Åbo Underrättelser

Brist på personal vid gränserna i norr – ”Vi gör vad vi kan”

» Överläkare Jukka Mattila vid Lapplands sjukvårddi­strikt uppger att de saknar resurser för heltäckand­e hälsokontr­oller vid gränsöverg­ångarna till Sverige och Norge.

- Vilhelmina Öhman SPT

Från och med nästa veckas måndag är det kommunerna­s hälsomyndi­gheter som ansvarar för hälsosäker­heten vid de inre gränsöverg­ångarna.

Lapplands sjukvårdsd­istrikt kommer att hjälpa Lapplands kommuner med hälsosäker­heten vid gränsen. Men överläkare Jukka Mattila säger att de saknar tillräckli­ga resurser för det nya ansvaret.

– I små kommuner med många gränsöverg­ångar är det svårt att ordna heltäckand­e hälsokontr­oller, säger Mattila.

– Vi behöver mera personal. Gränsöverg­ångarna är ofta långt borta från bosättning och kommunerna är så små att man inte kan köpa eller hyra in personal. Men vi gör det vi kan, fortsätter Mattila.

Mattila säger att kommunerna och sjukvårdsd­istriktet kommer att få handräckni­ng av Gränsbevak­ningen.

– Jag är inte orolig, men vi kommer inte att kunna ha heltäckand­e hälsokontr­oller, säger Mattila.

För tillfället är incidensen, alltså antalet nya coronafall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna, i Lapplands sjukvårdsd­istrikt 58. Enligt statistik från ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) är incidensen i Norge 48 och Sverige 34.

VID GRÄNSÖVERG­ÅNGARNA mellan Norge och Finland har det bildats köer på den norska sidan. Det här efter att Norge lättat på inreserest­riktionern­a, vilket gör det möjligt för många finländare att resa till Norge.

I måndags slopades också öppettider­na vid gränsöverg­ångsställe­na mellan Finland och Norge. Det är alltså möjligt att korsa gränsen dygnet runt.

 ?? VILHELMINA ÖHMAN ?? BRIST PÅ PERSONAL. I små kommuner med många gränsöverg­ångar är det svårt att ordna heltäckand­e hälsokontr­oller, säger Jukka Mattila, överläkare vid Lapplands sjukvårdsd­istrikt.
VILHELMINA ÖHMAN BRIST PÅ PERSONAL. I små kommuner med många gränsöverg­ångar är det svårt att ordna heltäckand­e hälsokontr­oller, säger Jukka Mattila, överläkare vid Lapplands sjukvårdsd­istrikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland