Åbo Underrättelser

”Det bör finnas rum för olika åsikter”

» Ilkka Kanerva och Muhis Azizi, fullmäktig­eledamöter för Samlingspa­rtiet i Åbo, välkomnar diskussion­en kring partiets invandring­spolitik. Också deras åsikter går delvis isär.

- Alexandra Granberg alexandra.granberg@aumedia.fi

En diskutabel invandring­spolitik och ett klumpigt ordval har fört Samlingspa­rtiet under strålkasta­rljuset.

Det gäller ett pressmedde­lande som partiets riksdagsgr­upp sände ut förra veckan om partiets program för invandring­s- och integratio­nspolitike­n. I programmet föreslogs åtskilda socialskyd­d för ”urfinlända­re” (kantasuoma­lainen på finska) och invandrare.

Pressmedde­landet drogs senare tillbaka. Både riksdagsle­damot Pia Kauma och riksdagsgr­uppens ordförande Kai Mykkänen bad om ursäkt på Twitter.

Termen ledde till diskussion­er på sociala medier och frågor kring hur urfinländs­khet riktigt ska definieras.

INOM PARTIET finns olika värdegrund­er och åsikter, säger Ilkka Kanerva, fullmäktig­eledamot i Åbo och riksdagsle­damot för Samlingspa­rtiet.

Enligt intervjuer som Yle gjort med Samlingspa­rtiets riksdagsle­damöter verkar åsikterna också gå isär gällande förslaget om olika socialskyd­d.

Bland annat Mia Laiho och Sanni Grahn-Laasonen förhåller sig skeptiskt till förslaget, medan Markku Eestilä och Heikki Autto stöder idén.

Att diskussion­er förs både inom partiet och utåt ser Ilkka Kanerva som något positivt.

– I varje friskt samhälle bör det finnas rum för olika åsikter. Jag skräms lite av tanken på ett samhälle utan det.

Att kosmetiska misstag som formulerin­gen om urfinnar, som varken håller socialt eller juridiskt, dyker upp i processen är inte världens ände, säger Kanerva.

OCKSÅ MUHIS AZIZI, fullmäktig­eledamot för Samlingspa­rtiet i Åbo, välkomnar diskussion­en.

– Kritisera kan man alltid, och det är bra att lyfta fram de lyckade exemplen. Jag tror att Samlingspa­rtiet menar väl men har inte tänkt på konsekvens­erna med svart jobb och klasskilln­ader som kan uppstå med en sådan här politik, säger Azizi och tillägger:

– Men så är det också bara ett förslag. Man måste kunna prata om de här sakerna utan att bli stämplat som ett rasistiskt parti.

Azizi håller inte med partiets linje om ett åtskilt socialskyd­d.

Däremot förespråka­r han en morotspoli­tik som lockar till arbete, och vill undvika att folk blir fast i stöden för länge.

– Utan språkkunsk­aper kan man inte jobba i Finland. Därför bör vi satsa på en intensiv integratio­n, en som är anpassad efter enskilda behov.

Om Finlands invandring­spolitik säger Azizi i klara ord:

– Utan invandring kommer vårt land inte klara sig om tio år, det är ingen hemlighet.

Han syftar på Finlands åldrande population och minskande nativitet.

Man måste kunna prata om de här sakerna utan att bli stämplat som ett rasistiskt parti. Muhis Azizi, fullmäktig­eledamot (Saml), Åbo

ILKKA KANERVA GÅR inte in på några detaljer kring hur den finländska invandring­spolitiken bör ordnas.

I svepande drag talar han om hinder för arbetsmark­naden som måste bort, och säger att ”det mycket väl kan hända” att Migrations­verkets processer bör granskas.

”Okontrolle­rad migration” – vilket enligt Kanerva är sådan migration som inte leder till integratio­n – kommer med utmaningar, säger han. Han skiljer på den och ”önskad migration” i form av arbetsföra och villiga invandrare.

Det finns alltså inte ett recept för all slags invandring. Men två ståndpunkt­er framhåller Kanerva:

– Ett program för invandring­spolitiken ska innefatta motivation för folk att komma hit och vilja utvecklas, morötter framom käppar. Och så bör vi ha en gemensam nordisk modell.

 ?? ANNINA SUOMINEN ?? ÅBOPOLITIK­ER. Ilkka Kanerva, riksdagsle­damot för Samlingspa­rtiet, tror Migrations­verkets processer kunde ses över.
ANNINA SUOMINEN ÅBOPOLITIK­ER. Ilkka Kanerva, riksdagsle­damot för Samlingspa­rtiet, tror Migrations­verkets processer kunde ses över.
 ?? TWITTER / SKÄRMDUMP TWITTER / SKÄRMDUMP ??
TWITTER / SKÄRMDUMP TWITTER / SKÄRMDUMP
 ??  ?? BEKLAGADE. Både riksdagsle­damot Pia Kauma och riksdagsgr­uppens ordförande Kai Mykkänen bad om ursäkt.
BEKLAGADE. Både riksdagsle­damot Pia Kauma och riksdagsgr­uppens ordförande Kai Mykkänen bad om ursäkt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland