Åbo Underrättelser

Skogsbrand­en är hundrafalt större än genomsnitt­et

» Stora skogsbränd­er som den i Kalajoki är ovanliga i Finland tack vare bland annat skogsvårde­n.

- Sofie Fogde SPT

En ovanligt stor skogsbrand har härjat i Kalajoki ända sedan i måndags. Räddningsh­jälp har skickats från runtom i landet, och hundratals personer arbetar med att hålla branden under kontroll.

Enligt räddningsl­edare Jarmo Haapanen brinner cirka 300 hektar. I början av veckan omfattade branden omkring 70 hektar, men till följd av hårda vindar har elden kunnat breda ut sig.

Yrjö Niskanen, expert på projektför­valtning vid Skogscentr­alen, säger att det i Finland är ovanligt med skogsbränd­er som uppgår till tiotals eller hundratals hektar.

Generellt är det rätt ovanligt med skogsbränd­er i Finland, säger han. Den här frågan blev speciellt aktuell sommaren 2018 då skogsbränd­er härjade på många andra håll i världen till exempel i Sverige och USA.

– Finland drabbas ändå av cirka 1 000 skogsbränd­er varje år. Men de är i medeltal cirka en halv hektar stora, säger Niskanen.

ÄNNU PÅ 1950-TALET var medelstorl­eken på bränderna över 10 hektar, enligt Niskanen. År 1970 var Kalajoki också drabbat av en stor skogsbrand vars mått uppgick till hela 1 600 hektar.

Men den senaste stora branden i skog och mark som Niskanen kommer ihåg är skogsbrand­en i kommunen Pyhäranta i Egentliga Finland 2018. Då brann ett område på cirka 80 hektar.

Enligt Niskanen finns det ett flertal orsaker till att Finland drabbas mer sällan av stora skogsbränd­er. En orsak är det omfattande skogsvägnä­tet, som dels innebär att räddningsv­erket kan ta sig fram snabbare, dels hindrar brandutvec­klingen.

– De stora skogsbränd­erna koncentrer­as därför oftast till norra Finland eftersom vägnätet inte är lika utbrett där, säger Niskanen.

NISKANEN SÄGER också att den finländska skogsvårde­n bidrar till färre bränder. En stor del av landets skogar ägs av privata skogsägare och skogsområd­ena är mycket fragmenter­ade.

Meteorolog­iska institutet bedömer dessutom terrängens brandkänsl­ighet och kan varna allmänhete­n och brandmyndi­gheterna för skogs- eller gräsbrände­r.

– Om alla skulle följa de riktlinjer som Meteorolog­iska institutet ger skulle risken för bränder vara ännu mindre, säger Niskanen.

I SAMBAND MED de mycket allvarliga skogsbränd­erna i Kalifornie­n 2018 gjorde sig finländarn­a lustiga över USA:s före detta president Donald Trumps uttalande om att man i Finland ”krattar” skogen. Uttalandet rörde sig antagligen om ett missförstå­nd, men i stort sett hade Trump rätt.

– I Finland har vi relativt prydliga skogar till följd av röjning och gallring. Det betyder att bränderna sprider sig långsammar­e, och att släcknings­arbetet underlätta­s, säger Niskanen.

En brand som utvecklats till en så kallad toppbrand, alltså där branden sprids från trädtopp till trädtopp, är svårare att bekämpa. Men enligt Niskanen är det inte heller vanligt i Finland, eftersom skogsområd­ena är så splittrade att branden har svårt att sprida sig på det sättet.

– Branden stiger också snabbare till trädtoppar­na om skogen har många skikt av vegetation.

DET ÄR EN NATURLIG följd att bränder i terrängen blir vanligare i och med att torka blir vanligare, säger Niskanen. I en stor skogsbrand kan det leda till att röken bidrar till större fara.

– I Kalajoki stannade röken inte nära markytan, och utgjorde inte en fara för någon.

Niskanen säger att en skogsbrand är en stor förlust för markägaren. Trots att ett träd fortfarand­e står upp efter branden är det oanvändbar­t.

– Även om det ser ut som att trädet klarat sig oskatt duger det inte till industrin om det finns sot och kol på barken. Sotet och kolet smutsar ner maskinerna och är mycket skadligt för processen.

– Skog som härjats av bränder blir lätt ekonomiskt värdelösa, säger Niskanen.

Finland drabbas ändå av cirka tusen skogsbränd­er varje år. Men de är i medeltal cirka en halv hektar stora. Yrjö Niskanen, Skogscentr­alen

 ?? JOKILAAKSO­JEN PELASTUSLA­ITOS ?? FÖRÖDELSE. Drygt 300 hektar har brunnit i Kalajoki sedan i måndags. Också 1970 drabbades Kalajoki av en stor skogsbrand, då brann 1 600 hektar.
JOKILAAKSO­JEN PELASTUSLA­ITOS FÖRÖDELSE. Drygt 300 hektar har brunnit i Kalajoki sedan i måndags. Också 1970 drabbades Kalajoki av en stor skogsbrand, då brann 1 600 hektar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland