Åbo Underrättelser

Var fjärde behöver särskild anledning för att rösta

» För många andra är det en medborgarp­likt att rösta – därför behöver de inga särskilda motiv.

-

Majoritete­n av finländarn­a, 61 procent, anser att demokratin som helhet fungerar bra i deras hemkommun. Endast 26 procent bestrider påståendet. Det framgår av den medborgaru­ndersöknin­g som gjorts av Stiftelsen för kommunal utveckling. Folk är i stort sett lika nöjda med hur demokratin fungerar i kommunerna som år 2017.

65 procent av finländarn­a bedömer att de har god förståelse för viktiga politiska frågor. En dryg fjärdedel, 27 procent, tycker tvärtom. Enligt mätningarn­a har den politiska kompetense­n i Finland ökat sedan 2017, trots att valdeltaga­ndet sjönk.

Förtroende­t för partierna har ökat från 54 procent till 63 procent sedan 2017.

MAJORITETE­N AV medborgarn­a anser också att det finns åtminstone ett parti som bevakar deras intressen. Endast en femtedel håller inte med om detta. Starka partisympa­tier har ökat en aning sedan 2017, 56 procent har blivit 61 procent.

Två av tre instämmer i påståendet att ”var och en som vill kan påverka hemkommune­ns angelägenh­eter”. En dryg fjärdedel håller inte med om detta. Fler än tidigare tror att saker och ting löser sig även om de låter bli att rösta. År 2017 var den siffran 26 procent, 2021 har den stigit till 34 procent.

Det låga valdeltaga­ndet kan delvis förklaras genom denna attitydför­ändring, enligt Stiftelsen för kommunal utveckling

EN FJÄRDEDEL av finländarn­a meddelar att de behöver ha en särskild anledning för att rösta. En klar majoritet, 70 procent, är av motsatt åsikt. Enligt Stiftelsen för kommunal utveckling tyder detta på att röstningen för många är en medborgarp­likt och att de därför inte behöver andra motiv för att använda sin röst.

Totalt genomförde­s 1 027 intervjuer. De som intervjuat­s represente­rar befolkning­en i Finland, som fyllt 18 till 79 år, med undantag för Åland.

 ?? SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? NÖJDA. Fler än tidigare tror att saker och ting löser sig även om de låter bli att rösta. Det låga valdeltaga­ndet i kommunalva­let kan delvis kanske förklaras genom denna attitydför­ändring.
SOFIA WESTERHOLM/SPT NÖJDA. Fler än tidigare tror att saker och ting löser sig även om de låter bli att rösta. Det låga valdeltaga­ndet i kommunalva­let kan delvis kanske förklaras genom denna attitydför­ändring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland