Åbo Underrättelser

Pargasbo knep guld i helgen

» På lördagen ordnades bike trial-cuptävling­ar i Pargas, där Magnus Karlsson deltog.

-

På lördagen samlades Finlands bike trial-entusiaste­r i Pargas, då nationella cuptävling­ar gick av stapeln i Hoggais. Bike trial är en cykelgren, där man tävlar på banor med olika hinder. Målet är att komma över så många hinder som möjligt på två minuters tid, utan att bli tvungen att sätta ner en fot i marken.

Tävlingscy­keln är ingen vanlig hoj, utan en lätt specialcyk­el utan sadel.

BLAND DELTAGARNA fanns 16-åriga Magnus Karlsson från Pargas. Karlsson har hållit på med bike trial i tio år. Han hittade grenen, som inte ännu är så stor i Finland, av en slump.

— Mamma såg en annons i ÅU om att det skulle ordnas bike trial-träningar i Pargas, och därifrån började allt, berättar Karlsson.

I veckan fick Karlsson veta att han har blivit antagen till landslaget och får represente­ra Finland i U19-klassen. Det här innebär att han i september åker iväg till Spanien för att delta i världsmäst­erskapen, något som han ser fram emot.

— Nivån där är helt annan än i Finland och banorna kommer att vara mycket svårare. Bike trial är som störst i Spanien och Frankrike.

Att kunna träna utomhus året om är en stor fördel i varmare länder, berättar Karlsson. I Pargas brukar han själv träna i Manegen om vintrarna.

FÖR KARLSSON blir världsmäst­erskapen i Spanien inte första gången han tävlar utomlands. Han har redan hunnit delta i tävlingar i Sverige, Italien, Polen, Danmark och Lettland.

— En av höjdpunkte­rna är att få resa mycket och se hur bike trialtävli­ngar ordnas utomlands.

Överlag berättar Karlsson att han gillar att man i grenen tävlar individuel­lt. Man kör sitt eget race, och slutresult­atet beror bara på en själv.

— Det också roligt att märka hur man gör framsteg och hela tiden utvecklas.

Karlsson brukar träna tre gånger i veckan, en till två timmars träningspa­ss. Han berättar att det var som mest utmanande då han redan hållit på med grenen en tid och det blev dags att börja försöka sig på svårare hinder.

— Då kunde hindren kännas lite skrämmande, men man får snabbt en känsla av vad man klarar av och lär sig hur man ska göra. Den värsta skadan jag råkat ut för ännu är en bruten tumme.

I FINLAND ÄR bike trial som störst i Tammerfors. Därtill finns klubbar i

Jyväskylä, Kyrkslätt samt Pargas. I Pargas är det 4–6 personer som aktivt utövar grenen.

Karlsson berättar att kretsarna i Finland är små, alla känner alla.

— Speciellt de som tävlar i samma åldersklas­s känner varandra bra. Vi är alla kompisar trots att vi tävlar mot varandra.

FÖR KARLSSONS del gick lördagens deltävling i Hoggais fint och det blev första plats i Eliteklass­en. Från Pargasklub­ben deltog också Alex Penttinen som blev tredje i B-klassen, Nestori Högmander som blev andra i Csuperklas­sen och Veikko Järvenpää som blev andra i C-allmänna.

Sammanlagt tävlade kring 25 personer i sex olika tävlingskl­asser.

 ?? KLARA FÄLT ??
KLARA FÄLT
 ?? KLARA FÄLT ?? VINST. Magnus Karlsson knep segern i sin klass i lördagens tävlingar. Silvret gick till Niilo Stenvall (t.v.) och bronset till Eemeli Kanervo.
KLARA FÄLT VINST. Magnus Karlsson knep segern i sin klass i lördagens tävlingar. Silvret gick till Niilo Stenvall (t.v.) och bronset till Eemeli Kanervo.
 ??  ?? BIKE TRIAL. Magnus Karlsson har hållit på med bike trial i tio år och ska i höst represente­ra Finland i världsmäst­erskapen i Spanien.
BIKE TRIAL. Magnus Karlsson har hållit på med bike trial i tio år och ska i höst represente­ra Finland i världsmäst­erskapen i Spanien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland