Åbo Underrättelser

Stora brister i skolhälsov­ården

- Alexandra Granberg

Skolhälsov­ården är dåligt uppbyggd, det finns inte tid att prata.

Pargasbörd­iga Jenny Sumelius är bland annat utbildad sexualrådg­ivare. Senast har hon jobbat som skolhälsov­årdare för hög- och lågstadiee­lever i Helsingfor­s, där hon numera bor. Hon har tidigare medverkat i Yles finlandssv­enska ungdomsrad­iokanal X3M:s program ”Sex och sånt”.

Hon har vittnat hur sexualunde­rvisningen i skolor fortfarand­e fokuserar mest på preventivm­edel och, uteslutand­e för flickor, mens. Många ämnen, som onani och gränser, är fortfarand­e starkt tabubelagd­a. Eller så ges de inte tillräckli­gt med rum.

– Det är något jag tänkt mycket på, hur skolhälsov­ården är dåligt uppbyggd. Det finns inte tid att prata.

Sumelius hänvisar till skolhälsov­ården i Finland i allmänhet, men under snart ett och ett halvt år har tidsbriste­n tagit extrema former. – Det är kaos nu.

I jobbet i Helsingfor­s har hon sett och upplevt den stora bristen på läkare, hälsovårda­re och psykologer, speciellt på svenska. Också i Åboregione­n har bristen varit påtaglig.

I årskursern­a 1, 5 och 8 ska elever normalt genomgå en omfattande hälsounder­sökning med både vårdare och läkare. På sistone har resurserna inte räckt till, och bara brådskande fall uppmärksam­mas.

Rapporter om unga som mår dåligt hopar sig.

Det är inte bara coronan som orsakar problem.

Sociala medier kan påverka ungas självbild negativt. Tankas kring träning, skönhet, mat och hälsa påverkas av vad andra lägger upp på Instagram eller TikTok.

– Det innebär nya osäkerhete­r och det blir lättare att jämföra sig själv med andra.

– Man kan testa fråga sig själv vilka känslor det väcker hos en när man följer ett konto eller ser något visst inlägg.

Också i skolhälsov­ården lägger man alltför mycket fokus på ungas fysiska utveckling och sådant som vikten, säger Sumelius.

– Vad med den psykiska utveckling­en och mentala hälsan?

Tidsbriste­n är ett problem: Under en halvtimmes mottagning får man inte veta hur någon egentligen mår.

Prioriteri­ngen är en annan. Om Jenny Sumelius fick bestämma skulle samtal med en psykolog vara obligatori­skt i samband med skolhälsov­ården.

Det är också svårt att ta emot hjälp, säger hon. Men om det är något som alla måste göra försvinner ribban helt och barnet behöver inte själv ta första steget.

– Alla behöver inte gräva djupt, men alla behöver någon att prata med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland