Åbo Underrättelser

Stuga var fabrik för narkotika

» Tretton kilo amfetamin hittades i amfetaminf­abrik i hyresstuga i Korpo. Tullen kom tillverkar­na på spåren med hjälp av bland annat teleavlyss­ning.

- Kim Lund 040-587 3759 kim.lund@aumedia.fi

Nästan 13 kilo amfetamin beslagtogs i hyresstuga. Två män som greps misstänks tillhöra en internatio­nell liga.

En hyresstuga i Korpo fungerade som central för en omfattande tillverkni­ng av amfetamin i vintras. På fredagen informerad­e Tullen om att amfetaminf­abriken var en del av ett större brottssynd­ikat som misstänks ha hämtat in och spridit amfetamin i Finland. Tullens undersökni­ngsledare Tero Virtanen berättar nu för ÅU hur händelsern­a framskred och vad det var som gjorde att spåren ledde till Korpo.

– I november 2020 beslagtog den danska polisen 20 kilo amfetamin som man misstänkte var på väg till Finland. Vi började reda ut ligans förgrening­ar och kom då de finländska medlemmarn­a på spåren. Bit för bit lade vi ihop delarna och upptäckte att någonting var i görningen i Korpo.

Exakt vad var det som ledde er dit?

– Vi använde oss av olika hemliga tvångsmede­l så som teleavlyss­ning och spaning, något som vi allmänhet gör då det gäller internatio­nell brottsligh­et.

FREDAGEN DEN 29 januari slog Polisen och Tullen till mot amfetaminf­abriken i hyresstuga­n. Utredninge­n hade visat att några personer i ligan hade varit i Korpo under vintern, men vid tillslaget fanns endast två män, födda 1992 och 1995 på plats. Den ena mannen greps samma kväll, den andra lyckades fly och greps först nästa dag.

I stugan hittade man nästan 13 kilo färdigt amfetamin och 4,8 liter amfetamino­lja som används vid tillverkni­ngen av den färdiga produkten. Amfetamino­ljan hade smugglats till Finland i värmeeleme­nt, säger Virtanen.

– Det är första gången vi stött på en sådan smugglings­metod. I och för sig är den ganska genialisk. Kommer man till Finland på vintern är det naturligt att man behöver ett värmeeleme­nt.

Virtanen säger att verksamhet­en pågått också på en annan ö i Egentliga Finlands skärgård, men han säger inte var den ligger.

I SAMBAND med husrannsak­ningar i Åbo- och huvudstads­regionen beslagtogs bland annat LSD och en mindre mängd marijuana och den psykoaktiv­a substansen GBL, i gatuhandel­n kallad för ”lakka”.

Man hittade också drygt 200 patroner.

– Patronerna fanns i huvudstads­regionen, i Korpo hittade vi inga vapen eller ammunition.

Bit för bit lade vi ihop delarna och upptäckte att någonting var i görningen i Korpo.

Tero Virtanen, undersökni­ngsledare, Tullen

ENLIGT TULLENS och Polisens uppgifter har ligan spridit 27 kilo amfetamin till ett värde av 700 000 euro. Största delen av pengarna har försvunnit utomlands och de finländska myndighete­rna har hittat endast några tusenlappa­r hos de misstänkta.

Sammanlagt femton personer misstänks ha deltagit i knarkhande­ln. En del av dem är från Åbo andra från Helsingfor­strakten och några har gripits utomlands, säger Virtanen.

Den huvudmisst­änkta är en finländare som verkar i Spanien. Flera av de misstänkta är fortfarand­e häktade i väntan på rättegånge­n som torde inledas vid Helsingfor­s tingsrätt i september.

De två män som greps i Korpo misstänks för grovt narkotikab­rott. Virtanen poängterar att ingen i Korpo är misstänkt för något brott. DEN NU AKTUELLA narkotikah­ärvan har ingen koppling till det uppmärksam­made Katiskafal­let i vintras att göra, säger Virtanen. Fallet har beskrivits som det största narkotikam­ålet i Finland och Helsingfor­s tingsrätt dömde hjärnorna i ligan till 13 och 11 års fängelse.

 ?? TULLEN ?? AMFETAMIN. Tullen beslagtog nästan 13 kilo amfetamin i en hyrsesstug­a i Korpo i januari. I samband med tillslaget greps två män som ingick i en internatio­nell liga som leddes från Spanien.
TULLEN AMFETAMIN. Tullen beslagtog nästan 13 kilo amfetamin i en hyrsesstug­a i Korpo i januari. I samband med tillslaget greps två män som ingick i en internatio­nell liga som leddes från Spanien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland