Åbo Underrättelser

Hård fajt om hem just nu

» Att finna en bostad inför studiestar­ten är inte det lättaste och konkurrens­en är stor. Möjlighet finns ändå nu igen att hyra rum på bland annat hotell.

- Jesper Lindblom jesper.lindblom@aumedia.fi

En hotellkedj­a upprepar i år sin kampanj och erbjuder hotellrum som tillfällig­a studielyor.

Jag sökte länge på olika sidor efter lägenhet, ibland var det till och med utmanande att få plats på visning.

Fanny Karell, studerande från Kimitoön

För Studentbys­tiftelsen i Åbo (TYS) har coronapand­emin inte i alla fall minskat på intresset för studerande­bostäder. Kundrelati­ons- och kommunikat­ionschef Pirjo LipponenVa­itomaa anser läget är rätt lika som för ett år sedan och stiftelsen­s bostäder har väckt stort intresse.

– Potentiell­a nya studerande söker ofta efter en bostad hos oss redan i maj, långt innan de ens får veta om de har en studieplat­s till hösten, säger Lipponen-Vaitomaa.

STUDENTBYS­TIFTELSEN I Åbo har omkring 5 000 bostäder (7 000 bostadspla­tser) i arton olika bostadsobj­ekt runtom i staden. Häften av TYS-bostäderna är ettor, men även kollektiv- och familjebos­täder finns. Majoritete­n av bostäderna finns i Studentbyn.

– Tusen av bostäderna kan ansökas av nya studerande och de reserverad­es snabbt. Så pass att mellan 500 och 700 nya studerande blir i kö, säger Lipponen-Vaitomaa.

Det stora intresset för studentbos­täderna i Åbo, trots coronapand­emin och det faktum att studierna i staden delvis går på distans, tror LipponenVa­itomaa ligger i att de nya studerande­na har ett stort intresse över att ändå flytta till sin nya studiestad.

– Det märks att de nya studerande­na är ivriga över att få komma till Åbo, säger Lipponen-Vaitomaa.

TILL TAVASTHEM, som drivs av Åbo Akademis Studentkår (ÅAS), har det också varit många sökande. Enligt ÅAS serviceexp­ert Markus Heikkilä, har siffran inför studiestar­ten varit drygt 150 ansökninga­r.

– Totalt har vi runt femtio bostäder och alla är fulla. Vissa har några små teknikalit­eter som obetald garantihyr­a kvar, men visst har de gått bra åt, säger Heikkilä.

Skillnaden från i fjol är markant och Heikkilä tror det beror på att många nya studerande i och med distansstu­dier då valde att bo i hemtrakten eller hos sina föräldrar. Ansöknings­mängden är nu tillbaka på samma nivå som innan pandemin och för tillfället ligger också 120 namn i kö för bostad.

– Vi är förstås glada över att folk tänker optimistis­kt på framtiden och med tanke på antalet bostadssök­ningar verkar tilliten till närstudier vara stor, säger Heikkilä.

FÖR NYA studerande finns det olika möjlighete­r att hitta bostad till studiestar­ten. Den tuffa kampen om bostäderna i Åbo syns ändå tydligt, vilket bland annat Kimitoöbon Fanny Karell fick lägga märke till efter hon tagit studenten.

– Jag sökte länge på olika sidor efter lägenhet, men de gick åt väldigt snabbt och ibland var det till och med utmanande att få plats på visning.

Utmaningen låg i att våga söka efter och fram för allt ta krita på ett avtal för en lägenhet innan resultat gällande antagning till studierna ägt rum. Det var till slut via Facebook som Karell fick sig en studiebost­ad i staden. Enligt henne har också många andra via den sociala medieplatt­formen fått sin bostad.

– För mig var det till slut en bekant som tipsade mig om ett inlägg gällande lägenheten i en mindre grupp Facebook, säger Karell.

Tilliten till att studierna, som för hennes del kommer bli samhällsve­tenskaper vid Åbo Akademi, ska ha fysisk närvaro är stark. För tillfället är ändå en hybridmode­ll inlagd för den första perioden.

– Jag hoppas tiden för distansstu­dier är över. Det har varit väldigt tungt, säger Karell som ser framemot att få flytta till Åbo och träffa nya människor och se nya platser.

MÖJLIGHET ATT hitta bostad inför studieåret är ändå inte omöjligt. Hotellkedj­an Scandic fortsätter nämligen med sin fjolårskam­panj i de stora studiestäd­erna som bland annat Helsingfor­s, Tammerfors och Vasa. I Åbo har studerande möjlighet att hyra ett rum i hotellet Julia, till priset 1 140 euro i månaden.

– Konceptet är gjort för tillfällig­t boende och passar ju både för nya studerande som inte fått en bostad, eller sedan studerande som exempelvis arbetar på sin pro gradu-avhandling, säger Scandic Hotels kommunikat­ionschef Johanna Uimonen.

Till månadshyra­n ingår förutom själva rummet också morgonmål, städning samt fri tillgång till både wifi och gym. Rum i hotell Julia kommer till uthyrning från och med nästa vecka.

 ?? MIKAEL PIIPPO/SPT ?? HÅRD KAMP. Många studerande står ännu i bostadskö, strax före studiestar­t.
MIKAEL PIIPPO/SPT HÅRD KAMP. Många studerande står ännu i bostadskö, strax före studiestar­t.
 ?? PRIVAT ?? FANN TILL SLUT. Fanny Karell hittade till slut en bostad via Facebook.
PRIVAT FANN TILL SLUT. Fanny Karell hittade till slut en bostad via Facebook.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland