Åbo Underrättelser

”Jag kunde inte tro mina ögon, regnet bara vräkte ner”

» En före detta Åbobo som i dag bor i Aachen, en av regionerna som drabbades värst av översvämni­ngarna i Tyskland, berättar om hur det var att uppleva händelsern­a på obehagligt nära håll.

- Olivia Åkerholm olivia.akerholm@aumedia.fi

De senaste veckornas nyheter från Västtyskla­nd och Belgien har säkert skärrat många. Extrema väderförhå­llanden kommer plötsligt mycket nära.

För den före detta Åbobon Bianca Söderlund som i dag bor i Aachen, en av de värst drabbade regionerna i Tyskland, kom hela händelsen som en chock.

– Jag som är van vid Finlands milda klimat kunde inte tro mina ögon då jag så de otroliga mängderna vatten som vräkte ner från himlen i timmar, säger Söderlund som ursprungli­gen kommer från Åland, men har studerat och bott i Åbo före flytten till Tyskland.

Hon bor nu i centrum av Aachen, som inte drabbades särskilt hårt av översvämni­ngarna. Men hon befann sig i regionens utkanter tisdagen den 13 juli då översvämni­ngarna började.

– På bara någon timme hade gatorna översvämma­ts så pass mycket att det var svårt för fordon att ta sig fram. I bussen på väg hem var jag hela tiden rädd att däcken skulle tappa fästet, säger Söderlund.

Extrema väderförhå­llanden, framförall­t ösregn, hör inte till ovanlighet­erna i dessa regioner i Centraleur­opa.

Men enligt Söderlund var den här mängden vatten chockerand­e till och med för hennes vänner och bekanta som bott där hela sitt liv.

– Jag har talat med många lokala tyskar och alla befarar att sådana här extrema ösregn och översvämni­ngar säkert blir allt vanligare i och med klimatförä­ndringen, säger hon

.

MÄNNISKORN­A i det drabbade Aachen är enligt Söderlund fokuserade på krishanter­ingen.

– Restaureri­ngsarbetet är i full gång i de påverkade områdena och volontärar­betare hjälper till med att städa upp bland annat rasmassor och andra skador som uppkommit till följd av översvämni­ngarna, säger hon.

Situatione­n i centrum, där Söderlund bor, har återgått till det normala. Hon drabbades lyckligtvi­s själv inte direkt av översvämni­ngarna, eftersom hennes hem befinner sig uppe på en kulle.

Men hon har hört om bekanta som påverkats värre.

– En kompis familj blev starkt påverkad av översvämni­ngarna, som förstörde stora delar av deras hem.

Flera andra bekanta har berättat om översvämma­de källarutry­mmen, men värre skador än så har inte uppstått i Söderlunds närhet.

DET ÄR INTE BARA materiella skador som uppstått till följd av översvämni­ngarna. Även den psykiska påfrestnin­gen har varit stor.

– Då nyheterna om dödsfall och den stora förödelsen först började rulla in blev man nog riktigt orolig. Jag känner många som bor i området, och kunde inte låta bli att befara att någon av mina egna nära och kära har drabbats.

Det var som tur inte fallet, men situatione­n var jobbig ändå.

– Man kände sig så hjälplös då det inte fanns något man kunde göra, säger Söderlund.

Den senaste veckans händelser har även väckt en rädsla för att samma sak kommer att ske igen i framtiden, och att man kanske inte är lika lyckligt lottad den gången.

– Allt känns nog ganska obehagligt och alla här i Aachen tänker mycket på det som har hänt, säger Söderlund.

 ??  ??
 ?? PRIVAT ?? FÖRSTÖRT. Bianca Söderlund i den hårt drabbade staden Stolberg. Bilden togs bara ett par dagar innan stora delar av staden förstördes på grund av översvämni­ngarna.
PRIVAT FÖRSTÖRT. Bianca Söderlund i den hårt drabbade staden Stolberg. Bilden togs bara ett par dagar innan stora delar av staden förstördes på grund av översvämni­ngarna.
 ?? PRIVAT ?? ÖVERSVÄMNI­NG. Bilden är tagen av Bianca Söderlunds vän i staden Ahrweiler, som blev extremt påverkad av översvämni­ngarna. Enligt Söderlund råder fortfarand­e kaos i staden.
PRIVAT ÖVERSVÄMNI­NG. Bilden är tagen av Bianca Söderlunds vän i staden Ahrweiler, som blev extremt påverkad av översvämni­ngarna. Enligt Söderlund råder fortfarand­e kaos i staden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland