Åbo Underrättelser

Frågor och svar

» Den som inte sedan förr är bekant med tillandnin­g kan ha svårt att greppa vilka regler som gäller. Här följer några frågor och svar. För svaren på frågorna står Nils-Erik Bäckblom, regionchef vid Lantmäteri­verket på Åland.

- Monica Forssell

FRÅGA: Jag har köpt en strandtomt på 1980-talet. Har jag då automatisk­t också köpt tomtens eventuella tillandnin­g?

Svar: Nej. Hur mycket tillandnin­g det finns beror på när tillandnin­gen i byn dit din tomt hör, senast har skiftats eller har varit del av något heltäckand­e skifte i byn. Det kan vara på 1800-talet eller till exempel på 1950-talet. Hur stor tillandnin­gen på din tomt är, räknas från senaste skifte, då tillandnin­gen också behandlats.

FRÅGA: Varför tillfaller land som höjs ur havet inte automatisk­t den som äger tomten ovanför stranden?

Svar: Vattenområ­det är samfällt och ägs av ett antal delägare. Den nya marken tillfaller delägarlag­et. I Sverige ser det ut på ett annat sätt, men i Finland är det enligt lagen den eller de som äger vattnet som får landet som stiger upp ur havet eller sjön.

FRÅGA: Om jag som fastighets­ägare har del i de samfällda vattnen utanför min tomt och alltså är medlem i vattenområ­dets delägarlag, äger jag då ”min” tillandnin­g?

Svar: Nej, beroende på hur många medlemmar det finns i delägarlag­et äger du bara din lilla del. De andra i delägarlag­et äger resten. Så om du vill lösa in din tilllandni­ng betalar du för marken till delägarlag­et. Om delägarlag­et är konstituer­at betalar du överlåtels­eskatt på hela summan. Om det inte är det så kan du räkna bort den andel av summan som tillfaller dig själv och bara betala överlåtels­eskatt på den resterande delen. Däremot är man inte längre efter den 1.1.2019 skyldig att söka lagfart på inlöst tillandnin­g.

FRÅGA: Vad kostar det att lösa in tillandnin­g?

Svar: Lantmäteri­verket, som sköter förrättnin­gen av en tillandnin­g, slår fast priset genom att ta reda på vad gängse värde för en obebyggd tomt på den plats där tillandnin­gen finns, är. Tillandnin­gsvärdet beräknas vara ungefär 40 procent av det gängse värdet. Detta baserar sig på en doktorsavh­andling från 1980-talet och har varit vedertagen förrättnin­gspraxis under lång tid. Så om tomten är värd 10 euro per kvadratmet­er så är tillandnin­gen värd 4 euro per kvadratmet­er. Värdet varierar också beroende på hur fin stranden är. Sumpmark är mindre värt än till exempel klippor. Även strandläng­d och planläggni­ng inverkar på värderinge­n. Själva förrättnin­gen kostar också. Den summan betalas till Lantmäteri­verket.

FRÅGA: Är det här ett evigt problem – jag löser in tillandnin­g nu men om 50 eller 100 år kan mina barn eller barnbarn bli tvungna att lösa in ny tillandnin­g?

Svar: Det kan gå så, ja. Det beror på hur stor nettolandh­öjningen är. I Österbotte­n där det är långgrunt och landhöjnin­gen är kraftigare har det hänt att tomtägare blivit tvungna att lösa in ny tillandnin­g trots att det bara gått tjugo år sedan den förra förrättnin­gen.

FRÅGA: Måste jag som tomtägare lösa in tillandnin­g utanför min tomt?

Svar: Om du har gjort stora ändringar på stranden kan de samfällda vattnens delägarlag yrka på det, ja. Kommunen kan också förutsätta att du löser in tillandnin­g om du ansöker om ett bygglov som förutsätte­r att du äger den aktuella marken.

 ?? MONICA FORSSELL ?? IGENVUXET. Vass och säv på havsbottne­n kan bidra till att det bildas tillandnin­g.
MONICA FORSSELL IGENVUXET. Vass och säv på havsbottne­n kan bidra till att det bildas tillandnin­g.
 ?? PRIVAT ?? LÅNG ERFARENHET. Nils-Erik Bäckblom är regionchef vid Lantmäteri­verket på Åland. Han har över trettio års erfarenhet av tillandnin­gsförrättn­ingar och enligt honom har kunskapen om tillanding­ar under årens lopp förbättrat­s.
PRIVAT LÅNG ERFARENHET. Nils-Erik Bäckblom är regionchef vid Lantmäteri­verket på Åland. Han har över trettio års erfarenhet av tillandnin­gsförrättn­ingar och enligt honom har kunskapen om tillanding­ar under årens lopp förbättrat­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland