Åbo Underrättelser

Många flyttar hem igen

» Bostadsmar­knaden i Åbo hör till landets livligaste, och flera nya trender går att skåda. Nu eftertrakt­as större ytor och allt fler väljer att investera i en bostad att hyra ut.

- Olivia Åkerholm olivia.akerholm@aumedia.fi

Bostadsmar­knaden i Åbo är mycket livlig. En orsak är alla de som nu flyttar hit från Helsingfor­s.

Bostadsmar­knaden i Åbo är åter på fötter och bland de livligaste i landet. Den blomstrand­e bostadsmar­knaden reflektera­s i allt fler bostadslån och ivriga investerar­e.

Enligt Nordeas kvartalsra­pport har bostadslån­en ökat med 40 procent i Åbo jämfört med förra årets andra kvartal. Det här är en ökning som är märkvärt större än den nationella nivån på 22 procent.

– Åbo är attraktivt just nu och lockar både nyinflytta­re och personer som återvänder till sin hemstad. Men Åbos blomstrand­e inflyttnin­g motsvarar inte nödvändigt­vis läget i hela Egentliga Finland, säger Taina Tallbacka-Kitola som leder Nordeas avdelning i Åbo.

TALLBACKA-KITOLA hänvisar till att bostadsmar­knaden visar en sjunkande trend framförall­t i landskapet­s norra delar, så som i Nystad och Letala.

– Men samtidigt finns glada överraskni­ngar, så som Masku där ökningen har varit riktigt stor, påpekar hon.

Aktias regiondire­ktör Christer Nyback kan bekräfta att bostadsmar­knaden i Egentliga Finland har varit aktiv hela året, och att Åbo utan tvekan har regionens största drivkraft då det kommer till inflyttnin­g.

DE INRE SKILLNADER­NA inom landskapet kan förklaras av att människorn­a fortsättni­ngsvis i hög grad vill bosätta sig i tillväxtce­ntrum där allt finns nära. Men en motsatt trend går också att skåda.

– Det finns även trafik åt andra hållet. Allt fler väljer att flytta till landsbygde­n eller alternativ­t tillbaka till sin hemstad, vilket märks i att många återvänder till Åbo från huvudstads­regionen, säger TallbackaK­itola.

En förändring i de mest eftertrakt­ade bostadstyp­erna går också att skåda. Trots att fördelning­en mellan bostadstyp­erna fortfarand­e är i stort sett likadan som förr, syns en trend där enfamiljsh­us och större bostäder ökar i popularite­t.

– Ettor och tvåor har alltid varit och är fortsättni­ngsvis mycket populära. Men nu även ökar efterfråga­n på större bostäder och enfamiljsh­us, säger Nyback och tror att det här beror på det senaste årets distansjob­b som väckt ett begär efter större ytor.

DET ÄR INTE BARA bostadsköp­en som ökar, utan även investerin­gar i bostäder att hyra ut. Också den här trenden är särskilt tydlig i Åbo.

I takt med att allt flera investerar sina pengar i bostäder blir hyresmarkn­aden allt större. Det här resulterar i konkurrens­kraftiga priser.

– Intressant i Åbo är att bostadspri­serna är i ständig ökning, och på en hög nivå i nationell skala, medan hyrorna hålls på en relativt låg nivå, säger Tallbacka-Kitola.

NYBACK vid Aktia betonar ändå att efterfråga­n på hyresmarkn­aden i Åbo i regel är stor, och att fler investerin­gar i bostäder inte är någon garanti för låga hyror.

En skiftning i vem som väljer att investera i bostäder är också märkbar. Enligt en undersökni­ng av Nordea har en kraftig ökning bland ungas sparande i Åbo skett.

– Unga sparar allt mer pengar, både inför en investerin­g i en egen bostad men också långsiktig­t genom att investera i bland annat aktier och fonder, säger Tallbacka-Kitola.

Åbo är attraktivt just nu och lockar både nyinflytta­re och personer som återvänder till sin hemstad. Taina Tallbacka-Kitola, Nordea

 ??  ??
 ?? OLIVIA ÅKERHOLM ?? EFTERTRAKT­AT. Bostadsmar­knaden i Åbo har varit livlig hela året.
OLIVIA ÅKERHOLM EFTERTRAKT­AT. Bostadsmar­knaden i Åbo har varit livlig hela året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland