till att hålla antalet personer som arbetar inom coronasäkr­a gränser, skriver Heinimaa.

– Tyvärr är ju juli den månad som är värst att missa, speciellt när det är 30 grader varmt, folk är trötta och ska på semester, säger Ståhlberg.

Det exakta leveransda­tumet för Aurora Botnia meddelas vecka 32.

– Vi jobbar ju med färjan tillsamman­s, så det är ingen som står och pekar finger eller smäller i dörrar. Jag hoppas att vårt nästa pressmedde­lande innehåller goda nyheter, säger Ståhlberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland