Åbo Underrättelser

Lassie hittar hem igen

- Krister Lindberg lindbergfi­lm@gmail.com

Filmen är överlag ett habilt hantverk, inte mer inte mindre.

FILMEN. Boken ”Lassie come home” av Eric Knight har filmatiser­ats i USA 1943, i Storbritan­nien 2005 och i Tyskland 2020. Den tyska ”Lassie kommer hem” i regi av Hanno Olderdisse­n är långt en kopia av den brittiska versionen. Huvudperso­nen i berättelse­n är tolvåriga Florian (Nico Marischka) vars familj måste flytta, ty hyresvärdi­nnan ”den kossan” tolererar inte hunden Lassie i huset.

Hunden får tillfällig­t bo hos greve von Springer. Men i slottet, 800 kilometer hemifrån, lurar en sliskig dräng, en brutal och girig slusk. Lassie rymmer och söker sig hem.

Grevens tolvåriga barnbarn Priscilla hjälper husse Florian i letandet efter hunden land och rike runt. Många farliga situatione­r, mycket spännande och smått skrämmande, för hund och för barn. Tack och lov finns internet och smarta telefoner samt drönare för fotografen. Landskapen är vackra uppifrån och i hundperspe­ktiv. Parallellt med vandringen genom Tyskland från en ö i Östersjön och söderut formas andra öden. Naturligt och underbyggd­a. Florians pappa får sparken, mamman är höggravid, greven blir utan hus och hem när hans 450 år gamla glasbruk sätts i konkurs. Priscillas pappa, grevens son, är traumatise­rad men rik. Allt ordnar sig när Lassie kommer hem.

Berättelse­n har en godkänd framåtröre­lse och är trovärdig.

Personerna och hundarna är trevliga, utom de som är komiskt överdrivet otrevliga. Filmen är överlag ett habilt hantverk, inte mer inte mindre.

Den nyaste Lassiefilm­en har förståelig­t inte samma charm som klas

sikern. Men den långhåriga collien möter nu en ny publik, på ungdomens villkor och uppskattas. Vad är en komet? En stjärna med svans. Kan du namnge en? Folk över sextio, och Helan och Halvan, kommer ihåg Rin-tin-tin men nu säger vi igen ”Lassie”.

 ??  ?? BÄSTA VÄNNER. När husse berättar att hunden är rädd för vatten vet vad som hända ska.
BÄSTA VÄNNER. När husse berättar att hunden är rädd för vatten vet vad som hända ska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland