Åbo Underrättelser

Risken för postcovid ska utredas i Finland

-

CORONA. I augusti ska en ny arbetsgrup­p börja utreda förekomste­n av så kallad postcovid i Finland, och effekterna av de långvariga besvär som en del upplever efter en coronaviru­sinfektion. Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd (THL), säger att det för tillfället finns varierande uppskattni­ngar om hur allmänt förekomman­de långvariga symtom till följd av covid-19 är. Arbetsgrup­pens uppgift blir att fördjupa sig i data och kontroller­a evidensen för postcovid.

– Än så länge har vi inte sett så många av dessa fall i Finland. Men visst finns det fall även här, speciellt bland sådana som varit så sjuka att de behövde sjukhusvår­d då de hade covid-19, säger Salminen.

Salminen säger att det ännu är för tidigt att uppskatta om Finland efter den akuta coronaepid­emin i stället kommer att stå med en stor grupp personer som lider av svåra och långvariga men av viruset. Vanliga symtom som en del personer upplever efter att ha tillfriskn­at från covid-19 kan vara exempelvis feber, sjukdomskä­nsla, trötthet och allmänna smärtor.

– Många blir vanligen av med symtomen, men det finns en grupp människor som tycks lida av symtomen en längre tid. Hur stor denna grupp är i Finland vet man inte.

Trots att många fall av postcovid har rapportera­ts i andra länder, säger Salminen att man inte direkt kan dra generella slutsatser och anta att detsamma gäller här.

– Vi behöver nu mer forskning om saken direkt inom Finland.

Arbetsgrup­pen inleder sitt arbete i augusti. Gruppens ordförande är en utomståend­e part, men också institutet­s egna experter finns represente­rade.

Det finns en grupp människor som tycks lida av symtomen en längre tid.

Mika Salminen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland