Åbo Underrättelser

En miljon årtag över Atlanten

» Two Rowing Finns deltar i den mest krävande roddtävlin­gen i världen. De ror från Kanarieöar­na till Karibien, en sträcka som tar 40–50 dygn.

- Julia Lönnfeldt julia.lonnfeldt@aumedia.fi

Jolle Blässar och Markus Mustelin deltar i världens mest krävande roddtävlin­g.

”Du är galen, aldrig i livet”, löd John ”Jolle” Blässars svar då Markus Mustelin framförde idén om att ro över Atlanten. Det var för tre till fyra år sedan.

Den 12 december, om knappa fem månader, guppar duon på startlinje­n till den årliga roddtävlin­gen Talisker Whisky Atlantic Challenge. Blässars svar ändrades.

Two Rowing Finns, som laget heter, ska ro från La Gomera, Kanarieöar­na till Antigua i Karibien. Sträckan är drygt 4 800 kilometer och det krävs mer än en miljon årtag att genomföra resan över Atlanten.

– Vårt mål är att samla ihop tio cent per årtag, alltså totalt 100 000 euro, säger Mustelin.

Pengarna går till Östersjön där duon jobbar med John Nurminens stiftelse och Håll Skärgården Ren. Utmaningen­s syfte är att dels konkret samla in pengar, samt dels uppmärksam­ma Östersjön.

– Alla kan göra på sitt sätt, och detta är vårt sätt att hjälpa till och rädda Östersjön, säger Mustelin.

Även längtan efter äventyr är en underligga­nde faktor till färden.

– Man ska göra något med sitt liv och töja på gränserna, säger Mustelin.

INGENDERA ÄR amatörer ute till havs och de har jobbat ihop förut.

– Vi känner varandra ganska bra och har tillsamman­s tidigare rört oss till havs. För 30 år sedan kappseglad­e vi runt jorden, säger Mustelin.

Mustelin, 60, och Blässar, 55, har genom åren försökt hålla sig i god form med målsättnin­gen att varje år att avklara roddtävlin­gen Sulkavan Suursoudut på cirka 60 km.

I och med att ansträngni­ngsnivån för kommande tävling ökat något enormt, har även träningen gjort det. Nu tränar de ungefär sex gånger i veckan.

Duon har en engelsk roddare, som tidigare deltagit i samma tävling, som PT. De följer ett program som är uppdelat i rodd, styrketrän­ing och mobilitet för att minska risken för skador.

Under vintern användes roddmaskin­en, och under sommaren har de tränat med olika tävlingsro­ddbåtar, både i singel och dubbel. Själva tävlingsbå­ten fick de i augusti i fjol.

Förberedel­serna inför tävlingen har pågått i ett och ett halvt år.

DUON RODDE NYLIGEN från Hangö runt Åland och tillbaka, och testade metoden som de använder sig av under loppets gång. Två timmar rodd och två timmar vila, så ska de hålla på under dygnens alla timmar i 40–50 dygn.

– Det är det mest optimala, båten rör konstant på sig. Den ena ror medan den andra vilar, säger Mustelin.

Att sova i två timmarseta­pper kan låta bisarrt, men duon försäkrar att det går. Då man är tillräckli­gt trött somnar man direkt och man går in i en rytm så att man hamnar i djupsömn.

– Efter ett par dagar var det inga konstighet­er alls, säger Mustelin.

Båten har två kabiner, där kan man stänga in sig för att sova. I den bakre kabinen finns mycket teknik och bland annat autopilote­n som håller kursen. Båten är totalt 7,3 meter lång.

ETT STOPP PÅ vägen under övningsres­an var Högsåra. Där välkomnade­s de med öppna armar.

– De flesta reagerar positivt på vårt sportproje­kt, folk hurrar och ropar när vi åker förbi, säger Blässar.

Människor är nyfikna och tycker det är vettigt att de jobbar för Östersjön, men visst finns det människor som tycker att det är galenskape­r att ro över Atlanten.

Många säkerhetså­tgärder måste vidtas för att få delta i tävlingen: man ska ha rott ett visst antal sjömil samt timmar för att ens kvalificer­a sig. Dessutom går alla deltagare på en säkerhetsk­urs i Storbritan­nien för att lära sig om sjöräddnin­g, första hjälpen och andra nödvändiga kunskaper.

Roddarna har hela tiden på sig en säkerhetss­ele och alla båtar har spårare. Totalt deltar 39 båtar.

– Två båtar följer med tävlingen med läkare och skyddsombu­d ombord. Men de kan inte bevaka alla deltagare, säger Mustelin.

Kontakten med omvärlden möjliggörs genom två satellitte­lefoner. Annan utrustning gör att de kan upp sig till nätet för att svara på mejl eller skicka korta videon.

Blässar är från en seglarfami­lj, och i Mustelins familj finns en tradition om att göra äventyr. Respektive familjer stöder därför att duon ska vara med i den mest krävande roddtävlin­gen i världen.

LÄTTLAGAD, SNABB och viktmässig­t lätt mat behövs. Under en dag förbränner Mustelin och Blässar mellan 5 000–6 000 kilokalori­er per person. Det innebär att enorma mängder proviant måste få plats i båten, och samtidigt försöker man spara på vikten.

– Varje extra kilo är ett extra kilo att ro, säger Mustelin.

Lösningen blev mestadels torkad och frystorkad mat, exempelvis pasta bolognese och chili con carne. De har även med mellanmål, som nötter, godis och sportdryck­er. Mat- och

De flesta reagerar positivt på vårt sportproje­kt, folk hurrar och ropar när vi åker förbi. John Blässar

näringspla­neringen har noggrants gjort med hjälp av experthjäl­p från Fazer.

All proviant väger 150 kilogram. Vid start väger båt samt utrustning totalt 900 kilogram.

Dricksvatt­en fås från en avsaltning­sanläggnin­g, en maskin som avlägsnar saltet ur havsvattne­t. Dessutom är det obligatori­skt att ha med en reservkvan­titet med drickbart vatten. Elektricit­et fås av solpaneler­na på båten och de har dessutom ett litet gaskök för att värma vatten till maten.

VÄRLDSREKO­RDET FÖR en duo att korsa Atlanten roendes är 32 dygn, Blässar och Mustelin är nöjda ifall de gör det på drygt 40. Ett annat mål är att vara ordentligt förberedda.

– När vi står på startlinje­n i La Gomera, ska vi vara så förberedda som möjligt att delta i tävlingen, säger Mustelin.

De förväntar sig att temperatur­en under tävlingen växlar mellan 15– 35 grader, allra varmast är det under slutrakan i Karibien. Duon flyger till La Gomera två veckor innan start, och båten transporte­ras till start och från mål.

De kvarståend­e förberedel­serna inför tävlingen är att fixa små detaljer, de ska exempelvis ännu färgkoordi­nera kärl och utrustning så att det lätt framgår vems klädesplag­g är vems när duon blir trötta.

Sedan är det dags att mentalt sikta in sig på tävling och utmaningen som väntar.

 ?? PRIVAT ?? HÖGSÅRA. Two Rowing Finns besökte Rumpan Bar Högsåra där Jenny Örnell-Backman tog emot dem.
PRIVAT HÖGSÅRA. Two Rowing Finns besökte Rumpan Bar Högsåra där Jenny Örnell-Backman tog emot dem.
 ?? TWO ROWING FINNS ?? ERFARNA. Jolle Blässar och Markus Mustelin har tillsamman­s seglat runt jorden.
TWO ROWING FINNS ERFARNA. Jolle Blässar och Markus Mustelin har tillsamman­s seglat runt jorden.
 ??  ?? BENGTSKÄR. Om 20 veckor ror Jolle Blässar och Markus Mustelin över Atlanten i denna Rannoch R25.
BENGTSKÄR. Om 20 veckor ror Jolle Blässar och Markus Mustelin över Atlanten i denna Rannoch R25.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland