Åbo Underrättelser

I Åboland märker de personliga tränarna inte av kundflykte­n

» Nikita Korsström på Kimitoön har haft stor efterfråga­n på sina tjänster och i Pargas resonerar Maaret Vuorio i samma stil.

- Jesper Lindblom jesper.lindblom@aumedia.fi

På den personliga tränarfron­ten (PT) har coronapand­emin egentligen inte orsakat några större utmaningar, i synnerhet inte på Kimitoön. Detta anser i alla fall BodyPeaces Nikita Korsström, som fungerat som personlig tränare i sin hemkommun sedan våren 2020. Dessförinn­an sysslade hon med samma saker i Österbotte­n.

– Ska jag vara ärlig så är jag rätt förvånad över hur stor efterfråga­n det varit på Kimitoön, säger Korsström.

STARTEN PÅ Kimitoön började småskaligt, både för att reflektera över läget samt på grund av lärarjobbe­t i Solvalla som Korsström haft på sidan av det egna företaget BodyPeace.

Utöver en paus med gruppträni­ngarna under våren 2021, har Korsström haft runt 10 klienter inbokade utöver gruppträni­ngar.

– I synnerhet denna sommar har efterfråga­n på platserna i gruppträni­ngarna varit stort, säger Korsström.

I PARGAS har coronapand­emin inte märkbart satt käppar i hjulet för den personliga tränaren Maaret Vuorio. Utöver den obligatori­ska pausen förra året har hon kört på med sina klienter såsom förr.

– Under pausen flyttade jag enbart gruppträni­ngarna till att bli virtuella och under sommaren tränade vi ute, så det gick ingen nöd på mig, säger Vuorio.

PARGASBON har ändå den personliga träningen och gruppträni­ngarna som en sidobusine­ss och tror att hon skulle ha haft det mycket tuffare om hon inte hade haft det vardagliga arbetet att gå till. De enskilda klienterna som använder hennes tjänster som personlig tränare har ändå minskat en aning till följd av pandemin. Vuorio tror också hon vet orsaken.

– Privatpers­oners ekonomi ligger antagligen bakom valet av att inte anlita en personlig tränare, säger Vuorio.

UNDER DET senaste året har Vuorio märkt styrkan med de sociala medierna och Vuorio själv har bland annat fått en person från Uleåborg som deltagit i hennes virtuella träningspr­ogram.

– Den fysiska närvaron är inte längre ett måste och det märks ju i flera andra branscher också. Att sköta fler saker på distans är också något jag tror kommer öka också utanför träningsbr­anschen, säger Vuorio.

UNDER HÖSTEN kommer Vuorio också kunna titulera sig som life coach. Utbildning­en ville hon gå för att kunna erbjuda en allt bredare helhet till sina klienter. Enligt henne grundar sig hälsan i det psykiska välmåendet och som life coach har hon möjlighet att stärka också den sidan hos sina klienter.

– Det är inte siffran på vågen som är väsentlig, utan det är hur du mår både mentalt och fysiskt som skapar välmående, säger Vuorio.

VÄLBEFINNA­NDE PÅ arbetet är också något Vuorio nu kommer att lägga alltmer fokus på. Tillsamman­s med några kolleger har hon också startat företaget Kota Nord Oy, som fokuserar på just detta. Trots att coronapand­emin varit tuff för många branscher och även för privatpers­oner, försöker den evigt optimistis­ke Vuorio ändå se något positivt i det senaste året.

– Många har tvingats stanna upp och ta det lugnt, vilket är bra. Hur viktig hälsan är har också observerat­s och genom ett starkt psykiskt och fysiskt välbefinna­nde hålls även immunförsv­aret på en bra nivå, säger Vuorio.

 ?? FOLKHÄLSAN/DU&VI ?? PT VÄCKER INTRESSE. Nikita Korsström har varit förvånad över hur stort kundintres­set varit på Kimitoön under epidemin.
FOLKHÄLSAN/DU&VI PT VÄCKER INTRESSE. Nikita Korsström har varit förvånad över hur stort kundintres­set varit på Kimitoön under epidemin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland