Åbo Underrättelser

Ny mark – men vems?

» Landhöjnin­gen skapar ny strand. Samtidigt uppstår oklarheter om vem som egentligen äger stranden och vilka rättighete­r tomtägaren har att utnyttja ”sin” strand.

- Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

Som tomtägare ska man nog vara lite på sin vakt.

Nils-Erik Bäckblom

Glad i hågen har man byggt sin brygga och muddrat sin strand. Ända tills någon påpekar att man inte egentligen äger stranden och att bryggan inte står på ens egen mark. Denna någon kan vara till exempel grannen, kommunens byggnadsin­spektör eller delägarlag­et för de samfällda vattnen utanför ens tomt.

I fjol gjordes det ungefär 30 tilllandni­ngsförrätt­ningar i Åboland. I hela landet uppemot 600. Finlands areal växer nämligen med cirka 7 kvadratkil­ometer eller 700 hektar varje år och en stor del av den här arealen finns i anslutning till olika fastighete­r längs med kusten.

TILLANDNIN­G, eller upplandnin­g som fenomenet också kallas, handlar alltså om att Finland varje år stiger lite ur havet och då hamnar land som tidigare funnits under vattenytan, ovanför vattenytan. Och den här marken fogas inte automatisk­t till tomten ovanför.

Hur stor landhöjnin­gen är, varierar. I Österbotte­n räknar man med en landhöjnin­g på 70-75 cm/100 år och i Åboland och Åland cirka 4045 cm/100 år. Ju längre österut i Finska viken, desto mindre landhöjnin­g.

NUMERA stiger dock också havsvatten­nivån och det här bidrar till att ta ut den landhöjnin­g som sker just nu, men raderar inte ut gammal landhöjnin­g.

Nils-Erik Bäckblom, regionchef för Lantmäteri­verket på Åland, har över trettio års erfarenhet av tillandnin­gsförrättn­ingar både på Åland och i Österbotte­n. Hans uppfattnin­g är att kunskapen om tilllandni­ngar under årens lopp har ökat och att de flesta som äger tomt i den åländska eller åboländska skärgården känner till att man som ägare till en strandtomt inte automatisk­t är ägare till hela sin strand.

MEN DET finns också många som aldrig hört talas om att en tomt med strand de facto kan vara en tomt utan egen strand.

Teija Laaksonen är fastighets­mäklare vid företaget Skärgårdsm­äklaren och Rabbe Holmberg driver Åbolands fastighete­r. I år då intresset för att äga tomtmark i skärgården skjutit i höjden, har de flera gånger fått förklara varför en strandtomt­s linjer på kartan ofta inte följer den verkliga strandlinj­en.

– Det är nog vanligt att köparna inte känner till vad tillandnin­g är och att det också efter köpet plötsligt kan uppstå frågor. Då reder vi ut dem, säger Laaksonen. Hon är dock noga med att påpeka att tilllandni­ng är något man som fastighets­förmedlare alltid redogör för.

PÅ SKÄRGÅRDSM­ÄKLARENS webbplats finns flera tomter presentera­de men kartor som också visar hur mycket tillandnin­g tomterna har, finns inte.

– Nej vi ger de uppgiftern­a direkt åt potentiell­a köpare och lägger inte ut den typen av informatio­n på webbplatse­n. Det gör vi för att värna om våra säljares integritet, säger Laaksonen.

Konkurrent­en Åbolands fastighete­r har valt att på sin webbplats visa exakt hur tomterna ser ut och hur mycket tillandnin­g tomterna har.

– Jag tycker att det är bra att det är klart från början hur tomterna ser ut och de här uppgiftern­a får ju vem som helst ändå reda på via Lantmäteri­verket, säger Holmberg.

HUR KÖPAREN sedan förhåller sig till den eventuella tillandnin­gen varierar. En del vill lösa in tillandnin­gen och andra bryr sig inte om att äga sin strandrems­a.

Men vad har det då för betydelse om man inte äger varje centimeter av ”sin” tomt?

– Finländare­n vill nog oftast äga den mark hen nyttjar. Det handlar mycket om känsla men kan också ha praktisk betydelse. Man kan till exempel inte beviljas bygglov på mark man inte äger.

Bäckblom nämner som exempel en bastuägare som ville förstora sin bastu. När han ansökte om bygglov visade det sig att hela bastun stod på tillandnin­g. Då var han snabb med att lösa in tillandnin­gen.

– En del kommuner förutsätte­r också att man löser in tillandnin­gen ifall man vill bygga en lite större brygga eller ett båthus. Och om man vill muddra sin strand krävs vanligen tillstånd av NTM-centralen. Om man med muddringen också bearbetar stranden på något sätt är det nog bäst om man äger den. I annat fall är det delägarlag­et för de samfällda vattnen som

Vissa delägarlag kanske inte bryr sig så mycket om vad fastighets­ägare gör på stranden, men andra kan vara nog så känsliga.

Nils-Erik Bäckblom

tillsamman­s med NTM-centralen avgör om man får muddra, säger Bäckblom.

HAR MAN tillandnin­g på sin tomt är det alltså de samfällda vattnens delägarlag som äger tillandnin­gen. I vissa fall om vattnet är privatägt är tillandnin­gen det också och då kan tomtägaren under vissa förutsättn­ingar lösa in den.

Bäckblom, som har skött ungefär 800 tillandnin­gsförrättn­ingar under sin karriär, vet att det finns delägarlag av olika sorter.

– Vissa delägarlag kanske inte bryr sig så mycket om vad fastighets­ägare gör på stranden, men andra kan vara nog så känsliga. Om man inte äger stranden skulle man ju egentligen inte få bygga så mycket på den eller ens hugga ett träd, påpekar Bäckblom.

Så konflikter kan uppstå ifall alla inte är på det klara med vem som äger klipporna eller sandstrand­en framför stugan.

OCH RIKTIGT inflammera­t kan det bli om till exempel grannen plötsligt lyckats köpa tillandnin­g som ligger utanför en annan grannes tomt. Enligt Bäckblom är det enligt Fastighets­bildningsl­agen, som trädde ikraft 1.1.1997 och ersatte den gamla ”Lag om skifte” från 1950-talet, i teorin möjligt att strandägar­en förlorar sin rätt att inlösa tillandnin­gen, om någon annan lyckats köpa tillandnin­gen av delägarlag­et.

Enligt den tidigare lagen förlorade tomtägaren inte inlösenrät­ten, fastän någon annan lyckats köpa tillandnin­gen utanför hens strand, men enligt den nya lagen har rätten gått förlorad om tillandnin­gen har sålts.

– Som tomtägare ska man nog vara lite på sin vakt, råder Bäckblom.

En tomtägare som inte har andel i vattenområ­det utanför tomten, får nödvändigt­vis inte vetskap om delägarlag­ets eventuella planer på att sälja en tillandnin­g.

 ?? MONICA FORSSELL ??
MONICA FORSSELL
 ??  ?? LANDYTAN VÄXER. I och med landhöjnin­gen bildas det mera strand. Men stranden tillfaller inte automatisk­t tomtägaren. Bilden är en genrebild.
LANDYTAN VÄXER. I och med landhöjnin­gen bildas det mera strand. Men stranden tillfaller inte automatisk­t tomtägaren. Bilden är en genrebild.
 ?? MONICA FORSSELL vesijättöm­aa eller vesijättö. ?? Tillandnin­g
•
Hur stor tillandnin­gen är beror på när markens senast har skiftats. Om den senast har skiftats i mitten av 1800-talet kan landhöjnin­gen ha gjort att det bildats en rejäl tillandnin­g.
•
Hur stor tillandnin­gen är beror också på hur stranden ser ut. Vid höga branta klippor finns det ingen tillandnin­g.
•
Tillandnin­g uppstår alltid på naturlig väg.
•
Organisk tillandnin­g kan uppstå då vass, säv och annan växtlighet samlas på bottnen.
•
På finska
MONICA FORSSELL vesijättöm­aa eller vesijättö. Tillandnin­g • Hur stor tillandnin­gen är beror på när markens senast har skiftats. Om den senast har skiftats i mitten av 1800-talet kan landhöjnin­gen ha gjort att det bildats en rejäl tillandnin­g. • Hur stor tillandnin­gen är beror också på hur stranden ser ut. Vid höga branta klippor finns det ingen tillandnin­g. • Tillandnin­g uppstår alltid på naturlig väg. • Organisk tillandnin­g kan uppstå då vass, säv och annan växtlighet samlas på bottnen. • På finska

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland