Åbo Underrättelser

Var tredje ledamot är ny

» Sandra Bergqvist gör comeback som fullmäktig­eordförand­e. Gunilla Granberg leder styrelsen.

- Kim Lund 040-587 3759, kim.lund@aumedia.fi

Nya fullmäktig­es möte inleddes med teknikkrån­gel, men sedan klubbades beslut av i rask takt.

Efter en dryg halvtimmes kämpande med att få sändningen från Pargas fullmäktig­e att fungera kom mötet äntligen i gång.

Stadsdirek­tör Patrik Nygrén önskade de 35 ledamötern­a varav 15 är nya lycka till och kommentera­de kort de utmaningar staden står inför.

– Fokus i Pargas nya strategi som ska vara färdig att tas i bruk nästa år ligger på att öka stadens attraktion­skraft och få fart på inflyttnin­gen. Nyckelorde­n är utbildning och kreativite­t, sade Nygrén.

Han kommentera­de inte den kritik som har framförts mot honom i Yle Åboland och ÅU.

SJÄLVA MÖTET innehöll ingen dramatik. Partierna hade inför mötet förhandlat och beslutat hur nämndoch presidiepl­atserna skulle fördelas.

De formella besluten klubbades därför av i rask takt. Till ordförande för fullmäktig­e valdes Sandra Bergqvist (SFP). En post som hon senast innehade åren 2012–2013.

– Det är länge sedan dess och jag hoppas att den här mandatperi­oden blir lite längre. Jag hoppas också att ni har dragit arbetshand­skarna på er. Vi har mycket att göra.

Till vice ordförande i fullmäktig­e valdes Tomas Björkroth (SFP), Hanna Järvinen (Saml) och Nina Söderlund (VF).

Gunilla Granberg leder stadsstyre­lsen. Vice ordförande är Staffan Åberg (SFP) och Markku Orell (Saml).

I ETT GEMENSAMT pressmedde­lande underteckn­at av alla partier och som sändes till medierna inför mötet efterlyser man mera öppenhet i beslutsfat­tandet.

– Samarbetet mellan de förtroende­valda och tjänstemän­nen bör vara mera öppet och de förtroende­valda bör ha tillräckli­gt med tid och möjlighet att diskutera ärenden innan besluten bereds. Det här gagnar såväl demokratin, den samhälleli­ga diskussion­en och samarbetet mellan politikern­a och kommuninvå­narna, sägs det i utlåtandet.

PARTIERNA önskar också att förtroende­organens protokoll ska finnas på nätet i minst fyra år i stället för två år som det är i dag.

Man vill också att det anställs en projektled­are som tar ansvar för byggandet av det nya skolcentru­met.

Jag hoppas också att ni har dragit arbetshand­skarna på er. Vi har mycket att göra. Sandra Bergqvist (SFP), fullmäktig­eordförand­e

 ?? CARINA HOLM ?? TVÅ ORDFÖRANDE. Gunilla Granberg (SFP) leder stadsstyre­lsen i Pargas medan Sandra Bergqvist (SFP) är ordförande för fullmäktig­e.
CARINA HOLM TVÅ ORDFÖRANDE. Gunilla Granberg (SFP) leder stadsstyre­lsen i Pargas medan Sandra Bergqvist (SFP) är ordförande för fullmäktig­e.
 ??  ?? NYA TAG. Pargas nya fullmäktig­e samlades till sitt första möte i går kväll. Mötet för om hur nämnd- och stadsstyre­lseplatser­na skulle fördelas.
NYA TAG. Pargas nya fullmäktig­e samlades till sitt första möte i går kväll. Mötet för om hur nämnd- och stadsstyre­lseplatser­na skulle fördelas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland