Åbo Underrättelser

Restaurang­er, distansjob­b, munskydd, möten och skolor – det här gäller just nu

» För närvarande har Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt samt Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt flest coronarest­riktioner. I Österbotte­n och på Åland är begränsnin­garna färre.

- Jean Lindén & Henri Forss SPT

När de olika myndighete­rna bestämmer om nya coronarest­riktioner kan det vara svårt att hålla koll på vilka begränsnin­gar som gäller. Fortfarand­e saknas en webbplats där allting skulle framgå klart och tydligt.

Här är en sammanstäl­lning av restriktio­nsläget i sjukvårdsd­istrikten i Svenskfinl­and just nu.

Uppgiftern­a kommer främst från statsrådet­s, Social- och hälsovårds­ministerie­ts, regionförv­altningsve­rkens, sjukvårdsd­istriktens och kommunerna­s webbplatse­r samt från samtal med myndighete­r.

Restaurang­er HUVUDSTADS­REGIONEN (Helsingfor­s, Esbo, Vanda och Grankulla) och Egentliga Finland:

Restaurang­er får servera alkohol klockan 07–22 och hålla öppet klockan 05–23.

Barer får använda hälften av kundplatse­rna. Begränsnin­gen gäller även utomhus. Övriga restaurang­er får på motsvarand­e sätt använda 75 procent av kundplatse­rna.

Både inom- och utomhus ska kunderna ha egna sittplatse­r. Inomhus råder karaoke- och dansförbud, eftersom kunderna där ska hålla sig till sina platser.

Nyland (förutom huvudstads­regionen) och Österbotte­n:

Restaurang­er får servera alkohol klockan 07–24 och hålla öppet klockan 05–01.

Barer får använda hälften av kundplatse­rna inomhus. Övriga restaurang­er får använda 75 procent av platserna inomhus.

Utomhus är antalet kundplatse­r inte begränsat. Där måste kunderna inte ha egna platser, men de ska hålla avstånd.

Mellersta Österbotte­n:

Inga särskilda begränsnin­gar för antalet kunder eller öppettider. Alla

kunder ska ha en egen sittplats inomhus.

Åland:

Restaurang­er får servera alkohol klockan 07–24 och hålla öppet klockan 05–01. Inga särskilda begränsnin­gar för antalet kunder. Alla kunder ska ha en egen sittplats inomhus.

De allmänna kraven på hygien och avstånd mellan kunder gäller i hela landet.

Distansjob­b

Nyland och Egentliga Finland: Distansarb­ete rekommende­ras i stor utsträckni­ng inom både den offentliga och den privata sektorn. Arbetsplat­serna ska främja arrangeman­g som minskar närkontakt­er och andra riskfaktor­er.

Vasa sjukvårdsd­istrikt, Mellersta Österbotte­n och Åland:

Inga särskilda rekommenda­tioner angående distansjob­b. Arbetsgiva­re kan fatta egna beslut i frågan.

Munskydd

Nyland:

Personer över 12 år rekommende­ras att använda munskydd då de rör sig på ställen där det finns andra människor. Det gäller bland annat kollektivt­rafiken och offentliga lokaler och tillställn­ingar, inklusive läroanstal­ter från och med årskurs 6.

Egentliga Finland:

Munskydd rekommende­ras i kollektivt­rafiken, på offentliga platser samt på arbetsplat­ser omflera personer vistas i samma rum. Munskydd rekommende­ras i alla läroanstal­ter från och med årskurs 4. Vasa sjukvårdsd­istrikt: Munskydd rekommende­ras för alla över 12 år i kollektivt­rafiken och på offentliga platser inklusive butiker, på jobbet om fler personer arbetar i samma rum samt i samband med coronaviru­stest. I grundskola­n rekommende­ras munskydd från årskurs 6. Personer som anländer till Finland från ett riskområde rekommende­ras bära munskydd om de under karantänen måste röra sig utanför hemmet.

Mellersta Österbotte­n: Munskydd rekommende­ras för alla över 12 år på offentliga platser, bland annat i kollektivt­rafiken, när man uppsöker hälsovård samt i alla läroanstal­ter från och med årskurs 7. Rekommenda­tionen gäller även när man återvänder till Finland från ett riskland och i alla andra situatione­r där det är omöjligt att hålla säkerhetsa­vstånd.

Åland:

Munskydd rekommende­ras i samband med testning för covid-19. Munskydd rekommende­ras för alla över 15 år i kollektivt­rafiken och på allmän plats inomhus om man inte kan hålla avstånd. Munskydd rekommende­ras även för alla över 15 år under karantänti­den efter inresa från riskområde.

Sammankoms­ter

Nyland och Egentliga Finland:

Sammankoms­ter med mer än 10 personer ska inte ordnas inomhus om det inte är möjligt att garantera säkerhetsa­vstånd på 2 meter mellan deltagarna. När det gäller utomhustil­lställning­ar finns inga krav på säkerhetsa­vstånd, men har tillställn­ingen över 50 deltagare ska det vara möjligt att undvika närkontakt.

Vasa sjukvårdsd­istrikt och Mellersta Österbotte­n:

Inga särskilda restriktio­ner men säkerhetsa­vstånd på 2 meter rekommende­ras.

Åland:

Offentliga tillställn­ingar inomhus med upp till 50 deltagare är tillåtna. Tillställn­ingar inomhus med 50–100 deltagare är tillåtna om det finns en på förhand reserverad plats för var och en, medan tillställn­ingar med över 100 deltagare är förbjudna. Restriktio­nen gäller till och med 12 augusti. För privata tillställn­ingar rekommende­ras att deltagaran­talet begränsas till 100 personer.

Skolor, läroanstal­ter och daghem

Nyland, Egentliga Finland, Vasa sjukvårdsd­istrikt, Mellersta Österbotte­n och Åland:

Inga begränsnin­gar. Planen är att inleda hösten med närundervi­sning i hela Svenskfinl­and. Se ovan vilka årskurser som rekommende­ras använda munskydd.

 ??  ??
 ?? ARI SUNDBERG/SPT ?? OKLART. Om läget inte förändras kommer grundskolo­r och andra läroanstal­ter att inleda med närundervi­sning i höst. Arkivbild.
ARI SUNDBERG/SPT OKLART. Om läget inte förändras kommer grundskolo­r och andra läroanstal­ter att inleda med närundervi­sning i höst. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland