Åbo Underrättelser

Kaféet i Söderlångv­ik fick en omtyckt twist

» Trots vårens plötsliga personalom­byte har gården sett en otroligt livlig säsong och bjuder nu på en annorlunda meny.

- Adrienne Westerback 045-1373663 adrienne.westerback@aumedia.fi

Det är en jämn ström av gäster som stiger in genom kafédörrar­na på Söderlångv­ik gård för att kika på bakverken i vitrinen.

På den svarta tavlan bakom disken har man skrivit upp en lista med kaffesorti­ment och glassporti­oner, men också dagens lunchbuffé: det är libanesisk­t på menyn.

Enligt sommarjobb­aren Jill Suominen är det här något som ibland kan få folk att höja på ögonbrynen.

– De som inte redan kände till att vi serverar libanesisk lunch det här året kan vara lite överraskad­e, men i allmänhet har det varit väldigt uppskattat, säger hon.

Från de tidigare traditione­lla inhemska rätterna, serveras gästerna nu libanesisk­a klassiker istället. Det här innebär mycket vegetarisk­t, röror med kikärter, bönor och grönsaker, förklarar Suominen.

– Vissa har sagt att de saknar vårt traditione­lla skärgårdsb­ord. Men de flesta tycker att det är spännande att vi gör något nytt och flera kommer hit enkom för att prova på det, säger hon.

I MITTEN AV maj det här året gick kaféet igenom ett plötsligt personalom­byte. Precis innan säsongssta­rt konstatera­des samarbetss­vårigheter mellan de företagare som dittills drivit restaurang­en och Söderlångv­ik gård. Man insåg att samarbetet inte kunde fortsätta och avtalet bröts med omedelbar verkan. Man stängde ner restaurang­verksamhet­en i tre veckor medan ny personal rekryterad­es.

I och med de abrupta förändring­arna togs beslutet att de som i fortsättni­ngen sköter om restaurang­en också ska vara anställda på gården, inte vara självständ­iga företagare.

NU ÄR DET Helsingfor­srestauran­gen Café Rouge, med kockarna Maggie Lindholm och Tony Bitar i spetsen, som basar i köket den här sommaren. På grund av avbrottet i maj kunde lunchverks­amheten inte inledas som normalt redan i juni, utan sköts upp till början av juli.

Kaféet fick ändå beröm av besökare som uppskattad­e att de trots allt höll öppet och serverade bakverk fram tills det, berättar Suominen.

När man väl kom i gång med lunchen igen var det full rulle från första början.

– Jag vet inte om det beror på vår nya meny, eller att museet öppnat igen efter renovering­en, men jag tror vi aldrig har haft en så här livlig säsong förut. Allt sedan midsommare­n har kunderna vällt in och vi har åtminstone omkring 200 lunchgäste­r varje dag, säger hon.

DET VAR I samband med rekryterin­gen som gårdens förvaltare Mikael Jensen frågade Jill Suominen om hon kunde tänka sig hålla i trådarna i kaféet den här säsongen.

Det här är hennes tredje sommar som anställd på kaféet, och hon har tre år inom restaurang­branschen bakom sig innan det. För henne var det en självklarh­et att tacka ja.

– Det var förstås väldigt roligt att jag fick den frågan, det betyder ju att man från gårdens sida litar på mig i

De som inte redan kände till att vi serverar libanesisk lunch det här året kan vara lite överraskad­e. Jill Suominen

den uppgiften, säger hon.

Hon poängterar att hon ändå inte har någon officiell titel, utan är sommarjobb­are som alla andra, men med förhöjt ansvar.

SUOMINEN KONSTATERA­R dessutom, att medan rekryterin­gen av nya köksansvar­iga gick relativt smidigt, har det varit desto mer besvärligt att hitta övrig sommarpers­onal

– Det har faktiskt varit ganska svårt att hitta personer som har möjlighet att vara längre än bara några veckor i taget, eller som har både hygien- och alkoholpas­s. Så variatione­n i personalen har varit ganska stor den här säsongen, säger hon.

För hennes egen del har det här inneburit en lite extra krävande arbetssomm­ar, med det adderade ansvaret därtill. Suominen medger att det har varit en tuffare takt i år, men hon är också glad över mängden gäster och den goda säsongen i allmänhet.

Café Söderlångv­ik är öppet in på hösten och lunchen serveras till den 30 september. Suominen återvänder till sina socionomst­udier innan det, men jobbar några turer här och där också i september.

 ?? ADRIENNE WESTERBACK ?? SÄSONGSKAF­É. På Söderlångv­ik gård har man i år gått inför en ny meny efter vårens abrupta personalom­byte.
ADRIENNE WESTERBACK SÄSONGSKAF­É. På Söderlångv­ik gård har man i år gått inför en ny meny efter vårens abrupta personalom­byte.
 ??  ?? SOMMARJOBB­ARE. Alexandra Jensen (t.v.) och Rebecka Dahlqvist hör till gänget som jobbar i Café Söderlångv­ik den här sommaren.
SOMMARJOBB­ARE. Alexandra Jensen (t.v.) och Rebecka Dahlqvist hör till gänget som jobbar i Café Söderlångv­ik den här sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland