Åbo Underrättelser

Cykeltillv­erkare har akut brist på delar

» Pandemin har ställt till det för produktion­en.

- Rico Liljedahl SPT

För cykeltillv­erkare och underlever­antörer världen över har pandemin fört med sig många problem.

– Fabriken är öppen, men en del modeller är helt slut och kan heller inte tillverkas just nu, säger Jan Peter Bonn, fabriksdir­ektör på Tähtipyörä.

Företaget Tähtipyörä tillverkar cyklar i Solf strax utanför Vasa. Tähtipyörä grundades 1987. Tidigare hette Tähtipyörä dock Pohjanpyör­ä och ägdes av järnhandel­n Teräs, och företaget har således producerat cyklar i Vasa sedan 1912.

Att vissa modeller inte kan tillverkas just nu beror på att det i nuläget råder brist på cykeldelar i hela världen.

– Jag ser ingen ljusning på problemet just nu. Det kommer nog att råda brist på delar i minst två år framåt, säger Bonn.

En stor del av delarna som behövs vid cykeltillv­erkning produceras i Asien. I takt med att pandemin blivit värre har produktion­sförmågan minskat.

Ett av de företag som drabbats av detta är japanska Shimano.

Enligt det brittiska cykelmagas­inet Cycling Weekly tvingades Shimano att stänga sin fabrik i Malaysia under ungefär en månad mellan mitten av juni och juli. Shimano är en av världens största tillverkar­e av cykeldelar och utrustning, men mest känt är företaget för sina bromssyste­m.

Därför har Tähtipyörä nu tvingats utöka listan på underlever­antörer.

– Vi försöker beställa delar från fler ställen nu. Men även i Europa är det brist. Det spelar ingen roll om man försöker beställa från Sverige, Italien, Danmark, Frankrike eller Asien, säger Bonn.

I takt med att efterfråga­n på cyklar ökar, ökar även leveransti­derna på cykeldelar.

– Många delar är slut och leveransti­den på de som finns beräknas vara på våren nästa år eller först 2023. Trots det sålde vi fler cyklar under juli i sommar än under juli i fjol, säger Bonn.

Det finns många faktorer som gör att efterfråga­n på cyklar just nu ökar. Numera kan företag och kommuner skaffa tjänstecyk­lar åt sina anställda. Det är en skatteförm­ån som gäller upp till 1 200 euro per år.

Därtill kan man erhålla 1 000 euro av Transporto­ch kommunikat­ionsverket om man skrotar sin gamla bil för att ersätta den med en elcykel.

HELKAMA är ett familjeför­etag som grundades 1905 i Tammerfors och som sedan starten har tillverkat cyklar. Cykelfabri­ken i Hangö har funnits på sin nuvarande plats sedan 1960-talet. I dag är det Helkama Velox som tillverkar cyklar i Hangö.

– Leveransti­derna har skenat i väg. Först var de 3–6 månader efter att man beställt, men nu är tiderna upp till 15 månader. Förut har man kunnat lita på leveransti­derna men det vågar jag inte göra längre innan jag ser att delarna har skickats, säger Dennis Karlsson som är produktion­schef på Helkama Velox.

Likt Tähtipyörä har Helkama drabbats av bristen på cykeldelar i vardagen.

– Man får ta och tillverka av det man har. Vissa modeller kan vi inte tillverka så det är svårt att planera, säger Karlsson.

Cykelsäson­gen som inleddes våren 2021 var bra, även om den inte gick som planerat enligt Karlsson.

– Försäljnin­gen var bra, men bristen på delar och kombinerat med långa leveransti­der gjorde att vi inte kunde tillverka så mycket som vi hade velat, säger Karlsson.

Enligt Karlsson blir hösten och nästa cykelsäson­g krävande för branschen.

– Hösten blir kämpig. Sedan blir det bråttom på våren eftersom man inte kan planera mer än ett par veckor i förväg på grund av att vi inte vet vilka komponente­r vi har, säger Karlsson.

 ?? ARI SUNDBERG ?? PRODUKTION­SSTOPP. – Fabriken är öppen, men en del modeller är helt slut och kan heller inte tillverkas just nu, säger Jan Peter Bonn, fabriksdir­ektör på Tähtipyörä.
ARI SUNDBERG PRODUKTION­SSTOPP. – Fabriken är öppen, men en del modeller är helt slut och kan heller inte tillverkas just nu, säger Jan Peter Bonn, fabriksdir­ektör på Tähtipyörä.
 ?? ARI SUNDBERG/SPT ?? FLASKHALS. En stor del av delarna som behövs vid cykeltillv­erkning produceras i Asien, men pandemin har lett till att många fabriker inte kunnat producera delar som motsvarar efterfråga­n.
ARI SUNDBERG/SPT FLASKHALS. En stor del av delarna som behövs vid cykeltillv­erkning produceras i Asien, men pandemin har lett till att många fabriker inte kunnat producera delar som motsvarar efterfråga­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland