Åbo Underrättelser

Daniel Wilson leder också Kimitoöns nya fullmäktig­e

» Processen med att välja fullmäktig­es tredje vice ordförande blev omständig.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

Kimitoöns nya kommunfull­mäktige möttes på måndagskvä­llen för mandatperi­odens allra första möte. Samtliga 27 ladamöter var på plats i Villa Lande.

På agendan stod att välja ordförande och vice ordförande för fullmäktig­e, medlemmar i styrelse, nämnder och organ för denna mandatperi­od. Som ordförande inledde nyinvalda Marianne Jokinen (Gröna), handledd av kommundire­ktör Erika Strandberg.

DET BLEV DOCK en tidskrävan­de process att tillsätta ordförande­posterna för fullmäktig­e. Enligt förslag omvaldes Daniel Wilson (SFP) som fullmäktig­es ordförande, Eva-Stina Hellbom (SDP) blev första vice ordförande och Johan Fredriksso­n (SFP) andra vice ordförande. Men eftersom det gavs tre förslag för den tredje vice ordförande­posten – Helena Fabritius (SFP), Janne Salonen (obunden) och Esko Antikainen (VF) – krävdes omröstning.

På understött förslag av Ghita Edmark (SFP) hölls omröstning­en som proportion­ella val, och tid gavs för partierna att lämna in sina listor med förslag på ordförande­n.

Listorna lämnades in, och efter det röstade varje ledamot skriftlige­n. Fullmäktig­es nyss valda valnämnd bestående av ordförande Jan Drugge (SFP), Ingmar Forne (SDP) och Maria Manelius (Fri samverkan) fick alltså träda till för att räkna röster.

EN DRYG TIMME efter mötesstart kunde man klubba av ärendet: fullmäktig­es tredje vice ordförande är SFP:s Helena Fabritius.

Efter det här tog Daniel Wilson plats på fullmäktig­estolen och tackade för förtroende­t.

– Det här kommer att vara en intressant tid och ganska utmanande säger Wilson, som ser fram att denna period vara med om att utveckla fullmäktig­es arbete.

På grund av tekniska problem kunde fullmäktig­emötet inte sändas direkt på webben denna gång, men löfte om att mötet kan ses senare gavs. Publik var inte välkommen till auditoriet på grund av rådande coronaläge.

● Mötet pågick fortsättni­ngsvis då ÅU gick i tryck, mer om fullmäktig­es beslut hittas på åu.fi.

 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? NYVALD PÅ BEKANT PLATS. Daniel Wilson (SFP) i mitten blev omvald som ordförande för Kimitoöns kommunfull­mäktige. Till vänster kommundire­ktör Erika Strandberg och till höger personal- och ekonomiche­f Daniela Sundberg.
EMILIA ÖRNMARK NYVALD PÅ BEKANT PLATS. Daniel Wilson (SFP) i mitten blev omvald som ordförande för Kimitoöns kommunfull­mäktige. Till vänster kommundire­ktör Erika Strandberg och till höger personal- och ekonomiche­f Daniela Sundberg.
 ??  ?? FÖRHANDLIN­GSPAUS. Ledamöter från VF och SDP diskuterar valet av tredje vice ordförande i fullmäktig­e. I bild Tomy Wass, Bo Vilander, Ann-Marie Kulla, Johan Sundqvist och Ingmar Forne.
FÖRHANDLIN­GSPAUS. Ledamöter från VF och SDP diskuterar valet av tredje vice ordförande i fullmäktig­e. I bild Tomy Wass, Bo Vilander, Ann-Marie Kulla, Johan Sundqvist och Ingmar Forne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland