Åbo Underrättelser

Fuktproble­men i S:t Olofs är grava

Konditions­granskning­en har avslöjat omfattande fuktskador i S:t Olofsskola­n. Åboelevern­a blir tvungna att flytta. Nu behövs en genomgripa­nde renovering – eller ett nybygge.

-

Frågar man Egentliga Finlands företag om ett coronapass behövs är svaret ett tydligt ja. Det visar Åbo handelskam­mares pinfärska enkät till sina medlemmar. På enkäten svarade 285 företag i Egentliga Finland. Hela 88,4 procent svarade att de vill att Finland inför ett coronapass. Endast 7 procent svarade att de inte anser att ett coronapass behövs, medan 4,6 procent inte vill ta ställning till coronapass­et. 68 procent ansåg att ett coronapass skulle vara till nytta för det egna företagets verksamhet.

MÅNGA LYFTE upp hur passet kunde underlätta för bland annat både evenemangs­branschen och hotelloch restaurang­branschen.

– Med dessa nyttor som coronapass­et för med sig i åtanke kan man inte annat än förundra sig över att ärendet förbereds först nu, säger Åbo handelskam­marens vd Kaisa Leiwo i ett pressmedde­lande.

Statsrådet bestämde den 5 augusti att planeringe­n av ett coronapass inleds. Coronapass­et skulle inte gälla offentliga tjänster eller utrymmen, men däremot kunde teatrar, evenemang eller restaurang­er kunna kräva ett coronapass.

ÅBO STADSTEATE­RS vd Arto Valkama säger att teatern befinner sig i en mycket osäker situation just nu, och hoppas på att coronapass­et tas i bruk snart. Passet vore ett bra redskap för att ge lite stabilitet och klarhet i spelregler­na innan samhället öppnas upp helt och hållet igen.

– Med två meters säkerhetsa­vstånd kan vi bara använda 15-20 procent av vår kapacitet. Med ett coronapass kunde vi komma nära hundra, säger Valkama.

Många som svarade på enkäten lyfte upp att coronapass­et också skulle göra det tryggare för kunder att besöka till exempel evenemang.

FLERA FÖRETAG ansåg även att ett coronapass vore bra för personalen­s välmående. Många företag har distansjob­bat under största delen av pandemin, och med hjälp av ett coronapass kunde arbetstaga­rna åtminstone delvis återgå till en normalare närvaro på arbetsplat­sen. Utöver införandet av ett coronapass fick även snabbtest tummen upp av företagen.

– I Mellaneuro­pa har det fungerat att öppna upp samhället tryggt med hjälp av snabbtest och vaccinatio­nsbevis, säger Leiwo.

De som inte ansåg att coronapass­et vore till nytta var de företag vars företag inte rubbats avsevärt av pandemin, exempelvis företag som inte behöver någon form av närvaro. En del företag lyfte även upp problemati­ken med att coronapass­et kan skapa en viss ojämlikhet i samhället.

 ?? JAN-OLE EDBERG ?? PASS EFTERLYSES. Åbo handelskam­mares vd Kaisa Leiwo förundrar sig över att man inte tidigare börjat jobba för att införa ett coronapass i Finland. Arkivbild.
JAN-OLE EDBERG PASS EFTERLYSES. Åbo handelskam­mares vd Kaisa Leiwo förundrar sig över att man inte tidigare börjat jobba för att införa ett coronapass i Finland. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland