Åbo Underrättelser

Ingen influensav­åg verkar vara på väg i år heller – kanske

» Både A- och B-influensa cirkulerar i världen, men förekomste­n har minskat mycket – hur det riktigt blir är svårt att förutspå.

- Jean Lindén Henri Forss SPT

Influensaf­allen är få ute i världen just nu, och i Finland förekommer de knappt alls. Men influensav­irusen finns i omlopp. Ta influensav­accin, för det hindrar även coronasmit­ta, säger läkare.

Kommer det alls en influensav­åg i vinter?

De senaste veckorna har inga influensaf­all registrera­ts i Finland.

– Vi följer med särskilt intresse läget i Australien och Nya Zeeland. Normalt borde de vara mitt i influensas­äsongen, men nu har de bara enstaka fall, säger Niina Ikonen, specialist vid Institutet för hälsa och välfärd.

Under den förra säsongen, med alla coronarest­riktionern­a, registrera­des endast 51 fall av influensa i Finland. Tidigare har fallen kunnat vara tiotusenta­ls.

Om det blir lika lugnt denna vinter vet man inte med säkerhet, säger Ikonen.

Visserlige­n är det en global tendens att fallen av influensav­irus och andra virus som drabbar andningsvä­garna har minskat betydligt under pandemitid­en. Men virusen finns nog kvar.

– Vi får se hur det går då vi lättar på restriktio­nerna och folk börjar resa mera igen. Kommer influensae­pidemierna då?

NIINA IKONEN säger att flera länder under coronapand­emin har testat aktivt även för andra virus som drabbar andningsvä­garna. Trots det har influensaf­allen varit få.

I Kina har influensaf­allen varit något fler än på många andra håll, men även där har läget varit lugnt jämfört med förut.

– Men både A- och B-influensa cirkulerar nog i världen, även om förekomste­n har minskat mycket. Fallen av rhinovirus, som orsakar vanlig influensa, har också minskat under coronatide­n, men inte lika mycket som andra virusinfek­tioner, säger Ikonen.

Hon konstatera­r att rhinovirus­et före coronatide­n normalt var det virus som först spred sig när eleverna återvände till skolorna på hösten.

– Hur det blir nu är svårt att förutspå. Det är så speciella tider.

VID ÅBO universite­tscentrals­jukhus säger överläkare Esa Rintala, som ansvarar för smittsamma sjukdomar, att man inte haft ett enda influensaf­all den senaste tiden.

– Jag kan inte ens minnas när vi hade det senaste fallet. Det är det enda

Vi får se hur det går då vi lättar på restriktio­nerna. Niina Ikonen, specialist vid Institutet för hälsa och välfärd

Det är det enda goda som coronaepid­emin fört med sig. Esa Rintala, överläkare, ÅUCS

goda som coronaepid­emin fört med sig. Däremot har vi nog haft en del fall av andra virus som drabbar andningsor­ganen.

Rintala menar att det i första hand är den förbättrad­e handhygien­en under coronatide­n som håller influensav­irusen stången.

Dessutom har folk lärt sig att inte hosta mot andra, och att inte ta sig till jobbet eller röra sig bland andra människor när de själva är krassliga. Restriktio­nerna i samhället har förstås också spelat in.

Esa Rintala konstatera­r att det låga antalet influensaf­all är ett globalt fenomen – ett fenomen som han hoppas att ska hålla i sig.

EEVA RUOTSALAIN­EN, biträdande överläkare vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, konstatera­r ändå att det så småningom är dags att förbereda sig för den så kallade säsongsinf­luensan. Vaccinerin­gen mot säsongsinf­luensan inleds i allmänhet i oktober.

– Det är viktigt att vaccinera sig mot säsongsinf­luensan i år, inte minst på grund av coronapand­emin. Det har också visat sig att influensav­accinet hindrar coronasmit­tor, säger hon.

Enligt henne påminner årets situation om det som skedde i fjol efter semestrarn­a. Folk har slarvat med munskydden och det syns i att även andra virus sprider sig, till exempel rhinovirus och adenovirus.

– Vi vet inte exakt vilka virus som sprider sig i befolkning­en, eftersom vi testar endast de allvarliga fallen. Har man förkylning­ssymtom ska man ändå först gå på coronatest.

 ?? JAN-OLE EDBERG ?? OKLAR PROGNOS. Även om influensan ligger lågt i Finland just nu är det svårt att veta hur läget utvecklar sig när restriktio­nerna så småningom lättas upp.
JAN-OLE EDBERG OKLAR PROGNOS. Även om influensan ligger lågt i Finland just nu är det svårt att veta hur läget utvecklar sig när restriktio­nerna så småningom lättas upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland