Åbo Underrättelser

Nu allt lugnare cyanobakte­rieläge – situatione­n kan ändå ändra fort under sensommare­n

» Miljöcentr­alen fortsätter följa med algläget fram till slutet av augusti.

- Sofia Westerholm SPT

För tillfället har förekomste­n av cyanobakte­rier, även kallade blågröna alger, avtagit såväl i sjöarna som i haven. Finlands miljöcentr­als veckovisa rapport visar att så gott som alla observatio­ner den senaste veckan handlar om små bakteriemä­ngder.

Stormen Riikka som drog över Finland förra veckan ledde till att cyanobakte­rierna blandades ut i vattnet i landets sjöar. Också längs Östersjöns kust har cyanobakte­rierna ställvis blandats ut i vattnet, vilket har lett till att färre observatio­ner gjorts under den senaste veckan.

Enligt miljöcentr­alens systemplan­erare Mikko Kervinen är det ännu för tidigt att dra slutsatser om hurdan cyanobakte­riesommare­n 2021 blev, eftersom minskninge­n inte nödvändigt­vis är bestående.

– Även om förekomste­n av cyanobakte­rier nu ser ut att avta och vi hittills har haft en aningen lugnare algsommar än normalt ute till havs, så kan allt fortfarand­e ändra. Det kan ske snabba vändningar ännu under sensommare­n, säger Kervinen.

UNDER DEN gångna veckan har algobserva­tionerna i insjöarna varit färre än normalt för årstiden.

Miljöcentr­alen betonar ändå att algblomnin­g kan förekomma trots att det inte syns så bra, eftersom cyanobakte­rier på många håll har blandats ut i vattnet till följd av de hårda vindarna förra veckan.

Små mängder cyanobakte­rier har under den senaste veckan observerat­s vid 26 nationella stationer och rikliga mängder vid 2 stationer. Under veckan gjordes inte en enda observatio­n av riklig förekomst av cyanobakte­rier. Därtill har finländare under veckan meddelat om cirka 90 privata observatio­ner. I en femtedel av fallen bekräftade­s det handla om cyanobakte­rier.

Ute till havs har inga stora områden med algblomnin­g observerat­s under veckan och även antalet observatio­ner från medborgarh­åll har sjunkit.

FÖR TILLFÄLLET rör sig vattentemp­eraturen i sjöarna i södra och mellersta Finland mellan 16 och 22 grader. I norra Finland och Lappland rör sig sjötempera­turen mellan 14 och 16 grader. Temperatur­erna ligger cirka en grad under den genomsnitt­liga vattentemp­eraturen för årstiden.

Temperatur­en ute till havs har sjunkit rejält under den senaste veckan. I Bottenvike­n rör sig vattentemp­eraturen nu mellan 15 och 18 grader. Temperatur­en i Bottenhave­t är i huvudsak mellan 14 och 17 grader, men vid Kaijakari utanför Björneborg har temperatur­en sjunkit till 10 grader. Temperatur­en i Skärgårdsh­avet är för tillfället mellan 19 och 20 grader. Finska viken är aningen svalare, mellan 14 och 19 grader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland