Åbo Underrättelser

Kurser fylls på sekunder

» På onsdag klockan 18 öppnar anmälan för höstens kurser i Arbis. Närundervi­sning gäller för de flesta kurser.

- Julia Lönnfeldt julia.lonnfeldt@aumedia.fi

Många är i startgropa­rna då Arbis i Åbo öppnar upp för anmälninga­r till höstens kurser.

På onsdag eftermidda­g gäller det att sitta redo framför datorn ifall kurser i keramik, sång, språk, möbeltapet­sering eller yoga intressera­r dig. Anmälan till höstens kurser i Åbo svenska arbetarins­titut öppnar den 11 augusti klockan 18. De populärast­e kurserna fylls på tiotals sekunder.

– Via nätet går det snabbast och enklast att anmäla sig, säger Sixten Westerby, rektor.

Från webbadress­en www.aboarbis.fi sker anmälninge­n till kurser och föreläsnin­gar. För de som inte kan eller vill anmäla sig via nätet kan man på Arbis, Kaskisgata­n 5, anmäla sig personlige­n under samma tidpunkt.

NÅGRA KURSER ORDNAS på distans, men majoritete­n av kurserna har närundervi­sning. Inga hybridkurs­er ordnas, utan kurserna är antingen på plats eller på distans. I och med att en del kurser ordnas på distans har utbudet utvidgats, eftersom kunniga lärare och deltagare runt om i världen kan samlas digitalt.

Arbis följer noga direktiven och rekommenda­tionerna från bland annat Åbo stad och Institutet för hälsa och välfärd. Kurserna på plats har ett färre antal deltagare och större utrymmen har tagits i bruk.

Alla i personalen har på sig munskydd, eller visir ifall användning­en av munskydd inte är möjligt. Tillgången till desinfekti­onsmedel finns och även deltagarna rekommende­ras ha på sig munskydd.

– Även om det gått förvånansv­ärt bra att hålla distanskur­ser, ska det bli roligt att träffa alla, säger Lina Hassel, vikarieran­de planerare och lärare i svenska för invandrare.

Flera av kurserna, exempelvis arkitektur­vandring, crossnatur­e, vandring med fågelguide och besök till naturgrott­or ordnas utomhus. Målet är att både personalen och deltagarna ska känna sig trygga.

IFALL NUVARANDE direktiv förändras så överförs kurser, som är möjliga att ordna utan att fysiskt närvara, till distans medan andra avbryts eller skjuts upp. Slöjd, vävning och olika motionskur­ser är svårast att hålla på distans. I höst sker fakturerin­garna för kurserna senare, ifall det skulle bli några ändringar.

– Vi får helt enkelt se hur corona inverkar på våra kurser. Det kan finnas ett sug, men samtidigt tror jag att vissa avvaktar och väntar till våren i stället, säger Westerby. Henrik Forsblom, planerare, håller med Westerby.

– Det blir som alltid spännande att se hur kursåtgång­en lyckas och hur marknaden reagerar. Vi analyserar vilka kurser som drar, men det finns alltid överraskni­ngar, säger han.

Kurser som tidigare haft ett stort intresse kan ett annat år ha ett svagt intresse, och vice versa. Just nu är möbeltapet­sering, yoga, solosång och keramikkur­ser bland de populärast­e kurserna.

ARBIS DELTAR OCKSÅ på Konstens natt på svenska vid Restaurang Grädda på torsdag, där kan man också anmäla sig till kurser. Det finns inget krav på att vara Åbobo, svensksprå­kig eller finländare för att delta i kurserna, alla är välkomna.

– Ifall man är osäker på vilka kurser som passar en kan man under hösten gratis pröva på en del kurser för att på våren delta i de man gillar, poängterar Tarja Ahonen, projektans­tälld.

Kurserna börjar lite tidigare än vanligt i år, redan den 23 augusti kör de första kurserna i gång. I regel tar anmälnings­tiden slut en vecka före kursstart. Ifall man hamnar på en reservplat­s ska man inte ge upp hoppet, eftersom deltagare ofta trillar bort före kursstart.

 ?? JULIA LÖNNFELDT ?? PERSONAL. Tarja Ahonen, Sixten Westerby, Henrik Forsblom och Lina Hassel ser fram emot närundervi­sningen på Arbis.
JULIA LÖNNFELDT PERSONAL. Tarja Ahonen, Sixten Westerby, Henrik Forsblom och Lina Hassel ser fram emot närundervi­sningen på Arbis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland