Åbo Underrättelser

THL vädjar till unga: Skippa barkvällar­na där smittorisk finns

» Nu står 18–23-åringarna för en stor del av coronafall­en.

-

Institutet för hälsa och välfärd (THL) oroar sig för det ökade antalet coronafall främst bland unga vuxna.

Institutet uppmanar nu framför allt de unga att minska på sociala kontakter som kan medföra smittrisk samt att se till att låta vaccinera sig. Institutet påpekar att personer som kan ha exponerats för smitta enligt lagen har en skyldighet att hjälpa myndighete­rna att spåra smittan, och att följa myndighete­rnas anvisninga­r om hur man ska bete sig om man eventuellt smittats.

Förra veckan påträffade­s drygt 2 200 nya coronafall i landet. Antalet fall har fyrdubblat­s under de senaste fyra veckorna, uppger institutet.

Nästan 60 procent av de nya fallen gäller personer i åldern 10–29 år, och i första hand åldersgrup­pen 18–23 år.

Enligt institutet sker smittsprid­ningen främst i hemlandet, till exempel under barbesök och andra möten mellan unga vuxna. Smittsprid­ningen och det ökade antalet exponering­ar för smitta har gjort att smittspåri­ngen på en del orter har stockat sig.

Endast 10 procent av förra veckans coronafall härstammad­e från utlandet. På torsdagen meddelade institutet om 404 nya fall i landet under det senaste dygnet.

Incidensen, alltså antalet nya coronafall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna, är nu cirka 74. För två veckor sedan var den 43.

Högst är den i Nyland (136), Päijänne-Tavastland (132), Kajanaland (75) och Egentliga Finland (71). I Österbotte­n är incidensen 12, i Mellersta Österbotte­n 5 och på Åland 10.

INSTITUTET konstatera­r samtidigt att den ökade vaccinatio­nstäckning­en gör att antalet allvarliga sjukdomsfa­ll inte ökar lika snabbt som smittsprid­ningen. Drygt 64 procent av befolkning­en har fått minst en dos vaccin. Drygt 28 procent har fått två doser.

Institutet beskriver ändå den övergripan­de bilden av pandemin som oroväckand­e.

Enligt onsdagens siffror vårdades 56 coronapati­enter på sjukhus. Av dem fick 10 personer intensivvå­rd. Över hälften av dem som får intensivvå­rd

är under 50 år gamla.

Inga nya dödsfall till följd av covid-19 har rapportera­ts under tiden 14–21 juli. Hittills har 978 dödsfall med koppling till pandemin registrera­ts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland