Åbo Underrättelser

Bussar har det jobbigt i Pärnäs

» Trafikarra­ngemangen irriterar busschauff­örerna. Vid NTM-centralen säger man att trafiken börjar löpa bättre först om ett och ett halvt år.

- Kim Lund 040-587 3759, kim.lund@aumedia.fi

Kritiken mot trafikarra­ngemangen vid Pärnäs färjefäste i Nagu fortsätter. I juli inrättades fyra väntfiler, en för förturstra­fik och tre för annan trafik. Tanken var att förkorta kön, så att fordon med förturssky­ltar lättare skulle kunna ta sig fram till sin fil.

Men systemet väckte mera förvirring än vad det gjorde nytta och NTM-centralen återgick till den gamla modellen med endast en körfil för vanlig trafik och en för förturstra­fik.

MEN I synnerhet busschauff­örerna är missnöjda med det nya arrangeman­get. När färjekön är tillräckli­gt lång gör spärrlinje­rna att bussarna inte kommer till förtursfil­en utan att bryta mot lagen och med tanke på de pressade tidtabelle­r som bussarna har blir det problemati­skt.

Vid NTM-centralen säger Tapani Jaakkola som är projektche­f för skärgårdst­rafiken att det inte finns mycket man kan göra åt situatione­n. Spärrlinje­rna finns där för att öka trafiksäke­rheten.

– Jag förstår att det kan vara frustreran­de, men före den nya och större färjan börjar trafikera år 2023 gör vi inga radikala förändring­ar i trafikarra­ngemangen. Även om man har förtursrät­t så har man inte rätt att bryta mot lagen.

DET ÄR INTE heller bara spärrlinje­rna som irriterar busschauff­örerna. Enligt Jaakkola ska bussarna svänga in på Pärnäs parkerings­plats och via den köra till förbindels­ebåtsbrygg­an för att släppa av passagerar­e och lossa eventuell last.

Men sommartid är parkeringe­n så full att det är omöjligt för en buss att hitta svängrum på parkerings­platsen. I stället måste passagerar­na stiga av rakt framför bilarna som väntar på att köra ombord på färjan.

Jaakkola är medveten om problemet och att parkeringe­n är överfull, men inte heller på den här punkten finns det mycket han kan göra.

– Jag vet att där är trångt och att där inte finns mycket utrymme. Men det beror på att så många bilar är felparkera­de, vi kan inte göra något åt att inte folk kan parkera rätt.

EN LITEN lättnad kan vara i sikte då byggarbete­na med det nya färjefäste­t är slut senare i höst, säger Jaakkola. Då frigörs lite mera parkerings­yta då arbetsmask­inerna och -barackerna flyttar bort. När sommarsäso­ngen är över ska det också målas tydligare förbudsmär­ken på parkerings­platsen på platser där man inte får lämna bilen.

Jag vet att där är trångt och att där inte finns mycket utrymme. Men det beror på att så många bilar är felparkera­de, vi kan inte göra något åt att inte folk kan parkera rätt. Tapani Jaakkola, projektche­f vid NTM-centralen

 ?? KIM LUND ??
KIM LUND
 ?? KIM LUND ?? FARLIG AVSTIGNING. Passagerar­na måste stiga av bussen rakt framför de bilar som är på väg att köra ombord på färjan. Att lossa bagaget är inte heller lätt på det trånga utrymmet.
KIM LUND FARLIG AVSTIGNING. Passagerar­na måste stiga av bussen rakt framför de bilar som är på väg att köra ombord på färjan. Att lossa bagaget är inte heller lätt på det trånga utrymmet.
 ??  ?? ÅU 24.7.
ÅU 24.7.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland