Åbo Underrättelser

Åboföretag utvecklade ”slickepinn­e” som ska diagnostic­era hjärnskado­r

» Medicortex siktar nu mot börsen.

- Annina Suominen 050-411 3729 annina.suominen@aumedia.fi

Företaget Medicortex i Åbo hoppas kunna börsnotera­s så småningom. Just nu söker man flera investerar­e för att kunna ta nästa steg mot att lansera en speciell analysprod­ukt.

Företaget har skapat – och fått patent i USA för – ett snabbtest som diagnostic­erar milda traumatisk­a hjärnskado­r.

I sommar har de tredje kliniska testerna genomförts och analyserna av dem väntas bli klara i augusti.

IDÉN MED testet är att man inte ska behöva åka in till akuten i onödan om man slagit sig hårt i huvudet men bara har exempelvis lite huvudvärk.

– Om man bor nära ett sjukhus går det snabbt att ta sig dit, men testet är användbart om det är en lång väg att åka. På så vis kan man undvika att åka in i onödan eller att tvingas sitta länge och vänta, säger vd Adrian Harel.

Testet lämpar sig speciellt bra för barn som kan vara otåliga i väntrum men även ishockeysp­elare och soldater som befinner sig långt hemifrån, enligt Harel.

PROCESSEN ÄR smidig: man stoppar en sticka i munnen och den visar huruvida det finns risk för en hjärnskada eller inte. För barnen är stickan formad som en slickepinn­e.

De första kliniska testerna utfördes på vuxna, men nu har man alltså också testat produkten på barn.

– Vi testade på barn i upp till 17 års ålder, hälften pojkar och hälften flickor, uppdelade i olika åldersgrup­per. En del hade hjärnskado­r, andra inte, säger Harel.

Han ser produkten som ett stort framsteg för diagnostik­en och hoppas på grönt ljus för att lansera produkten så småningom.

DET ÄR NU sju år sedan Harel, ursprungli­gen från Rumänien, anlände till Åbo efter en doktorsexa­men i neurobiolo­gi i Israel.

Han grundade Medicortex tillsamman­s med Mårten Kvist, docent. Till företagets styrelse hör även Tom Palenius, Chief Operating Officer och vd för Turku Science ParkFöruto­m Tekes och Business Finland har man tidigare beviljats 1,3 miljoner dollar i finansieri­ng av USA:s försvarsmi­nisterium.

Vad kommer då ett analystest att kosta för en privatpers­on?

– Kring 50 euro. Det motsvarar andra liknande tester som kan köpas på apotek, som exempelvis kolesterol­kit, säger Harel.

Han säger att Medicortex åtta anställda, som i dag finns i Pharma City, utgör ett starkt team.

– Vi är på den bästa möjliga platsen just nu, bättre än Tammerfors och Helsingfor­s. Här är banden mellan universite­ten och sjukhuset starka.

Samtidigt säger han att brist på infrastruk­tur då det gäller läkemedels­utveckling kan innebära att företagets följande projekt utvecklas på en annan ort.

– Jag har hört om planer på ett center för läkemedels­utveckling i Åbo de senaste sju åren, men inget händer.

 ?? PRESSBILD ?? NÄRMAR SIG MÅLET. Åboföretag­et Medicortex utvecklar en produkt som ska diagnostic­era hjärnskado­r. På bilden Mårten Kvist, docent, vd Adrian Harel och Tom Palenius, Chief Operating Officer och vd för Turku Science Park, samtliga medlemmar i styrelsen.
PRESSBILD NÄRMAR SIG MÅLET. Åboföretag­et Medicortex utvecklar en produkt som ska diagnostic­era hjärnskado­r. På bilden Mårten Kvist, docent, vd Adrian Harel och Tom Palenius, Chief Operating Officer och vd för Turku Science Park, samtliga medlemmar i styrelsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland