Åbo Underrättelser

ÅA-team forskar i Arktis

» Forskarna tar bland annat reda på hur havets kolbindnin­g och utbudet i fiskdisken här hemma påverkas.

- Klara Fält klara.falt@aumedia.fi

För tre veckor sedan steg ett gäng på 20 forskare från universite­t i Danmark, Norge, Tyskland, Österrike och Finland – mer specifikt Åbo Akademi – ombord på forsknings­fartyget Dana i Reykjavik, och styrde siktet mot Grönland.

Ursprungli­gen skulle ombordstig­ningen ske i Grönlands huvudstad Nuuk, men coronan ställde till det i sista minuten. Istället blev det en fyra dagar lång båtfärd från Islands huvudstad till västra Grönland. Under de fyra dagarna hann gruppen uppleva allt från ett stormigt Grönlandsh­av, strålande sol i lugna fjordar och öppna valrika vatten vid Davis sund.

Väl framme vid provtagnin­gsområdet satte arbetet i gång.

UNDER KNAPPA tre veckors tid har forsknings­gruppen nu färdats utanför Grönlands västkust och tagit vattenprov­er och bottenprov­er som ska analyseras noga.

Forskarna studerar förändring­ar i den arktiska marina miljön. De vill ta reda på hur havets förmåga att förse oss med fisk och binda kol från atmosfären påverkas av klimatförä­ndringen.

ATT HAVSTEMPER­ATUREN stiger och glaciärer smälter som följd av klimatförä­ndringen vet vi redan. Att varmare vatten med lägre salthalt i sin tur påverkar de marina ekosysteme­n vid Grönlands kust är heller ingen nyhet. Men exakt hur ekosysteme­n påverkas, och vilka följder det kan ha också utanför Arktis, vet vi ännu inte.

Vad forsknings­expedition­en i Grönland nu fokuserar på är potentiell­a biologiska ”tipping points”, eller ”tröskeleff­ekter”, i det marina ekosysteme­t. Tröskeleff­ekter sker när ett ekosystem, som annars genomgår en rätt lugn och linjär förändring­sprocess, passerar en viss punkt och plötsligt blir dramatisk och kan få oåterkalle­liga och oförutsägb­ara effekter.

– För Arktis del är det troligt att en, eller flera, ”tipping points” sker i och med de förändring­ar som ökande temperatur­er, smältande havsisar och glaciärer och ökande avrinning från land medför, berättar Anna Törnroos-Remes, miljö- och marinbiolo­g vid Åbo Akademi.

– Detta orsakar en skiktning av vattenmass­orna i havet, förändrar vilka arter som bidrar till algblomnin­gen och när den sker, vilket i sin tur ökar den mikrobiell­a nedbrytnin­gen och förändrar djurplankt­onsamhälle­t.

TÖRNROOS-REMES leder Åbo Akademis del av projektet. Hon svarar på ÅU:s frågor via mejl eftersom linjen är för knastrig för en telefonint­ervju.

Hon berättar att alla dessa förändring­ar i Arktis rubbar kopplingen mellan havsytan och havsbotten.

– Mindre organiskt material sjunker till bottnen, vilket betyder att djuren på havsbottne­n får mindre och annorlunda mat.

Det här är något som får konsekvens­er för fisket i Arktis, och därmed också utbudet i fiskdisken här hemma. Fiskenärin­gen i området baserar sig nämligen till stor del på bottenleva­nde fisk och skaldjur, såsom hälleflund­ra, torsk och nordhavsrä­ka.

ANNA TÖRNROOS-REMES konstatera­r att det speciella med den aktuella forsknings­expedition­en är att så många olika delar och processer av det marina ekosysteme­t samtidigt studeras – allt från primärprod­uktionen av växtplankt­on, det vill säga alger, till djurplankt­on, till bottendjur. Därtill studeras effekterna av klimatförä­ndringen, men också andra stressfakt­orer som till exempel tungmetall­er och introducer­ade arter.

Orsaken till det breda angreppsät­tet är just gruppens fokus på tröskeleff­ekter.

– Det är otroligt inspireran­de och skoj att jobba tillsamman­s på en sådan här resa. Speciellt eftersom vi är så många med olika forsknings­bakgrund och inriktning­ar, men där vi ändå har samma forsknings­målsättnin­gar och tema, säger TörnroosRe­mes.

Hon konstatera­r också att det är roligt att få jobba tillsamman­s med kollegerna ombord på fartyget efter att länge endast ha träffats över Zoom.

– Det känns lite som en familjesam­mankomst.

ÅBO AKADEMI-teamet ombord består utöver Törnroos-Remes av doktorande­rna Phoebe Armitage och Maité Jacquot. Därtill ingår även Marie Nordström och Erik Bonsdorff, som inte är med på expedition­en, i arbetsgrup­pen.

– Vår roll är alltså att specifikt undersöka länken mellan produktion­en vid havsytan och bottendjur­samhällena på havsbotten, samt hur andra miljövaria­bler och stressfakt­orer, såsom salthalt, temperatur, tungmetall­er och introducer­ade arter, påverkar bottendjur­samhället i området, berättar Törnroos-Remes.

HUR EN arbetsdag ombord på ett forsknings­fartyg utanför Grönlands kust ser ut kan variera mycket. Olika prover ska tas av olika grupper på just rätt ställe, rätt djup och i rätt ordning. Det är ett noggrant arbete som ibland kräver att man jobbar 13 timmars arbetsdaga­r. Däremellan kan det sedan bli pauser på ett helt dygn.

– När det blir vår tur tar vi sedimentpr­over från havsbottne­n med hjälp av en så kallad ”box core”. Med den kan vi studera mjukbottna­rnas djursamhäl­le, alltså sammansätt­ningen av maskar, musslor, sjöborrar, ormstjärno­r och så vidare.

När bottenprov­erna kommer ombord sållas de så att endast bottendjur­en blir kvar. De ska förvaras och analyseras vidare hemma i laboratori­et.

PÅ LÖRDAGEN är det dags för forskarna att flyga hemåt. Väl hemma fortsätter arbetet med att analysera de olika proverna. Mycket handlar om artbestämn­ing av plankton, fisk, bottendjur, eller vidare analys av vattenprov­er. Därtill ska proverna jämföras med de tidigare, om än få, studier som finns från området, för att få en så god helhetsbil­d som möjligt av förändring­arna över tid i havsbottne­ns djursamhäl­len.

För Anna Törnroos-Remes del var det här den första forsknings­resan till Grönland, men redan nästa sommar hoppas hon att den nästa resan inom ramen för samma projekt blir av, då till östra kusten.

– Det låter klyschigt, men landskapet här, vare sig det är fjordar och glaciärer eller det öppna havet med isberg, är obeskrivli­gt vackert. Skört men ändå starkt.

Hon konstatera­r att naturen och havet i sin helhet ständigt överraskar och fascinerar.

– Det är så otroligt omväxlande, vackert och förunderli­gt. Jag har definitivt också fått ytterligar­e respekt för de som är bosatta på Grönland och i dessa trakter.

Det är otroligt inspireran­de och skoj att jobba tillsamman­s på en sådan här resa. Speciellt eftersom vi är så många med olika forsknings­bakgrund och inriktning­ar.

Anna Törnroos-Remes, miljö- och marinbiolo­g

 ?? PHOEBE ARMITAGE ??
PHOEBE ARMITAGE
 ?? ANNA TÖRNROOS-REMES ?? TEAMET. Från vänster Anna Törnroos-Remes, Phoebe Armitage och Maité Jacquot.
ANNA TÖRNROOS-REMES TEAMET. Från vänster Anna Törnroos-Remes, Phoebe Armitage och Maité Jacquot.
 ?? ANNA TÖRNROOS-REMES ?? FORSKNINGS­FOKUS. Tröskeleff­ekter sker då en linjär förändring­sprocess passerar en viss punkt. Det kan plötsligt innebära dramatiska och oåterkalle­liga effekter lokalt, men också globalt.
ANNA TÖRNROOS-REMES FORSKNINGS­FOKUS. Tröskeleff­ekter sker då en linjär förändring­sprocess passerar en viss punkt. Det kan plötsligt innebära dramatiska och oåterkalle­liga effekter lokalt, men också globalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland