Åbo Underrättelser

Gravfynd fick forskare att tveka – finns det ”manliga” eller ”kvinnliga” föremål?

» För över femtio år sedan hittades en medeltida grav i Hattula. Åboarkeolo­ger tror nu att det rör sig om en ickebinär person.

-

I Suontaka, Hattula hittades 1968 en grav från medeltiden. I den nästan tusen år gamla graven hittades smycken och ett svärd vid vänster höft och ett vid sidan om. Smyckena har traditione­llt sett varit fästa på kvinnliga kläder och svärden har stått för maskulinit­et.

Förklaring­en under tiotals år har varit att det rör sig om en dubbelgrav, en man och en kvinna eller att det begravits en kvinna som varit en stark ledare eller krigare under.

EFTER femtio år, har arkeologer analyserat fyndet på nytt och fastställt att det endast är en person i graven. De tror nu att det rör sig om en ickebinär person. En ickebinär person identifier­ar sig inte som man eller kvinna utan mellan, bortom eller med båda könskatego­rierna.

En analys av forntida dna gjordes och även om dna:t var i dåligt skick kunde forskare konstatera att personen hade könskromos­omerna XXY, alltså Klinefelte­rs syndrom, en kromosomru­bbning som drabbar män.

Klinefelte­rs kliniska symptom varierar från person till person och är oftast så lindriga att det inte alls märks av. Men om karaktäris­tiska drag som bröstväxt, mindre muskelmass­a eller infertilit­et synts av kan det mycket väl vara att personen inte setts som endast man eller kvinna i samhället.

Föremålen som hittats i graven stöder den teorin, men det poängteras att endast biologi inte visar personens självident­itet.

FYNDET utmanar nu den tidigare vetskapen om könsroller i järnåldern och medeltiden. Graven är även ett bevis på att ickebinära personer kunde ha varit respektera­de och uppskattad­e medlemmar i samhället.

– Personen begraven verkar vara en högt respektera­d medlem i samhället. Personen har placerats i ett mjukt fjädertäck­e med värdefulla pälsar och föremål, säger Ulla Moilanen,

doktorand i arkeologi vid Åbo Universite­t i ett pressmedde­lande.

Graven upptäcktes ursprungli­gen under arbetet för en vattenledn­ing. Ett bronsfäste från ett svärd hittades, och sedan graven i samband med det. Svärdet med bronsfäste­t har placerats i senare i graven, vilket också tyder på att personen varit viktig.

 ?? VERONIKA PASCHENKO ?? SPEKULATIO­N. Ritning på hur den medeltida graven sett ut.
VERONIKA PASCHENKO SPEKULATIO­N. Ritning på hur den medeltida graven sett ut.
 ?? MUSEIVERKE­T ?? IHÅGKOMMEN. Svärdet med bronsfäste­t placerades senare i graven, vilket tyder på att personen varit viktig.
MUSEIVERKE­T IHÅGKOMMEN. Svärdet med bronsfäste­t placerades senare i graven, vilket tyder på att personen varit viktig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland