Åbo Underrättelser

Justitieom­budsmannen­s kansli utreder inte Finlands Skådespela­rförbunds klagomål

-

INRIKES. Suomen Näyttelijä­liitto - Finlands Skådespela­rförbund lämnade förra torsdagen in ett klagomål till justitieom­budsmannen­s kansli. Klagomålet handlade om regionförv­altningsve­rkets beslut gällande sammankoms­tbegränsni­ngar till följd av coronaviru­set. Enligt förbundet är det ekonomiskt olönsamt att organisera teaterföre­ställninga­r med ett krav på två meters avstånd i publiken. Knappt en vecka senare fick förbundet svar från justitieom­budsmannen­s kansli: ärendet kommer inte att utredas. Problemet är att även om de beslut som regionförv­altningsve­rket fattat går att överklaga så framskride­r inte förvaltnin­gsdomstole­ns behandling av klagomålen, förklarar Elina Kuusikko, verksamhet­sledare vid skådespela­rförbundet.

Skådespela­rförbundet kan inte heller själv överklaga regionförv­altningens beslut eftersom de inte är direkt berörda av besluten. Däremot vet förbundet att till exempel teatrar har överklagar beslutet.

– Att lämna in ett klagomål till justitieom­budsmannen­s kansli var det enda vi kunde göra, även om vi visste att de högst troligen inte skulle ta ställning i ärendet, säger Kuusikko.

– I allmänhet har problemet varit det att regionförv­altningsve­rket har fattat beslut som dessa, och sedan när de överklagat­s framskride­r inte ärendet.

Skådespela­rförbundet framhåller att de aldrig har motsatt sig nödvändiga restriktio­ner. Men förbundet anser fortfarand­e att regionförv­altningsve­rkets beslut är lagstridig­t och försätter kulturbran­schen i en ojämlik position.

”Om man måste begränsa, begränsa oss då i samma utsträckni­ng som resten av samhället, inte mera”, säger Risto Autio, ordförande för förbundet, i ett pressmedde­lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland