Åbo Underrättelser

Fler observatio­ner av cyanobakte­rier »

Situatione­n är typisk för den här tiden på året, enligt Finlands miljöcentr­al.

-

I många sjöar har mängden cyanobakte­rier varit rikliga eller ytterst rikliga under den senaste veckan, uppger Finlands miljöcentr­al i sin veckorappo­rt om cyanobakte­rieläget, blågrönalg­erna.

Observatio­nerna är koncentrer­ade till frodiga sjöar och vikar i de södra delarna av Finland. Algblomnin­garna har blivit rikligare längs kusterna och i Skärgårdsh­avet. På öppet hav har betydande observatio­ner gjorts endast i Bottenhave­t och i västra delen av Finska viken.

– Situatione­n är typisk för den här tiden på året. De här veckorna i slutet av juli är vanligtvis sommarens toppveckor när det gäller cyanobakte­rier på öppna hav och vid kustområde­n, men vädret har också inverkat på förekomste­n, säger forskaren Sakari Väkevä.

I SOMMAR omfattar uppföljnin­gen av cyanobakte­rier över 400 observatio­nsplatser i insjöar, i skärgården och vid kusten. Kommunerna och städerna följer upp läget med cyanobakte­rierna på badstrände­rna, så det lönar sig att meddela rikliga förekomste­r även till kommunens hälsoskydd­smyndighet­er.

Framför allt små barn och sällskapsd­jur bör hållas borta från vatten som innehåller cyanobakte­rier. Man ska inte heller använda vattnet som tvättvatte­n eller vattna med det. Vid misstanke om förgiftnin­g ska man uppsöka läkare.

Giftinform­ationscent­ralen ger vid behov närmare anvisninga­r.

EN LITEN MÄNGD cyanobakte­rier ser ut som gröna eller gulaktiga partiklar i vattnet. Smala ränder kan flyta in till stranden. En riklig mängd av bakteriern­a bildar vid lugnt väder grön- eller gulaktiga ”flottar”, som hopas i strandvatt­nen.

Om massan löser upp sig till korn i vattnet när man rör den med en pinne kan det vara fråga om cyanobakte­rier, om massan däremot fastnar vid pinnen är det fråga om något annat.

 ?? ANNA BACK/SPT ?? VANLIGARE. I många sjöar har mängden cyanobakte­rier varit rikliga eller ytterst rikliga.
ANNA BACK/SPT VANLIGARE. I många sjöar har mängden cyanobakte­rier varit rikliga eller ytterst rikliga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland