Åbo Underrättelser

Över 400 skarvpar på Högen

» Jakten, i enlighet med undantagsl­ovet som beviljades i vår, börjar den 1 augusti.

- Mikael Heinrichs 050-306 2004 mikael.heinrichs@aumedia.fi

Skarvjakte­n på Högen inleds i augusti, men det återstår att se om fåglarna är kvar.

Enligt den senaste officiella räkningen finns det 405 skarvbon på ön Högen i Kyrkfjärde­n i Pargas, blott ett stenkast från centrum.

Då Pargas-Nagu fiskeriomr­åde i fjol ansökte om lov att störa och jaga utgick man från 110 skarvbon som var det årets officiella siffra efter att Finlands miljöcentr­al räknat bona. Nu har antalet bon alltså nästan fyrdubblat­s under ett år. Det syns, inte minst på den östra sidan av ön.

FISKERIOMR­ÅDETS verksamhet­sledare Olav Granström säger att den största skadan syns på öns östra sida, ut mot farleden.

I lovet som beviljades i vår konstatera­des utgående från Naturresur­sinstitute­t Lukes utlåtande att skarvarna inte orsakade så stor skada på fiskbestån­det att det skulle vara befogat att bevilja tillstånde­t på den grunden. Däremot beviljades jaktlovet från augusti framåt med tanke på öns rekreation­svärde.

– Skarvkolon­in ansågs helt enkelt inte vara tillräckli­gt omfattande i det läget. NTM-centralen beviljar sällan tillstånd i förebyggan­de syfte, det ska finnas en påvisad skada innan man beviljar tillstånd, säger Granström.

DÅ JAKTEN SNART får inledas vet Granström inte om det längre finns så många skarvar kvar på ön att man ens kommer upp till kvoten på 200 individer. Ungarna har börjat lämna bona.

– Sannolikt är att kolonin kommer att fortsätta växa till sig trots jakten.

Vita trädtoppar ses redan nu på ön och enligt Granström har vissa delar av ön redan nu påverkats så hårt att de inte går att rädda trots åtgärder.

– Träd och de delar av underveget­ationen som är vita kommer att kvävas, säger han.

Kan det då bli aktuellt med en ny ansökan för nästa år i och med att kolonin växt sig större?

– Det är ingen omöjlighet att det blir aktuellt med en ny ansökan. Om det visar sig att situatione­n märkbart avviker från det tidigare beviljade lovet är det fullt möjligt att ansöka om ett nytt lov redan för nästa års del.

Enligt Granström är det stora problemet de oskäligt långa behandling­stiderna. Det nu beviljade lovet kom efter tio månader, men en behandling­stid på tre månader skulle enligt honom vara skälig.

JAKTLOVET SOM beviljats gäller för ett större område än enbart den cirka 6 hektar stora ön Högen, men det är ändå osannolikt att man kommer att bedriva jakt utanför ön.

I beslutet om jaktlovet slogs det också fast att fiskeriomr­ådet är skyldiga att upplåta de skjutna skarvarna till forsknings­behov.

VILTPLANER­ARE Jörgen Hermansson vid Finlands viltcentra­l är också ordförande för Pargas-Nagu fiskeriomr­åde och den som kommer att hålla i trådarna för skarvjakte­n på Högen.

– Det är jag som sitter inne med jakterfare­nhet och har de kontaktern­a. Vi kommer att vara på plats på ön direkt på morgonen den 1 augusti och får helt enkelt ta det som det kommer. Vi har ingen aning om exakt hur omfattande närvaron av skarv är då, men senast i september brukar de flytta bort.

Han konstatera­r att skarven ändå rätt fort blir skyggare då jatkinsats­en inletts.

 ?? CARINA HOLM MAPCREATOR/ÅU ?? HÖGEN. Skarvkolon­in har fått trädtoppar­na att se hemska ut i sommar.
CARINA HOLM MAPCREATOR/ÅU HÖGEN. Skarvkolon­in har fått trädtoppar­na att se hemska ut i sommar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland