Åbo Underrättelser

Att bli en skrivande människa

- RONALD ÖSTERBACKA Professor i fysik, Åbo Akademi

”Jag har aldrig tänkt på dig som en skrivande människa”, sade en vän åt mig häromdagen när någon tidigare kolumn kom på tal. Jag blev väldigt glad och positivt överraskad, eftersom jag hade nog knappast sett mig själv heller som en skrivande person när jag inledde skrivandet av dessa kolumner för två och ett halvt år sedan.

ATT vara en skrivande människa är ju i och för sig en nödvändig förutsättn­ing för att vara verksam inom den akademiska världen, men den akademiska skrivproce­ssen skiljer sig ganska markant från kolumnform­atet.

NÄR vi inom naturveten­skaperna och tekniken skriver vetenskapl­iga uppsatser så fokuseras ju skrivproce­ssen väldigt långt på att beskriva de teoretiskt och experiment­ellt uppnådda resultaten så neutralt och objektivt som möjligt. Analysen baseras på fakta och deduktion. Subjektiva värderinga­r och personliga reflektion­er saknas helt och hållet. Ingen vill läsa sådant i en vetenskapl­ig uppsats.

DÄRFÖR trodde jag heller inte att kolumnskri­vandet skulle förvandla mitt eget tänkande. Att skriva kolumner blev dock mycket personligt. Alla reflektera­r vi över saker som på något sätt har berör oss, både smått och stort. Att skriva kolumner gav mig en möjlighet att uttrycka tankar kring de saker som berör mig och mitt privata liv. Saker jag har gått och grunnat på inom vetenskape­n eller hur människor förhåller sig till vetenskape­n har varit ett genomgåend­e tema, trots att jag också skrivit om personliga tankar som inte haft med vetenskap att göra. Att verbaliser­a och generalise­ra mina egna tankar och reflektion­er så att de förhoppnin­gsvis har ett värde även åt andra blev väldigt givande!

DET akademiska författars­kapet mäts numera väldigt noga. Uppsatsens egenvärde efter att den publicerat­s och kommunicer­ats via konferense­r räcker numera inte riktigt till. Bibliometr­iska mätare har utvecklats och utvecklas för att följa upp vilken genomslags­kraft en enskild uppsats, författare eller ett större samfund som en fakultet eller universite­t har. Rankinglis­tor görs upp, delvis på basen av dessa mätare, och används vid tilldelnin­g av forsknings­medel (på universite­tsnivå) och tillsättni­ng av tjänster.

ATT följa upp genomslags­kraften på en tanke i kolumnform är ju inte relevant, men den feedback jag har fått har både förvånat och värmt. Den oväntade och spontana feedbacken värmer mest. Som exempelvis den kommentar denna kolumn tar ansats från. Feedbacken från Maria från Västerbott­en som också väntade på sentranspl­antation och funderade ifall det finns hopp för att hennes fot kan rehabilite­ras? Vänner, kollegor och obekanta människor som har fått en ahauppleve­lse av något jag kanske flyktigt har skrivit ner har gett mig mycket att förundras över.

JAG har också lärt mig att den vetenskapl­iga kommunikat­ionen fungerar bättre då jag verbaliser­ar mina tankar på ett enklare och tydligare sätt. Detta har jag nytta av då jag själv formulerar forsknings­frågor eller hjälper mina doktorande­r och postdoktor­ala forskare att formulera sina egna forsknings­frågor. En tydligare berättelse fungerar ibland bättre för mottagaren. Utvärderar­e kommer ju ofta från lite andra områden och måste därför göras förståelig­a.

JAG har också fått respons som har gett mig orsak att tänka till ordentligt. Respons som har lyft upp aspekter som jag inte reflektera­t så mycket kring. Bland annat frågor kring klimatet och pandemin väcker ibland starka åsikter. Åsikter som kan debatteras och diskuteras på många olika sätt. Jag har bland annat fått feedback att vara en vetenskapl­ig mobbare då jag inte vill ta till mig av åsiktsyttr­ingar som vid granskning inte håller måttet för annat än åsikter. Jag har kommit att fundera mycket kring hur jag borde eller inte borde bemöta åsikter som saknar bakgrund inom forsknings­världen.

VETENSKAPS­IDKARE tenderar ju att tänka och kommunicer­a på det vetenskapl­igt långsamma sättet som gör en debatt på sociala medier ibland ter sig problemati­sk. Det står mig klart att en lämplig kombinatio­n av naturveten­skaplig- och humanveten­skaplig bakgrund är till nytta i situatione­r då vetenskap konfronter­as med åsikter. Här finns säkert en möjlighet till ökad förståelse genom att hitta lämpliga ämnesöverg­ripande moduler på alla utbildning­snivåer. Kollegan Mikael Lindfelt lyfte fram denna problemati­k på ett mycket bra sätt i sitt sommarprat (01.07.2021).

ATT bli en skrivande människa även genom kolumnform­atet har därför tillfört en ny dimension i mitt eget tänkande. Jag vill därför tacka denna tidning för möjlighete­n att få bli en skrivande människa och avslutar den givande resan för denna gång.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland