Åbo Underrättelser

Reflexion och gensvar – möte mellan filosofer och litteratur­vetare

- Ann-Christine Snickars ann-christine.snickars@aumedia.fi

BOKEN. Ämnet litteratur­vetenskap har en ganska stor vighet och kan vända sig i dialog till en hel rad olika ämnen. I en nyutkommen essäbok, ”Där kunskapen tätnar som moln”, granskar litteratur­vetare och filosofer hur frågeställ­ningarna kan se ut när man närmar sig litteratur­en med respektive verktygslå­da.

En etnolog finns också med. Fredrik Nilsson, professor i etnologi, skriver om memoarer och minneslitt­eratur som källmateri­al för etnologin, något som entusiasti­skt fördes fram i ämnets moderna klassiker, ”Den kultiverad­e människan” (1979). Kulturanal­ysen har inte ignorerat den typen av material senare (och stängt taget inte förr heller), men det ses mer som stöd i problemfor­muleringen än platsen där man söker svaren, säger Nilsson.

DET LITTERATUR­EN KAN visa upp är erfarenhet­er, och det är ett stickord gemensamt för många inlägg. Både filosofin och litteratur­vetenskape­n arbetar också med språket, dess förhålland­e till omvärlden. Litteratur­en gestaltar helt nya versioner av verklighet, skapar scenarier, fiktion.

Ett begrepp litteratur­vetare och filosofer brottas med på lite olika sätt är ”sanning”, och en klase essäer får samlas kring det. Katja Sandqvist använder det för att navigera i Karin Smirnoffs (dotter till August Strindberg och Siri von Essen) liv och författars­kap. Claes Ahnlund behandlar destruktiv­itet och meningsför­lust som konsekvens av sanningssö­kande i litteratur­en, ett fascineran­de tema inte minst i kontrast till alla läsgrupper på sociala medier som skriker efter feelgood och romaner som talar om hur man borde leva.

I SAMMA AVSNITT finns Camilla Kronqvists läsning av Katarina Frostenson­s ”K”, försvarssk­riften efter händelsern­a vid Svenska Akademien och våldtäktså­talet (och domen) mot hennes man. Kronqvist tar liksom tillbaka filosofen Simone Weil, som Frostenson försåtligt använt till att bygga sitt bålverk med. Men hon påpekar (också enligt Weil) att vi alla i våra liv har benägenhet för föreställn­ing och förljugenh­et, på den punkten kan vi möta ”K”.

Tankar kring självrefle­xion genom läsning och litteratur har sin givna plats. I den längsta avdelninge­n, som består av fem artiklar, dryftas det av Göran Torrkulla, Hugo Strandberg, Alexander Öhman, Nicholas Lawrence och Katarina Båth.

BÅTH, SOM ÄR en av bokens redaktörer och den enda i kapitelsäl­lskapet som är litteratur­vetare, är den som mest tar ut svängarna i några studier av litterära förvandlin­gar: det första exemplet hittas hos Atterbom och det avslutande från Tove

Där kunskapen tätnar som moln. Essäer om litteratur­en som kunskapsfä­lt och kunskapsfo­rm.

Redaktörer: Claes Ahnlund, Katarina Båth och Anna MöllerSibe­lius

Omslag och grafisk form: Fredrik Bäck

Litteratur­vetenskap och filosofi vid Åbo Akademi, 2021

266 s.

Jansson. Det handlar om att öppna sig för förändring­ar, att kunna avläsa sina gamla berättelse­r och föreställn­ingar på nytt.

Tydlig är också Hugo Strandberg­s täta artikel ”Att mötas”, där han pekar på var filosofin kan ta hjälp av de berättande genrerna (hans exempel är en film). Vårt handlande, och hur vi förstår moral, kan inte bara beskrivas i principer utan måste förtydliga­s genom att vi förstår vem vi relaterar till.

EN VISS KOPPLING till det ovan nämnda har också Ylva Gustafsson­s läsning av Jenny Tunedals dikter i samlingen ”Rosor Skador”, vars tema är demens, i ljuset av Wittgenste­ins tankar om visshet och förståelse. Men dikten förmår också på sitt sätt gestalta att själva orden kan ta slut, det är både smärtsamt och triumfator­iskt.

Ibland kan man se litteratur­forskninge­n som något rätt introvert, och i så fall spär filosofin på med sin terminolog­i och sina abstrakta resonemang. Men så behöver inte alls vara fallet. I avsnittet ”Motstånd och antifascis­m” bidrar Hanna Aspegren med en artikel om Eyvind Johnson, som ett exempel på vad en författare i ett land som står utanför aktivt krig och förföljels­e kan göra i sitt värv. Ylva

Perera diskuterar vad litteratur­en kan och inte kan göra under totalitärt hot och förtryck. Som uppmaning till handling och uppror är litteratur­en sällan effektiv, men den kan uttrycka det oförutsedd­a och rörliga, beskriva frihetens rum.

MAN KAN BÖRJA var som helst i artikelsam­lingen, gärna gå tillbaka och läsa om. De allra första artiklarna talar uttrycklig­en om litteratur­en som kunskapsfo­rm, särskilt poesin. Anna Möller-Sibelius som är först ut analyserar utdrag ur Tua Forsströms ”Tallört”, sätter dem i sitt tidsmässig­a sammanhang, går in på språkliga detaljer, fogar till aspekter från senare decennier. Det är välformule­rat ända in slutklämme­n, där ordet ”gensvar” blir det glödande. Det är något som dikten pockar på av läsaren (och som dikten alltid ger en uppmärksam läsare).

De inledande texterna stöder varandra. I Carola Envalls (hon är teolog) inslag som tar sats i en dikt av Solveig von Schoultz blir dikten just en plats där man ”ser bättre”, som det också står i diktraden. Samma ”se bättre”-tanke skymtar i Anders Westerlund­s reflexione­r kring essän. Det är en genre som kan behöva få lite uppmärksam­het – och den här boken bidrar också på det sättet.

GLAD BLIR MAN också över Olga Engfelts aktualiser­ing av Oscar Parlands författars­kap och hur Vassilius Sesemanns idéer om det icke-objektiva vetandet och Bergsons tanke om intellektu­ell intuition glimtar fram där. I hennes litteratur­lista finns förstås Parlands egen ”Kunskap och inlevelse”, en bok som har det mesta man i dag begär av essäer: färgstark självbiogr­afi, tankar om språk, psyke och kreativa uttryck som gror i den väl bearbetade jordmånen.

 ?? OMSLAG ?? LITTERATUR­FORSKARE MÖTER FILOSOFER. Sexton bidrag om litteratur­en som kunskapsfo­rm inom samma pärmar. För att ta del behöver man inte vara akademiker, att intressera sig för frågeställ­ningarna räcker fint.
OMSLAG LITTERATUR­FORSKARE MÖTER FILOSOFER. Sexton bidrag om litteratur­en som kunskapsfo­rm inom samma pärmar. För att ta del behöver man inte vara akademiker, att intressera sig för frågeställ­ningarna räcker fint.
 ?? PRESSBILD JEAN LINDÉN ?? FILMEXEMPE­L. Den litterära gestaltnin­gen har något att ge filosofin och dess terminolog­i. Men Hugo Strandberg tar sitt konkreta exempel ur en annan berättande genre, filmen.
PRESSBILD JEAN LINDÉN FILMEXEMPE­L. Den litterära gestaltnin­gen har något att ge filosofin och dess terminolog­i. Men Hugo Strandberg tar sitt konkreta exempel ur en annan berättande genre, filmen.
 ??  ?? MOTSATS TILL DET TOTALITÄRA. Ylva Perera forskar i litteratur och antifascis­m och bidrar med en artikel om det.
MOTSATS TILL DET TOTALITÄRA. Ylva Perera forskar i litteratur och antifascis­m och bidrar med en artikel om det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland