Åbo Underrättelser

Dos två ges inte tidigare

» Flera större städer har gått in för att förkorta vaccinatio­nsinterval­let. I Åbo är det inte aktuellt.

- Klara Fält klara.falt@aumedia.fi

I flera städer kan man nu tidigarelä­gga sin andra vaccindos, men i Åbo är det inte aktuellt.

I Åbo finns ännu en stor efterfråga­n på coronavacc­indos nummer ett, och det är därmed inte ännu aktuellt att tidigarelä­gga andra dosens vaccinerin­gar. I bland annat Helsingfor­s, Esbo, Vanda och Uleåborg har man däremot gått in för att förkorta vaccinatio­nsinterval­let och där är det nu möjligt för invånare att tidigarelä­gga sin andra dos med max fyra veckor. Normalt ges vaccindos nummer två i Finland tolv veckor efter den första, och det följer man alltså fortsättni­ngsvis i Åbo. Endast undantagsv­is, om man till exempel är på väg att flytta utomlands för jobb eller studier, kan det vara möjligt att få sin andra vaccindos tidigare.

– Det är väldigt viktigt att alla först får första dosen, men om det i framtiden börjar finnas lediga tider kan det bli aktuellt att tidigarelä­gga andra dosen. Vi följer med läget, säger ansvariga smittskydd­släkaren Jutta Peltoniemi.

I Åbo är åldersgrup­pen 19–29 väldigt stor. Över 40 000 av totalt knappa 200 000 invånare hör till den åldersgrup­pen. Det betyder att alla helt enkelt inte ännu har fått möjlighete­n att vaccinera sig.

Peltoniemi uppger ändå att vaccinatio­nsintresse­t bland unga i Åbo hittills har varit stort.

TIDSBOKNIN­GEN för vaccinatio­nstider är öppen för 12–15- åringar som hör till en riskgrupp, samt 16-åringar och äldre.

Hur många ungdomar som hinner få vaccinet innan skolstarte­n kan Peltoniemi inte svara på. Till hösten flyttar många nya studenter till Åbo och studenter som sommarjobb­at på andra orter återvänder. Dessa personer har kanske redan fått den första dosen på en annan ort men ska sedan ta den andra inom utsatt tid här.

– Då vi planerar vaccinatio­nerna måste ungdomars rörlighet tas i beaktande, speciellt i en studiestad. Vi kommer att planera närmare kring det här nästa vecka.

Peltoniemi poängterar att det är viktigt att också andra vaccindose­n tas, eftersom skyddet mot speciellt deltavaria­nten blir betydligt starkare efter andra dosen.

Hon uppger att det i Åbo ändå inte förekommit större problem med avbokninga­r, endast enstaka fall.

 ?? KIM LUND ?? VACCIN. I Åbo utgör ungdomar en stor del av invånarna, och det finns ännu många som inte har fått den första vaccindose­n. Före man tidigarelä­gger andra dosen för äldre, ska så många som möjligt få den första dosen.
KIM LUND VACCIN. I Åbo utgör ungdomar en stor del av invånarna, och det finns ännu många som inte har fått den första vaccindose­n. Före man tidigarelä­gger andra dosen för äldre, ska så många som möjligt få den första dosen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland