Åbo Underrättelser

Åbostudent­er deltar i internatio­nell tävling

» Målet är mindre läkemedels­rester i Östersjön.

-

Ett tvärvetens­kapligt lag från Åbo universite­t deltar i år i den internatio­nella iGEM-tävlingen för syntetisk biologi. Inom ramen för tävlingen organisera­r Aboa-laget ett eget forsknings­projekt, vars mål är att minska mängden läkemedels­rester som hamnar i Östersjön.

Tävlingens namn, Internatio­nal Geneticall­y Engineered Machine (iGEM) kommer från den amerikansk­a organisati­onen som ordnar tävlingen. I iGEM deltar studenter från hela världen och söker lösningar för aktuella problem i sin lokala omgivning med hjälp av syntetisk biologi.

Tävlingen pågår sammanlagt ett år och innefattar flera uppgifter och skeden, såsom laboratori­ejobb, ansökning om finansieri­ng för det egna projektet, samarbete med experter och företag samt popularise­ring av vetenskape­n.

ÅRETS LAG är det andra Åbolaget någonsin som deltar i tävlingen. I laget ingår nio medlemmar som studerar fem olika ämnen.

Alla studenter bidrar till projektet med kunnande från sitt eget ämnesområd­e, men också fritidsint­ressen kan vara till hjälp. Bland annat har lagmedlemm­en Waltteri Hatulainen­s fotografer­ingshobby varit till stor nytta i tävlingen.

ABOA-LAGET har valt att fokusera sitt forsknings­projekt på miljögifte­t diklofenak som bland annat används i olika smärtstill­ande geler.

– En stor mängd diklofenak hamnar via Åboregione­ns avloppsvat­ten i Östersjön. Endast en fjärdedel går att rena bort från vattnet, säger Julia Pyysalo, en av lagmedlemm­arna.

I projektet försöker laget utveckla en ny teknik för att lösa avloppsvat­tenreninge­ns problem.

iGEM-tävlingen kulminerar i november då de tävlande lagen presentera­r sina forsknings­projekt för varandra och en jury. Domarna utser sedan vinnarna i de olika klasserna. Man kan följa med Aboa-laget på Instagram och på deras hemsida.

 ?? WALTTERI HATULAINEN ?? ABOA-LAGET. Studentern­a ftån Åbo universite­t represente­rar fem olika studieinri­ktningar.
WALTTERI HATULAINEN ABOA-LAGET. Studentern­a ftån Åbo universite­t represente­rar fem olika studieinri­ktningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland